Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
240.27 Кб
Скачать

В середині XVIII століття російським вченим Ломоносовим був сконструйований перший газовий гравіметр, точність відносних визначень з допомогою якого була дуже низькою. В тридцятих роках XX століття почали конструювати механічні гравіметри, точність вимірювання якими почала конкурувати з маятниковими приладами. Механічні траві метри в залежності від матеріалу пружного тіла ділять на металеві і кварцові, і вони в основному використовуються в даний час. Сучасний механічний гравіметрскладається із:

  1. чутливого елемента;

  2. індикатора малих переміщень;

  3. пристрою для компенсації і вимірювання зміни поля сили ваги;

  4. пристрою для компенсації впливу температури;

  5. пристрою для компенсації впливу атмосферного тиску;

  6. діапазонного пристрою;

  7. пристрою для нівелювання чутливого елемента.

Деякі типи гравіметрів мають герметизацію, барокомпенсацію, екранування від впливу магнітного і електричного полів та інше.

  1. Класифікація гравіметрів

В даний час у різних країнах світу розроблені і експлуатуються різні типи гравіметрів. Але такі гравіметри різних систем відрізняються між собою будовою пружних систем, матеріалом, із якого виготовлений пружний елемент та інше. Тому гравіметри різних типів можна класифікувати за певними ознаками:

  1. за принципом будови пружної системи;

  2. за матеріалом, із якого виготовлена пружна система;

  3. за методом фіксації малих переміщень;

  4. за діапазоном вимірювання приросту сили ваги;

  5. за способом врахування температури;

  6. за призначенням.

За принципом будови пружної системи гравіметри ділять на гравіметри з поступальним переміщенням мас і з обертальним переміщенням мас. У даний час найбільш широке застосування одержали гравіметри з обертальним переміщенням мас, які мають більшу чутливість.

Чутливі системи гравіметрів виготовляють із сплавів металів або плавленого кварцу. У відповідності до цього розрізняють кварцові і металеві гравіметри.

Фіксація малих переміщень здійснюється з допомогою індикаторів оптичного типу (мікроскопи зі збільшенням у сотні разів), електроємні сні, фотоелектричні, телевізійні пристрої.

За діапазоном вимірювання приросту сили ваги гравіметри ділять на вузькодіапазонні і широкодіапазонні. Вузькодіапазонні гравіметри одержали застосування в гравіметричній розвідці і мають високу точність.

Широкодіапазонні або геодезичні гравіметри мають широку шкалу вимірювання приросту сили ваги до 4-5 Гал, для них необхідна висока точність еталонування.

За способом врахування температури гравіметри ділять на термостатні і нетермостатні. Для термостатованих гравіметрів його чутливий елемент знаходиться в електронагрівальній печі. За призначенням гравіметри класифікують на такі типи:

1) наземні - для вимірювання на суші;

2) донні - для вимірювання на дні водоймищ;

3) морські - для вимірювання з надводних і підводних суден;

65

Соседние файлы в предмете Гравиметрия