Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
6.95 Mб
Скачать

5.4. Про можливість вимірювання вертикального градієнта сили ваги

Для вимірювання вертикального градієнта сили ваги спеціальної апаратури поки що не розроблено. Це насамперед пов’язано з тим, що числове значення цієї другої похідної складає біля 3000 Етвеш, а це вимагає більш високої відносної точності вимірювань. Так, в даний час проводяться дослідження щодо створення приладу для вимірювання вертикального градієнта сили ваги І спроби абсолютних вимірювань за спостереженнями сили ваги у двох пунктах, рознесених по вертикалі, використовуючи високоточні гравіметри. Раніше (Хаммер, США, 1938 р.) проводили такі досліди за

вимірюванням Wzzна висотних будинках Вашингтона, Нью-Йорка і Пітсбурга з різницею висот від 138 до 291 м. Балавадзе з гравіметром Норгарда на 19 геодезичних пунктах Грузії (різниця висот Н від 14 до 45м) визначивWzz з похибкою (5~45) Етвеш. В Канаді для цього був використаний гравіметр У орден із спеціальною триногою, яка дозволяла встановити прилад на різних висотах. Точність вимірювання склала 10 Етвеш. В Німеччині була сконструйована спеціальна вишка висотою 5м з п’ятьма площадками, на які можна встановити гравіметр Асканія. Похибка цих визначень - 12 Етвеш. Аналогічні дослідження виконували в СНІ А з використанням гравіметра Лакоста-Ромберга. Проблема абсолютних визначень вертикального градієнта сили ваги в польових умовах буде розв’язана, якщо використовувати сучасні гравіметри, які на малій базі (1-2м) дають похибку 1-2 мікрогали.

А це означає, що знаючи розподіл вертикального градієнта сили ваги Wzzна земній поверхні, можна більш точно редукувати прискорення сили ваги, визначати форму рівневої поверхні. Крім того, вертикальний градієнт необхідно знати для обробки аерогравіметричних спостережень, а аномалії вертикального градієнта більш чітко зв’язані з параметрами аномальних тіл, ніж аномалії сили ваги. Вимірювання вертикального градієнта сили ваги з достатньою точністю (1-2) Етвеш можна в перспективі широко використовувати їх результати в геодезії, гравіметричній розвідці на суші і на морі, а також у навігації.

93

Соседние файлы в предмете Гравиметрия