Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еуые.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
23.05.2022
Размер:
1.62 Mб
Скачать

6 Розробка звітів

Звіт – це елемент бази даних, який призначений для виведення інформації з баз даних, перш за все на принтер, або на екран. Звіти дозволяють вибрати з баз даних потрібну користувачу інформацію, оформити її у вигляді документа, перед виведенням на друк переглянути на екрані. Джерелом даних для звіту може служити повна таблиця, або ж запит для однієї таблиця або комбінації декількох.

У курсовій роботі розроблено наступні звіти: «Чек про оплату», «Відвідувачі з різних міст», «Про оплату» [15].

Оскільки база даних «Готель» передбачає можливість формування чеків про оплату номера, тому є доцільним представити звіт «Чек про оплату». Звіт містить інформацію про сам готель, відвідувача, працівника, що його обслуговує, оплату та індивідуальну знижку відвідувача (рисунок 6.1).

Рисунок 6.1 – Звіт «Чек про оплату»

Звіт «Відвідувачі з різних міст» представляє собою кругову діаграму з відсотковими значеннями кількості відвідувачів з того чи іншого міста (рисунок 6.2).

Рисунок 6.2 – Звіт «Відвідувачі з різних міст»

Звіт «Про оплату» зроблений за запитом «Розрахунок знижки» та передбачає інформацію про всіх відвідувачів, вид їхньої оплати, суму оплати до знижки, власне саму знижку та суму остаточної суми (рисунок 6.3).

Рисунок 6.3 – Звіт «Про оплату» частина 1

В кінці звіту наведено загальну суму прибутку (рисунок 6.4).

Рисунок 6.4 – Звіт «Про оплату» частина 2

Таким чином, для бази даних «Готель» було розроблено 3 звіти. Більш детально ознайомитися з їх зовнішнім виглядом можна в додатку Г.

7 Тестування роботи бази даних

Тестування бази даних дозволяє мінімізувати ризики при впровадженні системи в експлуатацію реальними агенціями. Тестування заздалегідь зможете перевірити коректність і безпеку функціонування бази даних.

Для перевірки якості розробленої бази даних потрібно провести тестування логічної схеми бази даних і ефективності форм, оптимізацію бази даних. Аналіз логічної схеми був поведений у розділі 3. Аналіз роботи форм показав, що вони працюють коректно, всі кнопки виконують правильно свої функції, операції пошуку, модифікації, видалення та вставки даних працюють вірно.

Для більш детального тестування розглянемо один з можливих прикладів використання бази даних, а саме оформлення нового відправлення та створення для нього товарного чеку й експрес-накладної.

Для початку роботи з клієнтом необхідно перевірити наявність відвідувача у базі за допомогою таблиці «Відвідувач» (рисунок 7.1).

Рисунок 7.1 – Таблиця «Відвідувач» до маніпуляцій

Якщо ж відвідувача в таблиці немає, то добавити його можна за допомогою форми «Відвідувач». Зверху форми є кнопка з зображенням олівця, натиснувши на неї ми можемо заповнити форму необхідними даними про відвідувача. Здійснивши оплату, в цій формі необхідно вказати номер оплати. Після чого необхідно натиснути закриття форми у правому верхньому кутку (рисунок 7.2).

Рисунок 7.2 – Додання нового відвідувача

На цій є формі є кнопка «Обрати готель» за допомогою якої можна вказати у який готель поселяється відвідувач у формі «Відвідувач-Готель» (рисунок 7.3).

Рисунок 7.3 – Поселення відвідувача в готель

Після цього для відвідувача формується чек з усією раніше вказаною інформацією (рисунок 7.4).

Рисунок 7.4 – Чек для тестового відвідувача

Останнім кроком можна перевірити зміни в таблиці «Відвідувач» (рисунок 7.5).

Рисунок 7.5 – Таблиця «Відвідувач» після маніпуляцій

Таким чином, було проведено тестування бази даних «Готель» та доведено коректну роботу усіх її елементів, жодних проблем не виявлено.