Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

контрольна робота 2

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2022
Размер:
17.3 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Кафедра правознавства

Контрольна робота 2

Виконала студентка 1 курсу 1 групи

Економічного факультету

Стешенко Тетяна Олександрівна

Київ 2021

Зміст

1. Поняття та предмет цивільного права 3

2. Метод правового регулювання цивільно-правових та кримінально-правових відносин 4

3. Поняття та предмет кримінального права 5

1. Поняття та предмет цивільного права

Цивільне право - це сукупність правових норм, які на засадах юридичної рівності сторін регулюють майнові, особисті немайнові та від­носини, що виникають у сфері інтелектуальної діяльності.

Функції цивільного права - це головні напрями його впливу на ци­вільні відносини з метою їхнього впорядкування.

Предметом цивільного права є:

- майнові відносини - виникають із приводу належності, використан­ня чи переходу рухомого та нерухомого майна й інших матеріальних благ від одного суб’єкта до іншого (відносини власності та відноси­ни товарообігу);

- особисті немайнові відносини - виникають із приводу нематеріаль­них благ (честі, гідності, ділової репутації);

- відносини, що виникають у сфері інтелектуальної діяльності (ав­торське право та суміжні права, право промислової власності).

2. Метод правового регулювання цивільно-правових та кримінально-правових відносин

Цивільно-правовий метод регулювання суспільних відносин — це сукупність прийомів та способів впливу на майнові та особисті немайнові суспільні відносини, які характеризуються юридичною рівністю, диспозитивністю і ініціативою в формуванні і реалізації цивільних правовідносин, покладання мір майнової відповідальності і захисту (у випадках порушення цивільних прав), які виконують в основному відновлюючу функцію.

Метод регламентування кримінально-правових відносин примусовий і застосовується, зазвичай, лише до особи, що вчинила злочин через покарання. Кримінально-правовий метод застосовується тільки, якщо:

1) учинене діяння є суспільно небезпечним і, відповідно до закону, містить склад конкретного злочину;

2) особа, що вчинила це діяння, була у стані осудності, досягла на час його вчинення встановленого законом віку та підлягає покаранню.

У деяких випадках, передбачених законом (статті 75, 47). суд може відстрочити виконання призначеного кримінального покарання чи не застосовувати таке покарання взагалі.

3. Поняття та предмет кримінального права

Предмет кримінального права як галузі права - це суспільні відносини, що виникають у зв'язку з вчиненням злочину.

Кримінально-правові відносини мають такі різновиди, що становлять предмет кримінального права:

1) охоронні кримінально-правові відносини, що виникають у зв'язку з вчиненням злочину;

2) охоронні кримінально-правові відносини, що виникають у зв'язку з вчиненням суспільно небезпечного діяння неосудними особами;

3) общспревентівние (общспредупрсдітельние) кримінально-правові відносини, що виникають з самого факту існування кримінального закону;

4) регулятивні кримінально-правові відносини, що виникають у зв'язку з заподіянням шкоди при реалізації норм, що регламентують обставини, що виключають злочинність діяння.

Зміст кримінально-правового відносини утворює система прав і обов'язків його учасників - суб'єктів. Суб'єктами цих відносин є особа, яка вчинила злочин, і держава. Так, особа, яка вчинила злочин, зобов'язана понести за це кримінальну відповідальність, а держава має право покласти на нього цю посаду. Разом з тим особа, яка вчинила злочин, має право, щоб до нього застосовували заходи кримінально-правового впливу на підставі закону. У свою чергу, держава зобов'язана суворо дотримуватися вимог кримінального закону при вирішенні питання про кримінальну відповідальність особи, яка вчинила злочин.

Методи кримінально-правового регулювання - сукупність правових засобів впливу на кримінально-правові відносини. Ці методи залежать від характеру кримінально-правових відносин, що становлять предмет кримінального права.

Для відносин, що виникають у зв'язку з вчиненням злочину, методами правового регулювання є застосування санкцій кримінально-правових норм, а також звільнення від кримінальної відповідальності і покарання.

Для відносин, що виникають у зв'язку з вчиненням суспільно небезпечного діяння неосудною особою, методом правового регулювання виступає застосування примусових заходів медичного характеру.

Методом правового регулювання відносин, що виникають з самого факту існування кримінального закону, служить встановлення кримінально-правової заборони. Наділення громадян, організацій правом на активну боротьбу з суспільно небезпечними посяганнями становить суть методу правового регулювання відносин, що виникають у зв'язку з заподіянням шкоди при реалізації норм, які регламентують обставини, що виключають злочинність діяння.