Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
80-86.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.05.2022
Размер:
24.9 Кб
Скачать

80.Характеристика народів Азії та їх етнічної історії.

81.Чим народ відрізняється від нації?

82.Які ви знаєте інші класифікації народів світу?

83.Які ви знаєте методи етнологічних досліджень?

84.Які ви знаєте основні форми людських спільнот?

85.Які основні функції етнології ви знаєте?

86.Які типи змішаних та перехідних рас ви знаєте?

86.Які типи змішаних та перехідних рас ви знаєте?

Поняття раси

Людською расою називається група людей, які мають низку подібних ознак, які передаються у спадок. Поняття раси дало поштовх руху расизму, в основі якого лежить впевненість у генетичному відмінності представників рас, розумовій і фізичній перевазі одних рас над іншими.

Перехідними називають такі раси, які сформувалися у ті далекі часи, що нині важко встановити, чи вони ― результат змішування кількох рас чи ж зберігають риси, що існували у великих расових типів до їхнього розчленування.

Змішані ж расові типи утворилися не тільки в давнину, але й у середньовіччя, а також у новий і новітній часи у процесі метисації.

Перехідною деякі дослідники вважають, наприклад, ефіопську расу на сході Африки, типові ж представники змішаних рас ― метиси і мулати Америки.

Всередині великих рас є дрібніші расові підрозділи. В їхній класифікації виділяються: стовбур, гілка, локальна раса, група популяцій.

Ще в «доколумбову» епоху на кордоні рас сформувалися метисна перехідні типи - ефіопський, айнский, южносібірскій і інші.

Термін "змішані раси" частіше має на увазі популяції людей, що виникли в результаті недавніх (з XVI століття) контактів великих рас. До них відносяться метиси, самбо, мулати.

85.Які основні функції етнології ви знаєте?

До найважливіших функцій етнології слід віднести такі: теоретико-пізнавальну; практично-прикладну; культурно-виховну; прогностичну.

Теоретико-пізнавальна функція служить виявленню логічних, причинно-наслідкових закономірних зв'язків внутрішньо- та міжетнічних систем. До теоретико-пізнавальної функції належить формування наукових гіпотез і теорій. На основі проведених досліджень робляться висновки на базі даних, отриманих у ході дослідження, і ці висновки або підтверджують та розвивають гіпотези та спеціальні теорії, або формулюють нові.

Наступною функцією є практично прикладна. При визначенні проблеми дослідження в етнології мається на увазі не лише перевірка гіпотез, пояснення отриманих фактів, а й практичне застосування нових знань в управлінській регулятивній діяльності. Теоретичні дослідження лише тоді набудуть практичної значущості, коли будуть використані у виробленні національної політики, у коригуванні управлінської діяльності. При цьому практичні рекомендації можуть стосуватися перспективних напрямів діяльності, а можуть бути призначені для конкретних змін в найближчому майбутньому.

Важливою функцією етнології є культурно-виховна. Ця функція допомагає людям розібратися у складному явищі етнічності, у закономірностях та принципах етнічної своєрідності та різноманіття світової спільноти. Етнологія дає ключ до правильного розуміння місця та ролі етнічного в поведінці людини, у життєдіяльності етносу та суспільства загалом. Немає необхідності доводити, що навряд чи можна вважати людину освіченою, культурною, якщо вона не має основ етнологічної науки. У цьому вся сенсі роль етнології у формуванні культури міжнаціонального спілкування важко переоцінити.

Як самостійна вчені виділяють прогностичну функцію етнології. Цінність етнологічного дослідження визначається не лише тим, наскільки адекватно воно відображає ті чи інші процеси та тенденції, а й тим, якою мірою вони завершуються науково обґрунтованими прогнозами. Особливий інтерес викликає прогнозування наслідків рішень, що приймаються сьогодні, з погляду попередження міжетнічних конфліктів, стабільності етнополітичної ситуації. В цілому прогностична функція спрямована на визначення найближчих та віддалених перспектив етнічного та міжетнічного розвитку у конкретній країні

Соседние файлы в предмете Этнология