Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
80-86.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.05.2022
Размер:
24.9 Кб
Скачать

82.Які ви знаєте інші класифікації народів світу?

До їх числа можна віднести географічну, антропологічну, мовну та господарсько-культурну приналежність. Існують і інші, другорядні принципи класифікації, наприклад за релігійною ознакою. Таким чином, систематизація народів світу грунтується на сумі класифікації природничо-наукових і соціальних явищ, що характеризують етноси і властиві їм риси.

Географічна класифікація передбачає розподіл людства за окремими групами і народам відповідно до місць їх проживання. Але при цьому вона не враховує їх походження, рівня розвитку господарських і соціальних відносин, вигляду культури. Тому географічна класифікація більше використовується при описі народів, ніж при їх дослідженні. Разом з тим розселені по сусідству народи нерідко мають спільне походження і схожу культуру.

Антропологічна класифікація. Антропологія досліджує фізичні відмінності між людьми, що історично склалися в ході їх розвитку в різній природно-географічному середовищі. Фізичні відмінності між групами людей, що живуть на значній відстані один від одного, в різних природних умовах, називаються в науці расовими. Раси - це історично сформовані групи людей, пов'язані єдністю походження, яке виражається в загальних спадкових морфологічних і фізіологічних ознаках, що варіюються в певних межах раси постійно змішуються, тому вони мають не стільки спадковий, скільки історично сформований характер.

Мовна класифікація. Дані про історії мови мають часом вирішальне значення при етногенетичних дослідженнях, "виявлення мовного споріднення означає зазвичай і встановлення генетичного споріднення між народами. Разом з тим етнічні спільності, мають спільне походження і користуються загальними за походженням мовами, можуть сильно відрізнятися по господарству і культурі, що пояснюється історичними причинами. Ця обставина дещо обмежує значення даних про мову і мовної класифікації при етнографічних дослідженнях, тому вони використовуються в етнографії поряд з іншими даними.

КОРОТКО

Географічна класифікація враховує специфіку розселення народів по регіонах земної кулі, лінгвістична (мовна) - встановлює подібності та відмінності народів світу відповідно до їх "рідними" мовами, антропологічна - описує народи по відмінностей їх зовнішнього вигляду на рівні великих і малих рас, гілок і антропологічних типів. Ці класифікації розроблені у відповідних областях наукового знання - географії, лінгвістиці та фізичної антропології, етнологія лише використовує їх для вирішення своїх питань.

Ряд класифікацій розроблений в рамках етнографічної науки, найбільш важливими з них є делящие народи за належністю до господарсько-культурним типам і історико-етнографічним областям (спільнотам). Встановлюване шляхом класифікації схожість і відмінність народів допомагає вирішувати багато проблем етнографічної науки: реконструювати етногенез і виявити особливості історичного розвитку народів, пояснити специфіку їх господарської діяльності, матеріальної культури, соціальних відносин і багато іншого.

Соседние файлы в предмете Этнология