Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

контрольна робота1, Стешенко

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2022
Размер:
19.13 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Кафедра правознавства

Контрольна робота 1

Виконала студентка 1 курсу 1 групи

Економічного факультету

Стешенко Тетяна Олександрівна

Київ 2021

Зміст

1. Поняття Конституційне право України 3

2. Конституційно-правова норма 4

3.Поняття Адміністративне право України 5

4. Предмет адміністративного права 6

5. Предмет Конституційного права України 7

1. Поняття Конституційне право України

Конституційне право України - це провідна галузь національного права України, що являє собою сукупність правових норм, які регулюють основні відносини владарювання у суспільстві (відносини народовладдя), встановлюючи при цьому належність публічної влади (державної влади та місцевого самоврядування), її організацію та гарантії основних прав і свобод людини і громадянина.

2. Конституційно-правова норма

Конституційно-правові норми – загальнообов’язкові правила поведінки встановлені або санкціоновані державою для регулювання державно-правових відносин, які реалізуються через права і обов’язки суб’єктів правовідносин і забезпечуються примусовою силою держави.

Вони мають державно-владний характер, є формально визначеними загальнообов’язковими правилами поведінки; закріплюються в правових актах, що видаються компетентними державними органами; мають двосторонній характер, тобто встановлюють не тільки права, але й обов’язки учасників правовідносин.

Конституційно-правові норми мають свої особливості.

  • по-перше, ці норми приймаються з приводу політики, але не є її формальним виразом;

  • по-друге, вони мають державно-владний характер і їх порушення тягне за собою конституційно-правову відповідальність;

  • по-третє, конституційно-правові норми відрізняються від інших правових норм підвищеним ступенем стабільності і більшим ступенем охорони з боку Конституції України;

  • по-четверте, відміну від інших правових норм, вони мають більшу юридичну силу і особливості предмета та методу правового регулювання.

3.Поняття Адміністративне право України

Адміністрати́вне пра́во — це самостійна галузь права, за допомогою якої держава регулює суспільні відносини у сфері державного управління. Адміністративне право регулює діяльності структур виконавчої влади, місцевого самоврядування, державних і недержавних підприємств, установ, організацій.

4. Предмет адміністративного права

Предмет адміністративного права становлять суспільні відносини, що виникають з метою реалізації та захисту прав громадян, створення нормальних умов для функціонування громадянського суспільства та держави.

Предметом адміністративного права є суспільні відносини, що формуються:

  • у процесі державного управління економічною, соціально-культурною та адміністративно-політичною сферами, а також реалізації повноважень виконавчої влади, делегованих державою органам місцевого самоврядування, громадським організаціям та деяким іншим недержавним інститутам;

  • у процесі діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб щодо забезпечення реалізації та захисту в адміністративному порядку права і свободи громадян, надання їм, а також юридичним особам різних адміністративних (управлінських) послуг;

  • у процесі внутрішньої організації та діяльності апаратів усіх державних органів, адміністрацій державних підприємств, установ та організацій, а також у зв'язку із проходженням державної служби або в органах місцевого самоврядування;

  • у зв'язку з реалізацією юрисдикції адміністративних судів та відновлення порушених прав громадян та інших суб'єктів адміністративного права;

  • при застосуванні заходів адміністративного примусу, включаючи адміністративну відповідальність щодо фізичних та юридичних осіб.

Отже, у вузькому значенні предметом адміністративного права є суспільні відносини, що виникають між суб'єктами та об'єктами громадського управління.

Що ж до широкого розуміння предмета адміністративного права, то зазначимо такі аспекти. У ст.3 Конституції України визначено, що «Людина, її життя та здоров'я, честь та гідність, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права та свободи людини та їх гарантії визначають зміст та спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною свою діяльність. Твердження та забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави».

Ці конституційні становища мають відбиватися у предметі адміністративного права.

5. Предмет Конституційного права України

Конституційне право має свій предмет правового регулювання. Це суспільні відносини, які виникають у всіх сферах життєдіяльності суспільства: політичній, економічній, соціальній, духовній та регулюються правом. Конституційно-правові норми закріплюють насамперед основні принципи, які визначають устрій держави і суспільства. У них встановлюються якісні характеристики держави: суверенітет, форма правління, форма державного устрою, суб'єкти державної влади, загальні основи функціонування політичної системи України, символи держави.

Предметом конституційного права є відносини, які визначають належність до громадянства України, становище людини в суспільстві й державі, її основні права, свободи й обов'язки. Вони є основоположними для всіх соціальних зв'язків, які формують суспільство, визначають основи статусу людини в її суспільних зв'язках.

Предметом конституційного права України є форми безпосередньої демократії, насамперед, вибори, референдум, система органів державної влади, місцевого самоврядування, основи їх організації та функціонування. До предмета конституційного права належить територіальний устрій України.