Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
огсвс реферат.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.06.2022
Размер:
364.54 Кб
Скачать

9

Одеський національний морський університет Навчально-науковий інститут Морського бізнесу

Кафедра «Експлуатація флоту і технологія морських перевезень»

(повна назва кафедри, циклової комісії)

Розрахунково-графічна робота (модуль 2)

Основи геоінформаційних систем в судноплавстві

(назва дисципліни)

Геоінформаційне забезпечення навігації судноплавства

(назва блоку)

Захист даних ECDIS

(тема)

Студента (ки)

1

курсу

5

групи

Галузі знань:

27 – Транспорт

Спеціальності:

275 – Транспортні технології (на морському та річковому транспорті)

Рогожинського Г.О.

(прізвище та ініціали виконавця)

Керівник: доцент Щербина Ольга Василіївна

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Кількість балів:

Захист прийнято:

(підпис)

(прізвище та ініціали)

(дата)

Одеса – 2021

ЗМІСТ

1)Вступ

2)Основна частина:

  • Що таке ECDIS?

  • Небезпеки, що загрожують ECDIS

  • Звіт, що стосується безпеки

  • Засоби захисту даних

  • Фаєрволи

  • Типи брандмауерів

  • Функції брандмауерів

  • Їх робота

  • Екран

3)Висновок

4)Джерела, які були використані

ВСТУП

Мореплавство, як і будь-яка інша велика сфера діяльності, розвивається паралельно з плином технічного прогресу: судна збільшуються, а команди зменшуються, так як все більша кількість процесів автоматизується. Часи, коли знаходиться в море судно було фактично повністю відрізано від решти світу, давно в минулому. В наші дні деякі бортові системи отримують оновлення під час плавання, у команд є вихід в інтернет. Питання кібербезпеки об'єктів сфери морських перевезень стоять досить гостро. Відомою проблемою є інформаційна безпека.

Електронна система відображення карт та інформації (ECDIS) - це комп’ютерна навігаційна система, яка відповідає нормам ІМО та може використовуватися як альтернатива паперовим навігаційним картам. Інтегруючи різноманітну інформацію в режимі реального часу, це автоматизована допомога для прийняття рішень, здатна постійно визначати положення судна щодо суші, нанесених на карту об'єктів, навігаційних засобів та невидимих ​​небезпек.

ECDIS включає електронні навігаційні карти (ENC) та інтегрує інформацію про місцезнаходження від Глобальної системи позиціонування (GPS) та інших навігаційних датчиків, таких як радар, датчик вимірювання та системи автоматичної ідентифікації (AIS). Він також може відображати додаткову інформацію, пов’язану з навігацією, наприклад, напрямки плавання.

ECDIS визначено в Стандартах ефективності діяльності ІСО ECDIS (Резолюція ІМО A.817 (19)) таким чином:

Електронна система відображення карт та інформації (ECDIS) означає навігаційну інформаційну систему, яка за належних механізмів резервного копіювання може бути прийнята як така, що відповідає сучасній таблиці, що вимагається правилами V / 19 та V / 27 Конвенції SOLAS 1974 , відображаючи вибрану інформацію з навігаційних датчиків, щоб допомогти мореплавцю в плануванні маршруту та моніторингу маршруту, а також, відображаючи додаткову інформацію, пов’язану з навігацією, якщо потрібно.Первинною функцією ECDIS є забезпечення безпеки мореплавання.

Система ECDIS відображає інформацію з електронних навігаційних карт (ENC) та інтегрує інформацію про положення з положення, курсу та швидкості через системи відліку води та додатково інші навігаційні датчики. Інші датчики, які можуть взаємодіяти з ECDIS, - це радари, Navtex, автоматичні системи ідентифікації (AIS) та глибинні датчики.

Протягом останніх років у галузі виникають занепокоєння щодо безпеки системи, особливо щодо кібератак та атак спуфінгу GPS.