Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / Вогнепальні поранення(ЛС)-1.ppt
Скачиваний:
54
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
3.31 Mб
Скачать

Місцева гнійна інфекція має перебіг у вигляді наступних клінічних форм :

нагноєння рани;

абсцес ранового каналу;

ранова флегмона;

«холодний» абсцес («натечник»(рос.);

гнійні нориці;

вогнепальний остеомієліт;

тромбофлебіти.

Нагноєння рани - це інфекційний процес, в некротичних тканинах або в тканинах зі зниженою життєздатністю, коли гнійне запалення не виходить за межі місцевого вогнища.

Абсцес ранового каналу виникає коли певний відділ рани, що містить гематому, стороннє тіло, виявляється ізольованим піогенною оболонкою.

Ранова флегмона - розвивається у здорових тканинах навколо ділянки поранення. Часто виникає в підшкірній клітковині недостатньо васкуляризированій зі зниженими антимікробними та імунними властивостями..

«Холодний» обсцес виникає у випадках, коли відтік з рани утруднений і гній поширюється по тканинах, проникаючи через місця найменшого опору.

Гнійні нориці утворюються, якщо в глибині рани залишаються кісткові осколки, сторонні тіла, а ранова порожнина заповнюється грануляціями. Зазвичай нориця з'єднує глибоко розташований гнійно-запальний осередок із зовнішнім середовищем або порожнистим органом.

Вогнепальний остеомієліт -

посттравма-тичне запалення кісткової тканини з подаль-шим руйнуванням її структури (процес має хронічний перебіг).

Вогнепальний тромбофлебіт - гостре посттравматичне інфекційне запалення венозних судин, яке характеризується набряком інтіми та наявністю тромбів у порожнині судини.

Мінно-вибухова травма

1- запал

2 – заряд вибухової речовини

3 – металева оболонка