Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ РОЖКО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.06.2022
Размер:
85.73 Кб
Скачать

Тема 4. Облік дебіторської заборгованості

Активи установи у формі дебіторської заборгованості включають розрахунки з покупцями, замовниками та різними дебіторами (розрахунки у порядку планових платежів, з підзвітними особами, з відшкодування завданих збитків, з іншими дебіторами та державними цільовими фондами).

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання установою майбутніх економічних вигід або досягнення поставленої мети та/або задоволення потреб установи і може бути достовірно визначена її сума.

Облік поточної  дебіторської заборгованості обліковують на рахунку 21 «Поточна дебіторська заборгованість», який призначений для обліку й узагальнення інформації про дебіторську заборгованість, що виникає протягом звичайної діяльності і погашення якої очікується протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

 За дебетом рахунку відображається визнання поточної дебіторської заборгованості, за кредитом - її погашення чи списання. (Додаток 4)

 Рахунок 21 «Поточна дебіторська заборгованість» має такі субрахунки:

2110 (2120) «Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом»;

2111 (2121) «Поточна дебіторська заборгованість за розрахунками за товари, роботи, послуги»;

2112 «Дебіторська заборгованість за короткостроковими кредитами, наданими розпорядниками бюджетних коштів» (2122 «Дебіторська заборгованість за короткостроковими кредитами, наданими державними цільовими фондами»);

2113 (2123) «Розрахунки за авансами, виданими постачальникам, підрядникам за товари, роботи і послуги»;

2114 (2124) «Дебіторська заборгованість за розрахунками із соціального страхування»;

2115 (2125) «Розрахунки з відшкодування завданих збитків»;

2116 (2126) «Дебіторська заборгованість за розрахунками з підзвітними особами»;

2117 (2128) «Інша поточна дебіторська заборгованість»;

2118 (2129) «Розрахунки із спільної діяльності»;

2127 «Дебіторська заборгованість за претензіями»;

В установі дебіторська заборгованість за видатками відсутня.

Тема 5. Облік основних засобів

До складу основних засобів відносити матеріальні активи ,термін експлуатації яких перевищує один рік та первісна вартість за одиницю (комплект) складає 6000,00 грн. включно без урахування податку на додану вартість. Матеріальні активи , які були віднесені до складу основних засобів до дати набрання чинності НП (С)БО 121 “Основні засоби”, обліковувати як основні засоби до їх вибуття (списання) з обліку ДНЗ «Новоград – Волинським ВПУ». (Додаток 5)

Проводити нарахування амортизації (зносу) на основні засоби за прямолінійним методом на системній основі шляхом її нарахування на дату балансу (щоквартально) діленням річної суми амортизації на 4. Для визначення строків корисного використання груп основних засобів приймати Типові строки корисного використання груп основних засобів , які визначені в НП (С)БО та в додатку В до Методичних рекомендацій щодо облікової політики суб”єкта державного сектору, затверджених наказом Міністерства фінансів від 23.01.2015 р. № 11. (Додаток 5)

Документальне оформлення прийняття, переміщення, вибуття необоротних активів здійснювати за типовими формами, які визначені наказами Держкомстату та Головного управління Держказначейства від 02.12.97р. № 125\70. Кожному необоротному активу при прийнятті їх на бухгалтерський облік надавати інвентарний номер. (Додаток 5)