Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник термінів.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
180.22 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра

«Українознавство, історико-правові та мовні дисципліни»

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ

Одеса-2020

Словник термінів з дисципліни «Історія української культури» для студентів усіх спеціальностей підготував (доповнив та доопрацював) доцент кафедри українознавства, історико-правових та мовних дисциплін, кандидат історичних наук Левченко Валерій Валерійович.

Словник схвалено на засіданні кафедри «Українознавство, історико-правові та мовні дисципліни» Одеського національного морського університету 30 червня 2020 року (протокол № 11).

Рецензент:

Кушнір В’ячеслав Григорович – доктор історичних наук, професор кафедри археології та етнології України факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І. І. Мечникова.

Вельмишановні студенти!

Вивчення нормативної дисципліни для бакалаврів  «Історія української культури»  спрямоване на збагачення і розширення гуманітарної підготовки студентів українських вишів, на формування культурно-інтелектуальної основи та творчої активності майбутніх фахівців. Ця навчальна дисципліна дає уявлення про етапи історичного розвитку української культури, забезпечує розуміння взаємозв’язку всіх її складових – мистецтва, етнографії, матеріальної та духовної культури, літератури, музики тощо та усіх форм духовних цінностей, а також формує світогляд людини. Завданням курсу є розвиток у студентів почуття патріотизму, національної свідомості, високого рівня духовності, адже навернення людей до культури в її глибокому розумінні сприяє утвердженню загальнолюдських цінностей, що, власне, й ставлять на меті автори словника.

Словник термінів структуровано таким чином, що б студент мав можливість ознайомитися з основними теоретичними знаннями з «Історії української культури» відповідно до кожної з семи тем змістового модуля та отримати довідкову інформацію з підготовлених до кожної теми термінів.

Наприкінці словника подано літературу, яка доповнить і поглибить Ваші знання. Бажаємо успіху!

Тема 1. Вступ. Витоки української культури

Предмет, методи і методологія курсу «Історія української культури». Основні етапи її становлення та розвитку. Історичні передумови виникнення української культури . Періодизація історії української культури.

Ранні форми культури додержавного періоду. Матеріальна культура та обрядовість. Релігія та духовний світ праслов’ян.

Терміни та категорії:

Культура – комплекс характерних матеріальних, духовних, інтелектуальних і емоційних рис суспільства, що включає не лише мистецтво, ай спосіб життя, правила поведінки, систему цінностей, традиції, вірування, тощо.

Духовна культура – пізнання, моральність, вихованість, просвіта, наука тобто всі сфери свідомості, сфери духовного виробництва.

Матеріальна культура – засоби виробництва, житло, предмети побуту, одяг, все що є результатом виробничої діяльності людини.

Філософія культури – ділянка філософського знання, головною метою якої є пояснення суті, специфіки культури, її взаємовідносин із природою та суспільством; система метафізичних тверджень про суть, генезис та найзагальніші закони культури, що прямо не спираються на емпіричні факти.

Ментальність спосіб мислення, загальна духовна налаштованість, установка індивіда або соціальної групи (наприклад етнічного, професійного або соціального прошарку) до навколишнього світу.

Археологія – наука що вивчає первісні, стародавні та середньовічні матеріальні пам’ятки (стоянки, поселення, поховання, знаряддя праці тощо).

Археологічна культура – сукупність археологічних пам’яток певної території та часу, що мають місцеві своєрідні особливості.

Антропологія – наука, що вивчає тілесну природу людини, її походження та подальший розвиток, наука про походження та еволюцію людини, утворення людських рас та про нормальні варіації фізичної будови людини.

Етнографія – наука, що вивчає історію та етногенез народу, його житла, одягу, харчування, родинного укладу, побуту, світогляду, народних знань, вірувань, обрядів, звичаїв тощо.

Етнологія наука про пізнання народів, прогресу та цивілізацій.

Етногенез – процес формування і розвитку етнічних спільнот. Традиційна оцінка етносів визначається ретроспективно за допомогою даних різних дисциплін (історія, археологія, мовознавство, етнографія, антропологія, тощо) від початкової точки безперервності етнокультурного розвитку конкретного народу.

Релігія – особлива система світогляду та світосприйняття конкретної людини або групи людей, набір культурних, духовних та моральних цінностей, що обумовлюють поведінку людини.

Віра – психічний (ментальний) стан впевненості в істинності будь-чого, який виникає як наслідок пізнавальної діяльності суб’єкта; дехто трактує віру як ефективний метод пізнання, що неодноразово піддавалося критиці.

Аніматизм – віра в існування розлитої у світі безособової сили, що впливає на життя людей, одна з архаїчних форм релігії, що є характерною рисою вірувань первісних людей.

Анімізм – віра в те, що предмети, природні явища, тварини або люди наділені душею. У теорії релігії концепція духовного домінує над концепцією матеріального: наприклад, душа, як безтілесна копія тіла, може існувати самостійно як при житті, так і після нього.

Антропоморфізм – уподібнення будь-чого, що не є людиною, до людини або перенесення її фізичних та інтелектуальних властивостей на істот, речі та явища навколишнього світу.

Фетишизм – віра в надприродні властивості різних предметів або об’єктів. Фетиші – це, як правило, матеріальні предмети, яким при­писуються надприродні властивості. У східних слов’ян це – стріла, плуг, чаша, пізніше – меч.

Магія (чаклунство) – віра в існування надприрод­них засобів впливу на природу та людину. У стародавніх слов’ян – це ворожбитство, замовляння, заклинання.

Тотемізм – віра в те, що людина має родинні зв’язки з певним видом тварин, рослин, предметами та явищами природи. Тотем вважався покровителем роду, його шанували і забороняли вбивати (руйнувати).

Землеробські культи – це поклоніння богам-покровителям землеробства, тваринництва та інших господарських занять.

Шаманство – віра в методи екстатичного спілкування з над­природними силами спеціально визначених для цього осіб. Шаманам приписувалась здатність передбачення, узнавання, супроводжування померлого у підземний світ, впливу на довкілля.

Язичництво – політеїзм, віра в багатьох богів, які уособлювали сили природи та людино-подібних істот: русалок, берегинь, лісовиків тощо.

Трипільська культура – археологічна культура землеробських племен періоду енеоліту, назва якої походить від назви села Трипілля на Київщині.

Білогрудівська культура – археологічна культура осілого населення бронзової доби (XI–IX ст. до н. е.), яка була поширена на території України між Дністром і Дніпром.

Чорноліська культура – археологічна культура племен періоду раннього залізного віку.

Зарубинецька культура — одна з головних археологічних культур України періоду Залізної доби.

Черняхівська культура – археологічна культура залізної доби.

Київська культура – археологічна культура, яка існувала з ІІ–ІІІ ст. до другої половини V ст. на території північно-східної України та сусідніх Білорусі й Росії.

Ямна культура – археологічна культура епохи бронзи, якій притаманні поховання покійників у скорчених позах в ямах.

Катакомбна культура – археологічна культура епохи бронзи, яку відрізняв обряд поховання покійників у гробницях-катакомбах.

Культура шнурової кераміки (відома також як культура бойових сокир) – назва археологічних культур пізнього енеоліту, поширених у лісовій і лісостеповій зонах Північної, Центральної і Східної Європи від кінця ІІІ до середини ІІ тисячоліття до н. е.

Кіммерійці або кімери – стародавній кочовий народ, який жив на території Північного Причорномор’я у IX–VII століттях до н. е.

Скіфи – екзоетнонім грецького походження, який у сучасній науковій та художній літературі застосовується до практично всіх кочових племен, що мешкали у VII—III ст. до н. е. на землях Великого євразійського степу, тобто від степів сучасної України на заході й до сучасної Монголії та Китаю на сході.

Сармати – кочовий іраномовний народ, який належав до іранської групи народів. Оволодівши землями скіфів, сарматський народ зі степів Причорномор’я у III ст. н. е. був витіснений готами.

Готи у II–XV ст. група європейських східногерманських народів.

Гуни – загальна назва союзу кочових племен епохи Великого переселення народів II—VII ст.

Давньогрецькі міста Північного Причорномор’я – міста-держави, засновані греками в період VII–V ст. до н. е. на узбережжі Чорного моря.

Орнамент – оздоблюваний візерунок, побудований на ритмічному повторенні геометричних, рослинних та інших елементів, розташованих симетрично один до одного.

Сварга (з санскриту – «це добро») – стародавній символ слов’ян, оберіг.

Дерево всесвіту (Світове дерево, Вічне дерево життя) поширений мотив міфологій та релігій, символічна модель космосу.

Збручанський ідол (Збручанський Світовид, Збруцький ідол) – скульптура IX ст., одна з рідкісних пам’яток слов’янського язичницького культу.

Скіфські кургани – пам’ятка культури доби скіфів.

Звіриний стиль – поширений стиль у мистецтві скіфів із зображенням стилізованих оленів, пантер, коней, птахів, риб, фантастичних грифонів.

Слов’яни – автохтонне індоєвропейське населення Центральної Європи, відповідно одній з теорій «ті, що володіють словом, зрозумілою мовою».

Ідол – в язичницьких релігіях об’єкт культу, предмет, який начебто містить у собі божество або є ним.

Требище (капище, жертовник) – місце принесення язичниками жертви богу.

Дажбог – бог сонця та доброго врожаю.

Стрибог – бог вітру й негоди.

Перун – бог грому і блискавки.

Велес – бог худоби, чередників та музик.

Мокош – богиня родючої землі, мистецтва і води, заступниця вагітних та породіль.

Сварог – бог-коваль.

Лада – богиня шлюбу, мати любові та добра.

Масляна – свято наступаючої весни.

Нявка – лісова русалка.

Таліон – принцип покарання, в основі якого було відшкодування заподіяного зла відповідно до вчиненого, нанесення винуватцю такої ж шкоди, яку вчинив він, відплата, рівна злочину («око за око», «зуб за зуб»).