Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
музей природної історії в Лондоні.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.10.2022
Размер:
33.36 Кб
Скачать

Паспорт музею

  1. Офіційна назва музею.

Музей природознавства, англійською: Natural History Museum

  1. Рік заснування.

1881 рік

  1. Юридична адреса.

Велика Британія, Лондон, Південний Кенсінгтон, Ексхібішн роуд.

SW7 5BD Cromwell Road, London, SW7 5BD

Сайт: www.nhm.ac.uk

Телефон: +44 20 7942 5000

  1. Відповідність приміщення.

Основу колекції становить зібрання доктора Ганса Слоуна (1660–1753), яке включає гербарій та скелети тварин і людини, що спочатку виставлялися в Монтегю-хаусі (Блумсбері). Спершу цими експонатами завідував Британський музей.

У 1850-х роках професор Р. Овен (директор відділу природознавства Британського музею) поставив питання про розширення зборів та необхідності власного приміщення. 1864 року під музей було куплено ділянку землі в Кенсінгтоні.

Архітектурний проект був розроблений Френсісом Фоуком і після його смерті допрацьовувався Альфредом Вотерхаузом. Фасад витриманий в неороманському стилі. Будівництво було розпочато 1873 року та закінчилося 1880 року. Музей відкрився 1881 року; 1963 року він остаточно відокремився від Британського музею.

До 1992 року називався 'British Museum (Natural History).

У зовнішньому оздобленні та інтер'єрі музейного будинку використано теракоту майстрів фірми Gibbs And Canning Limited з Tamworth. Цеглини прикрашені зображеннями рослин, тварин та закам'янілостей.

Будівля з самого початку було побудована, як приміщення для музею, тому вона повністю відповідає вимогам музею.

  1. Доступність музею (територіальна, часова, вартісна, організаційна, нормативна, лінгвістична (мовна)).

Територіально музей знаходиться не в центрі, але неподалік Гайд парку, який є одним з найбільших та відомих парків Лондона. У Лондоні є метро, яке спрощує пересування містом. Поряд з музеєм є станція метро Південний Кенсінгтон, тому з будь-якого куточку міста можна дістатись до нього, навіть з аеропорту та вокзалу.

Для того щоб відвідати музей потрібно виділити не менше пів дня, авжеж, можна і швидше, але, на мою думку, це буде безглуздо, бо кількість експонатів вражає.

Квитки для відвідування музею не потрібні. Але у будівлі музею постійно проводяться різноманітні виставки, і для відвідування їх потрібно буде придбати квитки.

Організаційно музей побудова вірно, тому всім відвідувачам комфортна роздивлятися всі експонати, які представлені в ньому.

Екскурсії з екскурсоводом в музей проводяться на багатьох мовах світу. Для екскурсії на основних (англійською, французькою, китайською, німецькою) мовах навіть не потрібен попередній запис, а для інших мов потрібно домовлятися, як мінімум, за 1 день до екскурсії. Але в музеї можна скористатися аудіо-гідом, який був попередньо записан майже на всіх мовах світу.

  1. Класифікаційна належність музею.

За профілем:

  • Природничонауковий

За формою власності:

  • Державний

За рангом:

  • Національний

За способом здійснення функції документування:

  • Колекційний

За напрямком діяльності:

  • Науково-дослідний

За місцем в ієрархії:

  • Провідний

  1. Фонди музею, музейні предмети, музейні колекції, музейні зібрання Фонд музею налічує більше 80 мільйонів експонатів.

Найвідоміші та найцікавіші з них:

Скелет синього кита:

Подорож музеєм починається з центрального холу, де відвідувачів зустрічає підвішений 25-метровий скелет найбільшого ссавця на землі. Величезний кістяний кістяк належав самці синього кита, викинутій відливом на узбережжі Ірландії 128 років тому. Цьому чудовому експонату дали ім'я Хоуп - Надія. Вчені, які вивчають міграції синіх китів, майже впевнені, що молода самка за рік до смерті народила дитинча.

Диплодок Діппі:

Цей улюбленець публіки складається з 292 кісток і має довжину 26 м. Зараз знаменита репліка скелета диплодока тимчасово покинула стіни природознавства — він вирушив у дворічне турне музеями Британії.

Модель T. Rex:

Експонат, що незмінно викликає захоплення дітей — модель тиранозавра, що рухається, що стоїть у темному коридорі. Він гарчить, клацає зубами, шкребе кігтями і, здається, ось-ось кинеться на жертву.

Імілацький метеорит:

Цей камінь — ровесник Сонячної системи, що мільярди років літав по орбіті між Марсом і Юпітером і впав на Землю приблизно в 14 столітті. Залізно-нікелевий метеорит із вкрапленнями жовтуватого мінералу олівіна виблискує подібно до дорогоцінного каменю, коли на нього падає промінь світла. Вчені вважають, що така структура має земне ядро.

Зріз секвої:

Гігантський спил дерева прикрашає одну зі сходів холу. Секвоя простояла в лісі понад 1300 років — отже, вона була старша за Київське князівство! Можливо, велетень продовжував би й надалі зростати, але його звалили для Всесвітньої виставки в Чикаго. Це було непросто: 9 лісорубів працювали 12 днів, використовуючи з інструментів лише ручні сокири та пилки.

Скелет мастодонту:

Гігантський родич слона встиг поїздити по всьому світу у складі пересувної експозиції. Його перший господар-фермер розкопав кістки мастодонта в долині Міссурі і примудрився зібрати з них скелет, що в 2 рази перевершував розмір реальної тварини — ось що означає бажання зробити сенсацію і жагу наживи! За нечувану суму його викупив Британський музей , і з того часу скелет демонструвався в точному, хоч і скороченому вигляді.

Колекція мінералів:

Серед скарбів Червоної зони — золоті та срібні самородки, колекція кольорових діамантів, кристал пейніту — найрідкіснішого мінералу Землі, діамантова табакерка російського царя Олександра II. Пам'ятником мужності експедиції Роберта Скотта, що загинула в Антарктиді, став геологічний зразок граніту.

Вимерлий птах додо:

Цю нелітаючу птицю з острова Маврикій, незграбну і довірливу, винищила людина ще в XVII столітті. Чучело додо вдалося відтворити за замальовками та кількома знайденими кістками.

Чеддарська людина:

Найдавніший скелет, знайдений на території Великобританії , належав людині, яка жила 10 тис. років тому. Вчені досліджували ДНК та відновили його зовнішній вигляд. Як виявилося, перший британець мав зріст близько 165 см, темну шкіру, каштанове волосся та блакитні очі.

Череп берберійського лева:

Знахідку виявили під час земляних робіт навколо Тауера – 700 років тому тут знаходився королівський зоопарк. Колись цей підвид левів мешкав у Північній Африці, але був винищений людиною – останнього берберійського лева застрелили 1922 року.

Колекції виставлені в музею:

1) Ювілейний агат: королівський шматок кварцу

Зараз екземпляр експонується в музеї в галереї мінералів.

2)Пам'ятки музею: Чарльз Дарвін

Подивіться уважніше на дев’ять важливих моментів, включаючи улюбленого восьминога Дарвіна та рідкісне перше видання його книги «Про походження видів».

3)14 найкращих моментів із колекції духів

Музей має понад 23 мільйони екземплярів, що зберігаються в алкогольній колекції. Ознайомтеся з деякими зразками, які варто побачити.

4)12 родзинок галереї «Скарби».

Череп королівського лева, місячна скеля, відома горила, навіть голуби Дарвіна: відкрийте для себе деякі з найбільш незвичайних екземплярів у колекціях музею.

5)Приголомшливі яскраво-блакитні, червоні та рожеві мінерали виставлені в музеї

Мінерали, танзаніт, морганіт і родохрозит, мають насичений колір, великі розміри та наукове значення.

6)Метеорит Вінчкомб буде виставлено в музеї

Це перше падіння метеорита, яке було виявлено у Великобританії за 30 років.

7)Гігантський кальмар: від морських глибин до показу

Куратор Джон Аблетт розповідає історію про те, як невловиме чудовисько з глибини стало однією з наших популярних пам’яток.

8)Космічні моменти: Марс, Місяць і метеорити

Вирушайте в пригоду галереями, які знаходяться поза цим світом.

9)Прекрасний новий смарагдово-зелений мінерал, описаний у Корнуоллі

Нові мінерали з Великобританії дуже рідкісні.

10)Аттенборозавр: відома рептилія

Цей скелет з довгою шиєю — аттенборозавр, вимерла морська рептилія, названа на честь легендарного телеведучого сера Девіда Аттенборо.

11)Одинадцять невловимих створінь світу природи

Багато тварин дуже важко помітити в дикій природі. Познайомтеся з деякими з найбільш невловимих створінь природи.

12)Птахи американських тварин

Відкрийте для себе культову та цінну книгу Джона Джеймса Одюбона «Птахи Америки».

13)Wold Cottage: камінь, який довів, що метеорити походять із космосу

Коли в 1795 році на Землю впав незвичайний камінь, це спонукало до першого великомасштабного дослідження походження метеоритів.

14)Цікаві колекції: двобивний нарвал

Експерт із морських ссавців Річард Сабін розповідає нам про те, що вчені знають — і чого не знають — про нарвалів, також відомих як морські єдинороги.

15)Рок-гурти хеві-метал, які описують життя на ранній Землі

Хвилясті складки цієї скелі, які можна доторкнутися, розповідають історію, таку ж давню, як життя на Землі.

16)Міссурійський Левіафан: створення американського мастодонта

Від гастрольного видовища до зірки музею: почуйте приховану історію цього скелета стародавнього ссавця.

17)Метеорит Імілак: перлина, стара як Сонячна система

Доктор Керолайн Сміт проливає світло на таємниці формування нашої планети, які зберігає цей камінь.

18)Череп берберійського лева з Лондонського Тауера

Цей череп викопали з рову Лондонського Тауера. 700 років тому лев охороняв вхід як символ сили.

19)Гігантська секвойя: збереження часточки природної історії

Як зберегти старовинний клин гігантського дерева? З розчинником, відрами смоли та великим терпінням.

20)Sunday Stone: опис минулого вугільної промисловості Англії

Не більший за смартфон, цей чудовий камінь має шари, які розповідають історію трудового життя та труднощів шахтарів у 1800-х роках.

21)Динозаври: Пошуки справжнього ігуанодона

Дізнайтеся, як нарешті було розкрито справжню особу Ігуанодона .

22)Виклик у Лондон: дев’ять екземплярів із великого міста

Усі ці експонати мають свою історію в Лондоні, від берегів Темзи до Трафальгарської площі й аж до Лондонського Тауера.

23)Викопне дерево віком 330 мільйонів років витримало випробування часом

Відкрийте для себе історію 11-тонної скам’янілості, яка приймає відвідувачів музею з 1887 року.

Оцифровані колекції музею:

1)Ентомологічні колекції

Перегляньте найстарішу та найважливішу ентомологічну колекцію у світі, що налічує понад 34 мільйони комах і павукоподібних. Ці зразки, зібрані протягом 300 років, є ключовими для розповіді про історію колекціонування, таксономічної науки та прагнення людини зрозуміти природний світ.

2) Колекції ботаніки

Ознайомтеся з нашою ботанічною колекцією приблизно шести мільйонів екземплярів мохоподібних, папоротей, насіннєвих рослин і слизових грибів з усього світу, а також великими колекціями водоростей, лишайників і діатомових водоростей.

3) Зоологічні колекції

Шукайте 29 мільйонів екземплярів тварин у зоологічній колекції, яку збирали з усього світу протягом понад 250 років. Колекція багата ваучерними, типовими та історичними зразками, а також вимерлими та зникаючими видами.

4) Палеонтологічні колекції

Відкрийте для себе географічне, стратиграфічне та історичне охоплення семи мільйонів скам’янілостей хребетних, безхребетних і рослин у нашій колекції палеонтології.

5) Мінералогічні колекції

Дослідіть одну з найкращих у світі колекцій із 500 000 каменів, дорогоцінних каменів і мінералів, у тому числі 5 000 метеоритів. Дізнайтеся, як ви можете використовувати його як ресурс для економічної геології та наукових досліджень.

6) Бібліотечні та архівні фонди

Відкрийте для себе приховані скарби з бібліотеки та архіву, від творів мистецтва та придбань до пам’яток історії. Колекція містить понад 1,5 мільйона книг, рукописів і творів мистецтва, які використовуються для наукових, історичних і гуманітарних досліджень.

7) Молекулярні колекції

Зануртеся в наші молекулярні колекції, унікальний і цінний ресурс, здатний зберігати генетичний матеріал для майбутніх поколінь.

  1. Музейна експозиція, експозиційні комплекси

В основу колекції лягли приватні збори англійського медика і натураліста Ганса Слоуна (1660-1753), що включає скелети тварин і людини, а також великий гербарій. За час існування музею вона була значно розширена і зараз розміщується у чотирьох великих зонах, розділених на окремі виставки та галереї:

Зелена зона

Починається в головному холі музею та присвячена еволюції нашої планети. У ній є чимало дивовижних експонатів, наприклад, величезний скелет синього кита, величний мастодонт або гігантський корал — його вага становить близько 300 кг, а вік оцінюється приблизно 120 років.

Тут розміщені:

1)Зал Гінце

2)Птахи

3)Моторошні членистоногі

4)Корисні копалини

5)Скарби природи

6)Закам’янілості з Великобританії

7)Викопні морські рептилії

8)Скарби

Синя зона

Тут можна познайомитись із різноманітністю природи Землі. Стародавні динозаври, сучасні хижаки та земноводні, флора і фауна океанічних глибин - буде потрібно багато часу, щоб вивчити всі представлені експонати. Окрему виставку присвячено біології людини, причому деякі стенди — інтерактивні.

В ній розмішені такі експонати, як:

1)Динозаври

2)Образи природи: як митці та вчені бачать світ природи через понад 100 зображень із колекції

3)Ссавці: найбільші ссавці у тваринному світі

4)Риби, земноводні та рептилії

5)Морські безхребетні

6)Годинник Енді

7)Кімната споглядання

Червона зона

Її галереї - наочна розповідь про те, як формувалася Земля та життя на ній. Мінерали, дорогоцінні камені, стародавні породи і зниклі стародавні тварини - захоплююча подорож червоною зоною дозволить дізнатися безліч дивовижних фактів про геологію еволюції, познайомить з тваринним світом епох, що давно минули.

Тут розміщені:

1)Земний зал і стегозавр

2)Вулкани і землетруси

3)Еволюція людини

4)Скарбниця Землі

5)З самого початку

6)Неспокійна поверхня

7)Незабутні враження

Помаранчева зона

У цій секції представлені роботи та відкриття відомих дослідників та вчених. У Центрі Дарвіна фахівці зі світовим ім'ям регулярно читають лекції та організовують навчальні курси. Під час цих зустрічей можна дізнатися багато цікавого та отримати відповіді на питання, які вас хвилюють.

Тут розміщені:

1)Будівля духу зоології

2)Кокон