Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гаврилюк А.Д.25 ОКДСП.РГЗ-1.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2022
Размер:
1.3 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСВТО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра Експлуатації флоту і технології морський перевезень

РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНЕ ЗАВДАННЯ:

«Маркетинговий аналіз круізного ринку»

Судно: AIDAmar

Спеціальність 275 Транспортні технології (на морському та річковому транспорті)

Підготувала:

Студентка 2 курсу 5 групи

Гаврилюк Олена

Перевірила: доц. каф.МП к.е.н.

Сильванська Г.М.

Зміст:

  1. Вступ…………………………………………………………….

3

  1. AIDA Cruises……………………………………………….........

4

  1. Класифікація круїзів………………………………………........

5

  1. Опис портів вибраної круїзної лінії……………………………

6

  1. Вибір судна для організації круїзної лінії…………………….

7

  1. Палуби судна………………………………………………........

9

  1. Карта маршруту…………………………………………………

10

  1. Розклад маршруту………………………………………………

10

  1. Економічне обґрунтування проектних рішень по створенню круізного маршруту…………………………………………….

12

9.1 Розрахунок середньодобової тарифної ставки…………….

11

9.2 Розрахунок елементів часу рейсу…………..……………….

12

9.3 Розрахунок часу в круїзі…………………………………….

13

9.4 Розрахунок економічних показників роботи обраного судна………………………………………………………………

14

9.5 Розрахунок річних витрат при експлуатації судна на проектному круїзному маршруті……………………………….

15

  1. Розрахунок річних доходів при експлуатації судна на проектному круїзному маршруті…………………….………...

22

  1. Розрахунок точки беззбитковності вибірної круїзної лінії

25

  1. Висновок………………………………………...……………...

26

  1. Список використаної літератури….…………………………..

27

  1. Вступ:

У минулому столітті маркетингові дослідження як такі не були потрібні, оскільки більшість фірм були дрібними і знали своїх клієнтів особисто. У XX столітті виникла потреба у отриманні найширшої інформації клієнтів та його купівельних потребах. З'явилася проблема нестачі інформації. Необхідність у проведенні маркетингових досліджень очевидна. У цьому полягає актуальність цієї теми.

В даний час індустрія туризму є однією з форм, що найбільш динамічно розвиваються в міжнародній торгівлі послуг. Останні 20 років середньорічні темпи зростання кількості прибутків іноземних туристів у світі значно зросли.

Міжнародний туризм у світі вкрай нерівномірний, що пояснюється насамперед різними рівнями соціально-економічного розвитку країн та регіонів. Найбільшого розвитку міжнародний туризм отримав у західноєвропейських країнах. На частку цього регіону припадає понад 70% світового туристичного ринку та близько 60% валютних надходжень. Приблизно 20% припадає на Америку, менш ніж 10% - на Азію, Африку та Австралію разом узяті.

Подібний розвиток міжнародних туристичних зв'язків спричинив створення численних міжнародних організацій, що сприяють поліпшенню роботи цієї сфери міжнародної торгівлі. Багато високорозвинених країн Заходу, таких як Швейцарія, Австрія, Франція, значну частку свого добробуту побудували на доходах від туризму.

  1. AIDA Cruises:

AIDA Cruises - німецька компанія-оператор круїзних суден зі штаб-квартирою в Ростоку, дочірня компанія Costa Crociere S.p.A., що входить до Carnival plc.

Компанія AIDA Cruises є провідним круїзним оператором на німецькому ринку. В AIDA Cruises зайнято 5600 працівників з 25 країн, з яких приблизно 5100 людей працюють на борту суден.

Зі злиттям P&O Princess Cruises та групи Carnival у 2003 р. та AIDA Cruises стала частиною Carnival Corporation&plc, найбільшого продавця круїзів у світі.

Підприємство підкорили італійській Costa Crociere S.p.A. і перейменували на AIDA Cruises - German Branch of Costa Crociere. Відповідно і флот із листопада 2004 р. перейшов під італійський прапор. Організаційно AIDA Cruises належить до Società di Crociere Mercurio S.r.l. зі штаб-квартирою в Мілані та працює під маркою AIDA Cruises - German Branch of Società di Crociere Mercurio S.r.l.

Регіон плавання суден варіюється в залежності від сезону. Більшість судів у період зимового сезону працюють у Червоному морі, Південній Америці, на Канарських островах, Індійському океані, Карибському басейні, а період літнього сезону – у районі Середземного моря, Балтики, Чорного моря.

Флот складається з 13 лайнерів:

AIDAcara, AIDAvita, AIDAaura, AIDAdiva, AIDAbella, AIDAluna, AIDAblu, AIDAsol, AIDAmar, AIDAstella, AIDAprima, AIDAnova, AIDAperla

  1. Класифікація круїзів:

Прийнято виділяти чотири класи: стандарт, преміум, люкс та ексклюзив. До стандарту відносять зазвичай всі великі круїзні компанії – Carnival Cruise Line, Costa Cruises, Royal Caribbean International, NCL та інші. Клас «преміум» – це Celebrity Cruises або Windstar Cruises. Люкс – Cunard Line та Crystal Cruises. Ексклюзив – верх досконалості та розкоші.

Клас Standard:

Найбільші круїзні лайнери понад 60 тис. тонн, пасажиромісткість від 1500-5000 осіб, маршрути (кругові, стандартні), доступна вартість круїзу, багато розваг, атракціонів, шоу, виступів, дитячі та підліткові клуби.

Клас Premium:

Середні круїзні лайнери від 25-55 тис. тонн, пасажиромісткість від 500-1500 осіб, маршрути (некругові), вища вартість круїзу, харчування в ресторанах безкоштовне, розваги на борту мають спокійніший характер (щовечірні шоу, майстер класи за інтересами, лекції з історії та географії, виступи артистів).

Клас Luxury:

Маленькі та бутикові кораблі від 2-50 тис. тонн, пасажиромісткість від 100-1100 осіб, маршрути (некруговий), вартість круїзу відповідає найвищому рівню сервісу, на борту діє система All Inclusive або Ultra All Inclusive, камерна, бутікова атмосфера на борту, не вітаються гучні розваги, акцент робиться на клубні заходи: офіційні вечері, спілкування в лонжах, у супроводі живої музики, майстер-класи та лекції цікавих персон, відсутня велика кількість розваг, немає атракціонів, для дітей не створено умов для розваги.

  1. Опис портів вибраної круїзної лінії:

Гамбург – велике портове місто на півночі Німеччини, розташоване біля місця впадання річки Ельби в Північне море. Він славиться своїми незліченними каналами та величезними парками.

Ставангер – це місто на південному заході Норвегії. Клімат – м'який морський, досить вітряний, середня температура всіх місяців вище за нуль, опади - 1200 мм на рік.

Берген – місто на південно-західному узбережжі Норвегії, оточене горами та фіордами. Тут знаходиться найдовший і найглибший фіорд Норвегії Согне-фіорд. У минулому квартал був центром Ганзейського торгового союзу.

Олесунн – це портове місто на західному узбережжі Норвегії, розташоване в гирлі Гейрангер-фіорду. Неподалік міста височить гора Аксла. Звідси відкриваються панорамні види на місто, що оточують острови та фіорди.

Хеллесільт – входить в топ туристичних напрямків Норвегії. На її околицях знаходиться об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: Гейрангер-фіорд. Хеллесільтська пристань майже щодня приймає гігантські кораблі з сотнями пасажирів, які бажають побачити це диво природи. А ще — численні льодовики, водоспади, гірські стежки та оглядові майданчики, що вдосталь оточують фіорд.

Гейрангер – селище в Норвегії, розташоване наприкінці Гейрангерфьорда в норвезькій губернії Мере-ог-Ромсдал. Населення селища налічує приблизно 300 мешканців, проте у літні місяці його населення збільшується семиразово. Жителі живуть майже виключно туризмом.

  1. Вибір судна для організації круїзної лінії:

AIDAmar

Будь то комфортно всередині, з видом на море або зі свіжим морським бризом на балконі – ви почуватиметеся комфортно в каютах та люксах, наприклад: у затишному інтер'єрі або каюті з видом на море, на балконі або веранді з власним гамаком, у люксі з додатковим простором.

Харчування включено до спеціалізованих ресторанів, напої надаються за додаткову плату. У 12 барах і кафе відкриваються для пасажирів невеликі моменти пустощів щодня відпустки.

Оздоровча та спортивна програма для чистого розслаблення та активного відпочинку з повсякденного життя. Якщо пасажир хоче активно відпочити у відпустці, то він має майже безмежний вибір на борту AIDAmar: курс для бігу підтюпцем, спортивна колода на відкритому повітрі або круїзна спортивна студія. Там є сучасне обладнання, різні семінари та понад 30 безкоштовних курсів на тиждень.

Перевага для сімей: догляд за дітьми відповідно до німецьких стандартів для кожної вікової групи, захоплюючі заходи та незліченні ігрові можливості, сервіс та широке обладнання для сімей з немовлятами та малюками, варіанти та ціни сімейних кают, безкоштовні екскурсії для дітей віком до 2 років, сімейний час у ресторанах-буфетах.

Т1:Характеристика обраного судна:

Показники

Рік реконструкції

2019

Клас та тип судна

Круїзный лайнер

Виробник

Meyer Werft (Papenburg, Germany)

Прапор

Італія

Пасажиромісткість

2050 люд.

Водотонажність

71304 т

Довжна

253 м

Ширина

32 м

Осадка

7,3 м

Технічна швидкість

21 узл.

Экіпаж

609 люд.

Витрати палива

на ходу / на стоянці

130 т/доб.

20 т/доб.

Кількість пас. палуб

12

Кількість кают

1096

Клас

Sphinx

Вартість судна

420 млн. $

Період навігації

190 сут.