Скачиваний:
2
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
23.45 Кб
Скачать

Тема 9. Еколого-техногенні проблеми промислових та побутових відходів Відповіді на запитання для самоконтролю:

  1. Охарактеризуйте техногенно-екологічну ситуацію в Україні.

Стратегічною метою національної екологічної політики є стабілізація і поліпшення стану навколишнього природного середовища України шляхом поетапного досягнення цілей національної екологічної політики як інтегрованого фактора сталого розвитку. Вона декларує гарантування екологічно безпечного природного середовища для життя і здоров'я населення та впровадження екологічно збалансованої системи природокористування .

  1. Проаналізуйте основні принципи національної політики, що спрямовані на створення безпечної техногенно-екологічної ситуації в Україні.

Серед основних принципів національної політики можна виокремити ті, що спрямовані на створення безпечної техногенно-екологічної ситуації в державі, а саме:

  • запобігання екологічним ризикам, що передбачає аналіз і прогнозування, які ґрунтуються на результатах державної екологічної експертизи, а також проведення всіх видів моніторингу навколишнього природного середовища;

  • гарантування екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи;

  • відповідальність нинішнього покоління за збереження довкілля для прийдешніх поколінь.

  1. Визначте основні екологічні проблеми житлово-комунального господарства (жкг).

До основних проблем ЖКГ належать:

  • дискримінаційна політика держави у формуванні тарифів на енергоносії;

  • відсутність системи накопичення коштів на проведення капітальних ремонтів житлового фонду;

  • спроби перекласти проблеми і відповідальність держави на ЖКГ, що дезорієнтує суспільство і формує помилкову громадську думку;

  • спад престижності відповідних професій, відплив кваліфікованих кадрів, у т. ч. управлінських;

  • скасування державних дотацій із бюджету на покриття різниці тарифів;

  • надання чисельних пільг з оплати житлово-комунальних послуг споживачам без відповідного відшкодування підприємствам ЖКГ збитків із бюджету;

  • постійне зростання цін на енергоносії і матеріальні ресурси, які становлять велику частину собівартості послуг.

  1. Який вплив здійснює жкг (водопостачання, водовідведення, благоустрій, будівництво тощо) на довкілля?

Кожний напрям діяльності різнопланового ЖКГ обумовлює негативний вплив на стан навколишнього природного середовища.

Однією з обов'язкових умов гармонійного людського розвитку є забезпечення населення прісною водою для споживання і господарських потреб. Однак через бездумні темпи її витрачання планета скоро потерпатиме від спраги. Нестача прісної води спричинена її забрудненням, а не виснаженням природних запасів. Загальносвітове споживання води становить 9% від сумарного річного стоку.

Важливою для комунального господарства є проблема благоустрою та санітарного утримання міських територій. Санітарний стан міст значною мірою залежить від особливостей прибирання та перероблення побутового сміття. Щорічно у містах країни утворюється понад 40 млн м3 твердих побутових відходів (ТПоВ). Більше 90% сміття складується на 656 санкціонованих звалищах загальною площею 2,6 тис. га і на тисячах несанкціонованих звалищ. Увесь цей ланцюжок збирання і транспортування сміття в Україні не відповідає міжнародним вимогам.

Негативний вплив на довкілля може спричинювати міське будівництво. Великі будівельні майданчики, особливо котловани для закладки фундаментів, порушують цілісність літосфери і спричиняють збільшення інтенсивності інфільтраційного живлення ґрунтових та міжпластових вод, інколи з небезпечним переносом забруднювачів.

Промислове будівництво з матеріалів, природну активність яких не контролюють, призвело до забруднення приміщень радоном. Наприклад, у Великій Британії при обстеженні населених пунктів знайдено більше 100 тис. будинків (0,5% від загальної кількості), в яких випромінювання радону перевищує 80 Бк/м3. В Україні досліджень не проводять.

Екологічні проблеми виникають через неконтрольоване вирубування насаджень при будівництві, будівельне сміття, шум і недотримання будівельних санітарних та інших вимог.

Соседние файлы в предмете Екологічна Безпека Харчової Промисловості