Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделі даних в ГІС. Формалізація опису просторових даних.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
225.79 Кб
Скачать

Порівняння векторних і растрових моделей

Векторні дані зазвичай мають набагато менший розмір, ніж растрові. Їх легко трансформувати і проводити над ними бінарні операції. Векторні дані легко перетворити на растрові в той час як обернена операція набагато складніша. Векторні дані дозволяють проводити різні типи просторового аналізу, наприклад пошук найкоротшого шляху в дорожній мережі. Проте з растром простіше проводити оверлейний аналіз.

Атрибутивна інформація (атрибутивні моделі даних)

У ГІС до векторних об'єктів можуть бути прив'язані семантичні дані. Наприклад, на карті територіального зонування до просторових об'єктів, які становлять зони, може бути прив'язана характеристика типу зони. Структуру і типи даних визначає користувач. На основі атрибутивних значень, присвоєних векторним об'єктам на карті, може будуватися тематична карта, на якій ці значення позначені кольорами відповідно до шкали кольорів або різного роду штрихуванням чи точками. Найчастіше атрибутивні дані зберігаються у таблицях реляційної бази даних та є прив'язаними до певних векторних об'єктів. У випадку використання растрового способу позиційна та атрибутивна інформація поєднуються — колір піксела передає одночасно і розташування і характеристику.

Розглянемо особливості, властиві основним елементам векторних даних ГІС.

Точкові об'єкти. До найпростіших типам точкових об'єктів відносяться не тільки власне точки, але й умовні точкові знаки. Наприклад, знаком «Нафтова вишка» може бути позначено родовище. Це точковий об'єкт. Вибір об'єктів, що позначаються точками, залежить від масштабу карти. На великомасштабних картах точками позначаються окремі будови, а на дрібномасштабних - міста і навіть країни. Особливістю точкових об'єктів є те, що вони зберігаються як у вигляді графічних файлів, так і у вигляді таблиць, як атрибути, тому що координати точок розглядаються як дві додаткові характеристики. Таким чином, інформацію про набір точок можна представити у вигляді розгорнутої таблиці, в якій окрім координат можуть знаходитися і інші атрибути кожній з точок-об'єктів. У таких таблицях кожному рядку відповідає об'єкт-точка, кожному колонку - ознака, відповідний типізовану даному (або координата, або атрибут).

Лінійні об'єкти. Вони використовуються для опису мереж (наприклад, дорожня, транспортна, телефонна, гідрологічна мережа). Будь-яка мережа складається з вузлів (вершин) та відокремлених ліній і дуг (Ланок). Для кожного вузла у лінійних об'єктів існує характеристика - валентність.

Валентність вузла - це кількість суміжних вузлу дуг. Кінці відокремлених ліній одновалентних. Для вуличних мереж (перетин вулиць) валентність найчастіше дорівнює чотирьом. У гідрографії частіше зустрічаються тривалентні вузли (основне русло річки і приплив).

Лінійні об'єкти, як і точкові, мають свої атрибути, причому різні для дуг і для належних їм вузлів. Приклади атрибутів, застосовуваних для опису дуг:

  • дорога: атрибути - напрямок руху, інтенсивність руху, протяжність;

  • транспортна магістраль: кількість смуг для руху; час у дорозі;

  • газопровід: діаметр труби, напрямок руху газу;

  • лінія ЛЕП: напруга ЛЕП.

  • перехрестя: наявність підземного переходу, назви перетинають вулиць;

  • підстанція ЛЕП: характеристика трансформатора ЛЕП;

  • пішохідний перехід: наявність світлофора, ширина переходу, наявність острівця безпеки та ін

Деякі атрибути можуть служити для зв'язку з іншими об'єктами (наприклад, назви перетинають вулиць). Часто для включення додаткових атрибутів потрібно розбивати лінійні об'єкти і створювати нові вузли: наприклад, частина русла річки забруднена, її розбивають на чисту частину річки та забруднену і описують їх по-різному.

Ареали або полігони. В одній ГІС може бути представлено кілька типів ареалів: наприклад, економічні зони, дані про сільськогосподарські угіддя та ін. Часто межі ареалів визначити по карті або фотознімку можна - їх встановлюють штучно, наприклад, зони на території міста, забруднені викидами підприємств, економічні зони та ін.