Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
32.75 Кб
Скачать
  1. Екологічні типи пустель, навести приклади.

Екологічні типи пустель. Пустелі розташовані в різних термічних поясах і поділяються на такі екологічні типи:

1.Пустелі помірного поясу з рівномірним випадінням опадів впродовж року – північні пустелі (Середня Азія, Казахстан, Північна Америка). Відрізняються відсутністю вологого сезону, а тому мають особливо низьку продуктивність екосистем (20–40 ц/га на рік); великою кількістю швидконогих тварин (сайгаки, коні Пржевальського) або тварин мігрантів. На глинистих грунтах переважають полиневі і солянкові угруповання, на щебенистих – солянкові, а в Північній Америці – сукулентні, на пісках – чагарники (саксаул). Грунти – сіро-бурі пустельні засолені.

2.Субтропічні пустелі (Памір, Тибет, Північна Америка). Це південні пустелі із середземноморською ритмікою клімату: тепла зима (–5° С) (вологий сезон) і жарке, сухе літо (+35° С). Цим пояснюється сезонність ритму життя, велика кількість ефемерів та ефемероїдів, осілих тварин (гризуни), більш висока продуктивність екосистем (40–80 ц/га на рік). На лісових і глинистих грунтах (сірі, сіро-бурі) панують ефемери та ефемероїди (маки, цибулинний тонконіг, тюльпани). На пісках ростуть саксаули, ефемероїди, на засолених – курай, а в Північній Америці – кактуси та опунції. Із тварин-фітофагів зустрічаються верблюди, гризуни; із хижаків – тигри (в прирічкових лісах Азії), гієни, гепарди, шакали. Багато рептилій та хижих птахів.

Приклад: Пустелі Північної Америки. Високогірні пустелі Паміру з холодним кліматом. Пустелі Тибету.

3.Тропічні пустелі з рівномірним режимом випадіння опадів (Атакама, Наміб, Карру) – найбільш низькопродуктивна екологічна група пустель. В Атакамі (Південна Америка) випадає 25 мм/рік опадів у вигляді туману. Росте авраамове дерево, пирій, дике просо. В оазисах – пальми, акації. На щебнистих грунтах зустрічається баобаб, деревовидний молочай, протея. На засолених грунтах ростуть курай, а на глинистих – лише лишайники. Продуктивність фітомаси дорівнює 10 ц/га на рік. Ланцюги живлення про- сті: трав’янисті рослини – гризуни – гієни – хижі птахи.

Приклад: Атакама Наміб Кару

4.Тропічні пустелі з вологим сезоном (Південна Сахара, Мексика, Австралія, північ Чилі) і з мусонним режимом випадіння опадів (Тар, Аравійська). Характерним є сезонне функціонування екосистем, ростуть сукуленти, склерофіти, трапляються дерева. Продуктивність варіює від 10 до 200 ц/га на рік.

Приклад: Сахара Аравійські пустелі. Австралійські пустелі. Коротка характеристика пустель.

  1. Оробіоми і біоресурси.

Оробіоми - це біоми гір. Вони розташовані уздовж вертикальної осі - по висотному (і термічному) градієнту в горах. Ця закономірність називається висотною поясністю.

На нижчому таксономічному ступені знаходяться біоми окремих висотних поясів. Оскільки і зональність і висотна поясність пов'язані з температурним градієнтом, можна було б чекати, що послідовність від низу до верху (і зміст оробіомів) повинна повторювати послідовність з півдня на північ (і зміст зонобіомів). Насправді це відбувається рідко, зважаючи на ряд особливостей оробіомів. Особливостей оробіомів:

1. Існують такі типи рослинності, які зустрічаються тільки в горах, а на рівнинах відсутні (колючетравья, пуна, тола).

2. У масивних гірських країнах існують (по відношенню до вологих повітряних мас)

Біоресурси - це вичерпний, але відновлюваний тип природних ресурсів. До них слід відносити сприятливі кліматичні умови (енергія сонця, вітру, води), грунти, рослини, тварини, мінеральна сировина, води.

Соседние файлы в предмете Биогеография