Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделі даних в ГІС. Формалізація опису просторових даних.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
225.79 Кб
Скачать

Тема 3. Моделі даних в гіс. Формалізація опису просторових даних. План

  1. Моделі даних. Карта як модель місцевості та носій інформації про навколишній світ.

  2. Векторне представлення просторових даних.

  3. Растрове представлення просторових даних.

  4. Порівняння векторних і растрових моделей.

  5. Атрибутивна модель даних.

  6. Процес проектування атрибутивної БД.

Всесвіт навколо нас наповнений реальними об’єктами, явищами і системами, а все, що ми про них знаємо і відображаємо будь-якими способами, є їхніми моделями. Отримані знання про модель є придатними для екстраполяції їх на аналогічні об’єкти в природі.

Модель є штучною (часто віртуальною) системою, яка служить засобом здобуття інформації про реальну (штучну чи природну) систему різними методами дослідження. Тобто, модель – це створена аналітиком система, яка відтворює взяті для вивчення, вагомі для поставленої мети пізнання, сторони (елементи, властивості, відношення, параметри) об’єкта (явища) і служить опосередкованим засобом здобуття знання про цей об’єкт. Відповідно, моделювання є відтворенням певних ознак і властивостей системи-оригінала на створеному за вибраними методами аналізі.

Будь-які Моделювання – це завжди порівняння відомого (достовірного) з новим (невідомим) за аналогіями. Спираючись на аналогії, дослідник висуває гіпотези – передбачення, здогадки, які згодом перевіряє шляхом експериментів.

Отже, модель – це уявна чи матеріально реалізована система, яка відображаючи чи відтворюючи об’єкт, здатна змінювати його так, що її вивчення дає нам нову інформацію про ці об’єкти.

Реальні об’єкти й явища спочатку фіксують термінами (словесні описи), відображають малюнками, світлинами, графіками, діаграмами, математичними формулами.

Об’єктивно існують дві основні групи моделей: матеріальні (тобто фізичні або дієві) і абстрактні (ідеальні, уявні). За своєю природою матеріальні моделі бувають предметні та знакові. Предметні моделі поділяють на природні (натурні) й виготовлені (фізичні) макети, а знакові – на мовні (вербальні) й математичні (статистичні, імітаційні тощо).

За складом підтримуючих моделей даних можна робити висновки про потенційні можливості й характер функцій просторового аналізу в ГІС.

Моделлю подання даних називається система концепцій і правил, яка використовується для опису типів об’єктів та взаємозв’язків між ними та їх елементами.

Модель просторової інформації визначає характер практично всіх наступних операцій і методів аналізу інформації, спосіб вводу даних і особливості отримуваних результатів.

Перехід між різними моделями даних хоч і можливий, але складний, потребує значних додаткових затрат праці і може призвести до безповоротних втрат інформації.

Найбільш поширеними моделями представлення даних в ГІС є векторна (топологічна і нетопологічна) і растрова моделі.

Вибір тієї чи іншої моделі в ГІС є питанням значно принциповішим і визначальнішим, ніж вибір конкретного програмного забезпечення.

Цифрова топографічна карта (план) - це цифрова модель місцевості, сформована з урахуванням законів картографічної генералізації у деякій картографічній проекції, системі координат і висот, у прийнятій системі умовних позначень, із врахуванням топологічних взаємозв’язків між об’єктами, створена за допомогою спеціальних програмних засобів на ПК.

Цифрові топографічні карти одержують шляхом запису просторових координат об'єктів місцевості і кодів їх характеристик в числовому вигляді в процесі польового топографічного знімання, а також картометричним (за графічними оригіналами) або фотограмметричним шляхом (за аерокосмічними знімками).

Відомо, що карта є графічним представленням географічних даних. Для того, щоб служити ефективним джерелом інформації, карта повинна бути максимально візуально зрозумілою. Принцип графічного дизайну – розміри, пропорції, розміщення, баланс, символи, типографія – є необхідними для карти так само, як для будь-якого іншого типу ілюстрацій. Читаючи карту, можна отримати інформацію про форму, та розташування географічних об’єктів, про певні атрибутивні дані, пов’язані з цими об’єктами, про певні просторові взаємозв’язки між об’єктами.

ГІС дає можливість отримати специфічну інформацію з карт, наприклад, поширення, щільність, взаємозв’язки та тенденцію певних об’єктів, інтегрування та накладання різних картографічних даних, пошук оптимальних шляхів та напрямів руху, моделювання і прогнозування процесів у майбутньому.

Карта в ГІС перетворюється зі статистичного об’єкта в динамічну модель і презентацію просторових даних.