Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

кр 1

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2022
Размер:
26.52 Кб
Скачать
  1. Які визначення економічної системи існують в економічній науці?

Економічна система - це сукупність взаємопов'язаних і відповідним чином упорядкованих елементів економіки, що утворюють певну цілісність, економічну структуру суспільства, яка має загальну мету.

  1. Основною причиною існування різних видів економічної діяльності є:

через існування різних видів виробництв, так як економічна діяльність це форма активної участі людини в суспільному виробництві.

  1. Як практично реалізується суспільна форма власності?

  1. Назвіть структурні елементи економічної системи і розкрийте їхній взаємозв’язок.

Економічна система складається з трьох основних ланок: продуктивних сил, економічних відносин і механізму господарювання.

Продуктивні сили - це сукупність засобів виробництва, працівників з їхніми фізичними і розумовими здібностями, науки, технологій, інформації, методів організації та управління виробництвом, що забезпечують створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення потреб людей

Економічні відносини - це відносини між людьми з приводу виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних та нематеріальних благ.

Господарський механізм є структурним елементом економічної системи, що складається із сукупності форм і методів регулювання економічних процесів та суспільних дій господарюючих суб'єктів на основі використання економічних законів ринку, державних економічних важелів, правових норм та інституційних утворень.

  1. Чому потрібно класифікувати економічні системи? До якого типу належить економічна система України з погляду технологічного розвитку?

Аналіз економічних систем обумовлює необхідність їх класифікації. Вчені попереджають, що оскільки соціально-економічні системи - комплексно складні утворення, тому неможливо охопити єдиною класифікацією їх усі деталі, риси і специфіку. Класифікація соціально-економічних систем передбачає високий ступінь абстрагування. Відповідно до вибору певного критерію класифікації розрізняють різні види систем.

Перехідна економічна система характерна для країн, які звільняються від недоліків адміністративно-командної системи. В таких умовах трансформаційні процеси відбуваються суперечливо, бурхливо, з гострими соціально-економічними потрясіннями, кризовими явищами. Саме таке становище характерне для сучасної України, інших країн, що утворились на терені колишнього СРСР, усіх країн, що відходять від командно-адміністративної моделі.

  1. Розкрийте співвідношення основних функцій грошей.

Суть грошей проявляється в їх функціях Класична політекономія виділяла п’ять функцій грошей: 1) міри вартості, 2) засобу обігу, 3) засобу утворення скарбів або нагромадження, 4) засобу платежу, 5) світових грошей. В кожній функції грошей фіксуються певні виробничі відносини, які виникають між людьми в процесі використання грошей.

  1. Гроші як міра вартості – здатність грошей як загального еквівалента вимірювати вартість усіх інших товарів, надаючи їм функції ціни

  2. Гроші як засіб обігу виконують роль посередника в обміні товарів і забезпечують їх обіг.

  3. Функція засіб платежу полягає в обслуговуванні грошима погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економічних відносин виконують свою функцію при продажу товарів з відстрочкою платежу.

4) Функцію засіб нагромадження виконують ті гроші, які виходять з обігу, нагромаджуються і перетворюються на скарб.

5) Функція світові гроші полягає в обслуговуванні грошима міждержавних економічних відносин, пов’язаних з розрахунками за зовнішньоторговельні операції, наданням кредитів та іншими угодами.

10.

Це гроші. Специфічність грошей як товару полягає у його властивостях. Споживна вартість грошового товару є здатність його бути посередником в обміні, що допомагає людям отримувати суспільні бла¬га взамін на продукти індивідуальної праці. При цьому забезпечується рівноцінній обмін, бо вартість усіх товарів прирівнюється до вартості товару-грошей як всезагального еквівалента.

Варіант 2

  1. Як ви розумієте економічну відокремленість товаровиробників?

власність окремих товаровиробників на засоби виробництва та результати праці, яка дає змогу самостійно вирішувати питання господарської діяльності (що, як і в якому обсязі виробляти) та управління власністю.

  1. Що собою являє змішана економіка та які об’єктивні передумови її виникнення.

Змішана економіка (англ. mixed economy) — економічна система, у якій інформацію передають переважно у спонтанному порядку або за допомогою цінових сигналів, а більшість обмежених ресурсів (зокрема капітал) знаходиться у приватних власників.

4.Назвіть причини виникнення інфляції?

Зовнішні причини такі:

  • – зростання цін на світових ринках;

  • – скорочення надходжень від зовнішньої торгівлі;

  • – від'ємне значення зовнішньоторговельного балансу;

  • – посилення інтернаціоналізації господарських зв'язків між державами, що супроводжується загостренням конкуренції на світових ринках капіталів.

Внутрішні причини такі:

  •  деформація економіки;

  • – монополія держави на грошову емісію;

  • – монопольне становище великих виробників та їх диктат цін на ринках;

  • – монополія профспілок на ринку праці та можливість їх впливу на рівень оплати праці;

  • – непомірно високі податки або процентні ставки за кредит;

  • – порушення пропорцій відтворення між виробництвом і споживанням, попитом і пропозицією.

5.Дайте визначення суті економічного закону і назвіть основні його види.

Економічний закон — об'єктивний закон розвитку суспільства, що відображає виробничі відносини людей в процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ або послуг. Цей закон виражається в тому, що людські потреби є необмежені, а блага є обмеженими. 

1. Закон зростання потреб – потреби зростають в кількісному в більшій мірі в якісному відношенні.

2. Закон попиту – величина попиту зростає при зниженні ціни і знижується при підвищені ціни за різних рівних умов.

3. Закон пропозиції – об’єм  пропозиції товару підвищується при підвищені ціни і зменшується при її знижені  за різних рівних умов.

6. Дайте “класичне” і “маркетингове” визначення ринку. Що між ними спільного і відмінного?

Ринок з позиції маркетингової діяльності розглядається як сукупність реальних і потенційних покупців товарів.

Ринок — це найбільш поширена категорія в економічній теорії, і часто сприймається як усім відоме, таке, що не потребує будь-яких пояснень. 

Головним відміністю муж маркетингової і класичної визначення ринку є те, що показником ринку для продавця є попит на продукцію, тобто потреба в ній, забезпечена купівельною спроможністю.

Вивчення попиту супроводжується дослідженням самого товару, його збуту з погляду вимог споживачів та порівняння з аналогічними товарами конкурентів.

7.

Платежі

8.Розкрийте функції економічної теорії.

Економічна теорія виконує такі функції: пізнавальну, практичну, методологічну та ідеологічну.

1. Пізнавальна функція економічної теорії полягає в систематизації, виявленні субординації, тлумаченні та узагальненні зібраних даних, що відображають розвиток економічних процесів. Завданням або результатом пізнавальної функції економічної теорії є формулювання економічних законів, принципів, економічних понять і моделей.2. Практична функція. Знання з економічної теорії мають практичне значення для всіх суб'єктів господарювання. Це полягає в тому, що всі економічні суб'єкти повинні здійснювати свою практичну діяльність, виходячи з економічних законів. І це вони роблять часто навіть тоді, коли не розуміють суті самого закону. Так, наприклад, кожен продавець, реалізуючи свій товар на конкурентному ринку, встановлює ціну на нього аналогічну тій, яка сформувалася на аналогічні товари, не знаючи законів ринку. Великі фірми для того, щоб визначити правильність напрямів своєї діяльності, мають у своїх штатах кваліфікованих економістів із різних спеціальностей. А обґрунтована державна економічна політика розробляється з участю значної кількості економістів-практиків і теоретиків, спираючись на економічну теорію.

3. Методологічна функція. Економічна наука в цілому включає ряд конкретних галузевих наук, які є своєрідними відгалуженнями, що виходять безпосередньо на господарську практику. А економічна теорія (політична економія) є їх теоретичною основою. Конкретні галузеві економічні науки досліджують господарську діяльність в окремих галузях господарства — промисловості, сільському господарстві, транспорті, будівництві, освіті та інших. Ці дослідження ґрунтуються на економічній теорії.

4. Ідеологічна функція. В економічній науці є різні школи, які певною мірою відстоюють інтереси окремих соціальних груп населення і націй. Кожна соціальна група, клас і нація мають свої інтереси, які обґрунтовуються і захищаються економічними школами. Різні класи і соціальні групи відрізняються своєю ідеологією, яка заснована на економічних інтересах. Отже, ідеологію класу, нації обґрунтовують на основі того економічного становища, яке вони займають у суспільстві. На основі відмінностей психології та ідеології різних соціальних груп і класів формується плюралізм різних течій і партій, без яких не може бути демократії. Усе це означає, що економічна теорія (політекономія), як і інші економічні дисципліни, виконує ідеологічну функцію. І в цьому немає нічого негативного.

Соседние файлы в предмете Политэкономия