Скачиваний:
2
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
23.45 Кб
Скачать
  1. Класифікація відходів та їх структура.

За основу первинної класифікації твердих відходів можна обрати величину токсичності, але важливим є фазовий стан вихідного матеріалу всіх видів відходів, що зумовлює вибір їх механічної переробки, а також фізико-хімічні, біологічні, біохімічні та токсикологічні властивості.

Тверді промислові відходи (ТПрВ) - майже однорідні продукти, які не потребують подальшої сепарації (розділення) на групи для їх переробки. Сепарація (лат. separatio - відділення) - відокремлення рідких або твердих частин від газу, твердих від рідких.

Тверді побутові відходи (ТПоВ) - це груба механічна суміш найрізноманітніших матеріалів та продуктів гниття, що різняться за фізичними, хімічними, механічними властивостями та розмірами.

  1. Який вплив на довкілля зумовлює зберігання твердих побутових і промислових відходів?

Хімічне старіння кольорових металів, наприклад міді, виражається утворенням оксидів, які можуть потрапляти у родючий шар ґрунту, змінюючи біохімічні масообмінні процеси, що у результаті зумовлює отруєння плодами, вирощеними на зараженій території. Такі метали мають канцерогенну та мутагенну властивість. Це означає, що відходи з кольорового металу (наприклад, розбиті акумуляторні батареї) можуть через кілька років заразити водойму, з якої використовують воду для поливання городу, а в людини після тривалого споживання овочів з нього може з'явитися злоякісна пухлина. Чим розчиннішою є сіль важких металів, тим сильніший негативний вплив на біологічну активність ґрунту, виражений у зниженні його ферментативної активності.

Тривале зберігання твердих побутових і промислових відходів у непристосованих умовах загрожує активізацією їх розкладу і підвищеному негативному впливу на основні компоненти біосфери.

  1. Який єфект від використання відходів як сировини для будівельної індустрії і дорожного будівництва?.

Відходи металообробки можуть бути з нержавіючої сталі, поліметалів, кольорових або чорних металів. Усі вони піддаються подальшій обробці. Наприклад, із металевої стружки, переробленої на пил, роблять штамповані деталі; з нержавійки можна отримати порошкову сталь, яка широко використовується у народному господарстві.

Важливим фактором при литві с регенерація відпрацьованих фомовочних сумішей. Переробка шлаків при ливарному виробництві може забезпечити виділення з них алюмінію, фосфору, сірки, кальцію, заліза. Шлаки використовують як заповнювачі у будівельній індустрії для формування шлакоблоків, при будівництві доріг тощо.

Поліметали містять різні металеві складові, утворені електрохімічним процесом. Переважно основою є мідь або залізо, а для покриття застосовують золото, платину, срібло. Поліметали використовують у радіоелектронних виробах, контрольно-вимірювальних приладах тощо.

  1. Які існують способи утилізації твердих побутових відходів і сміття?

Звалища і полігони для сміття розташовані, як правило, у вироблених кар'єрах і складаються з насипних ґрунтів з домішками різних відходів. Під впливом атмосферного повітря, води і біоти в цих ґрунтах відбуваються різноманітні біохімічні та хімічні реакції з виділенням тепла, утворенням біогазу і фільтрату, що постачають токсичні речовини у підземні води і приземну атмосферу.

Із загального обсягу міських побутових відходів (40 млн т/рік) тільки 6% спалюють на заводах, а решту зберігають на полігонах і смітниках.

Способи утилізації побутового сміття можна систематизувати за рівнем розвитку утилізаційних технологій. Так, під час перероблення ТПоВ без поділу на окремі фракції можливе використання термічних, біологічних та механічних методів обробки, а також їх поєднання із захороненням зменшеного за об'ємом сміття на полігонах. Проте досконалішими і перспективними є методи перероблення ТПоВ шляхом сортування та рециклінгу.

Соседние файлы в предмете Екологічна Безпека Харчової Промисловості