Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

FiDZ_Lab_4_Dystancijka

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
3.31 Mб
Скачать

3. За допомогою синьої стрілки переміщуємо координати точок у верхню праву секцію діалогу, так щоб перші дві точки за взаємним розташуванням були найдалі одна від одної. Після чого зберігаємо налаштування.

ІV етап. Прив'язка аерознімку до системи координат місцевості

1. У програмі Models відкриваємо діалог «Absolute Orientation Startup».

2. Вводимо шлях до аерознімка, обираємо тип матеріалів, та статус процесу прив'язки, так як показано нижче. Активуємо процес прив'язки, натиснувши клавішу «Proceed». На запит програми про конвертування файлу у TIFF формат – погоджуємось і надалі працюємо з файлом формату TIFF.

3. Згідно команди в інформаційному рядку наводимо курсор на вказану контурну точку аерознімку і фіксуємо це наведення натисненням лівої клавіші миші. Аналогічно виконуємо наведення на решту контурних точок, натискаючи кнопку «Continue».

4. Після реєстрації останньої точки програма видасть результат прив'язки. В залежності від спотворень на знімку (кут нахилу), точність прив'язки може сягати 5 м. Щоб точність відповідала вищим критеріям, знімки потрібно орієнтувати з врахуванням кутів нахилу – такі завдання будемо виконувати на наступних лабораторних роботах.

5. Завершуємо процес прив'язки, натиснувши на кнопку «Exit» та підтвердивши запит збереження.

V етап. Створення робочого файлу для топографічного дешифрування.

1.Відкриваємо програму Digitals з головного меню програми Models або з робочого столу.

2.Створюємо робочий файл з цифровим класифікатором умовних позначень для топографічних планів масштабу 1:2000

3. Завантажуємо прив'язане растрове зображення аерофотознімку формату TIFF у робочий простір програми Digitals.

4. Оскільки надана для самостійної роботи програма Digitals не має ключа, то наступний VI етап виконуємо не зберігаючи файл з векторними даними, а створюємо скріни нанесених умовних позначень, які вставляємо у електронний звіт з лабораторної роботи.

VІ етап. Виконати топографічне дешифрування десяти різних об'єктів для створення плану в масштабі 1:2000.

1. Аналізуємо наявну топографічну інформацію на аерознімку та знаходимо відповідні умовні позначення в нормативному документі (ресурс у ВНС «Умовні знаки для топографічних планів масштабів 1:5000, 1:2000, 1:1000, 1:500»)

2. У програмі Digitals, використовуючи умовні позначення цифрового класифікатора та функції створення і редагування об'єктів електронного плану, наносимо десять різних топографічних об'єктів. Технологія створення та редагування подана у документі «Digitals. Использование в геодезии, картографии и землеустройстве – Глава 5» (ресурс у ВНС «Інструкція роботи з програмою Digitals») або у файлах допомоги програми (F1).