Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
240.27 Кб
Скачать

Розділ 4 відносні вимірювання прискорення сили ваги статичними гравіметрами

  1. Загальні відомості про статичні гравіметри

Прилади для вимірювання прискорення сили ваги статичним методом (спостерігають положення рівноваги тіла під дією сили ваги і сили, прийнятої за еталон) називають статичними гравіметрами. Принцип дії гравіметра з’ясуємо на простому прикладі (див. рис. 13).

Рис. 13

Нехай на тягарець масою т, який підвішений до пружини, діє сила Р^т^. Під дією цієї сили пружина розтягується, і тягарець займає статичну рівновагу, що відповідає відліку І5ь знятому за спостереженням відлікової шкали. При перенесенні гравіметра в інший пункт, в якому прискорення сили ваги є більшим, ніж у вихідному, додатково розтягнеться пружина і тим самим збільшить відлік гравіметра S2. Якщо виміряну різницю відліків ∆S=S2-S1перемножити на деякий сталий коефіцієнт к, то одержимо різницю прискорень сили ваги gміж цими пунктами в мілігалах.

g=k(S2-S1).

(4.1)

Всі статичні гравіметри побудовані на принципі пружної ваги (рис. 14). тобто такої, у якої за еталонну силу використовують силу деформації твердого тіла (кручення,

63

Розділ 4

розтягування, стиснення, згину). Саме такою високоточною пружинною вагою зважують один і той же тягарець сталої маси. Мірою зміни сили ваги є деформація пружинного елемента. Цю деформацію можна реєструвати за допомогою спеціальних індикаторів малих переміщень. Для цього використовують оптичні мікроскопи, електроємнісні і фотоелектричні індикатори малих переміщень.

За типом компенсуючої сили статичні гравіметри розділяють на три групи:

  • гравіметри газові, в яких прискорення сили ваги компенсується силою пружності стисненого газу;

  • гравіметри механічні, в яких прискорення сили ваги компенсується силою;

  • пружної деформації твердих тіл (пружин і закручених ниток);

  • гравіметри електромагнітні.

Рис. 14. Схеми пружних систем гравіметрів

64

Соседние файлы в предмете Гравиметрия