Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еуые.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
23.05.2022
Размер:
1.62 Mб
Скачать

2 Аналіз предметної області

Будь-який сучасний бізнес чи служба не може ефективно працювати без використання інструментів автоматизації та обліку роботи. Підприємства використовують інформаційні системи, які дозволяють їм швидко та ефективно виконувати бухгалтерську та облікову роботу. В свою чергу, такі системи не можуть обійтись без бази даних для зручного та надійного зберігання та обробки даних.

Готелі є чудовим прикладом використання таких інформаційних систем. Кожного дня (а особливо, у сезон відпусток) такі агентства стикаються із великою кількістю інформації, яку потрібно обробляти. Інформація про клієнтів, їх замовлення, номери, бронювання, та багато інших даних – вся ця інформація, а також зв’язки між нею, повинні бути надійно збережені для ефективного функціонування готелю.

У багатьох випадках готелі використовують готові інформаційні системи, але більшість з них є громіздкими та не можуть забезпечити ефективної роботи при досить великих масштабах даних.

Окрім ПЗ для обробки даних всередині компанії, на основі бази даних має бути розроблено веб-сайт, який дозволятиме клієнтам переглядати та змінювати записи чи бронювання самостійно – без прямого зв’язку із готелем. Розроблювальної бази даних призначена для накопичення інформації про клієнтів і співробітників готельного комплексу.

Розглянемо готові аналоги, які використовують готелі для своєї роботи.

1. Columbis [5]. Сервіс Сolumbis дозволяє менеджерам готелю вести базу клієнтів, швидко обробляти заявки клієнтів, підбирати і бронювати номери, роздруковувати договори, контролювати стадії заселення і відпочинку клієнта (див. рисунок 2.1).

До основних переваг можна віднести:

  • web-аплікація, отже користуватись сервісом можна з будь-якого комп’ютера чи ноутбука;

  • можливість створення особистих кабінетів користувачів.

Серед недоліків можна відзначити наступне:

  • неможливість розгорнути сервіс у власній локальній мережі (on-premise);

  • відсутність підтримки детального опису бронювань готелю.

Рисунок 2.1 – Columbis – SaaS для готелів

Також готелі можуть використовувати модифіковані CRM системи (Customer Relationship Management) для своєї роботи – проте це не найкращий варіант, адже такі системи не розроблялись напряму для працівників готельної індустрії [6]. В залежності від ступеня допустимих модифікації, таку систему можна налаштувати для коректної роботи, проте це не буде настільки зручним, як системи, розроблені спеціально під потреби готелів. Зрештою, одна з основних переваг CRM-систем, яку вони забезпечують компанії, що їх використовує, – поліпшення загальної якості обслуговування клієнтів.

2. Hotels.com [7]. Hotels.com – це провідний постачальник помешкань по всьому світі, який пропонує послуги бронювання через власну мережу локалізованих сайтів.

Hotels.com пропонує мандрівникам доступ до величезної колекції помешкань в Інтернеті. Серед понад сотні тисяч варіантів є і незалежні готелі, і відомі готельні мережі, і помешкання з самообслуговуванням. Компанія пропонує єдину платформу, на якій можна дізнатися про ціни, доступні послуги і наявність місць (рисунок 2.2).

Рисунок 2.2 – Головна сторінка Hotels.com

На основі проведеного аналізу було прийнято рішення розробити власну базу даних, яка буде виконувати роль інструменту для ефективного управління готелем, повинна надавати базові можливості аналогів і виправляти виявлені недоліки. Вона повинна забезпечувати наступні функції:

  1. Введення та отримання інформації про відвідувачів: ПІБ, номер телефону, електронна пошту, місто проживання, ідентифікаційний номер оплати.

  2. Введення та отримання інформації про готель: назва готелю, кількість зірок, кількість вільних місць, адреса.

  3. Введення та отримання інформації про оплату: ідентифікаційний номер, вид, сума оплати, відсоток знижки.

  4. Введення та отримання інформації про скарги: зміст скарги, ідентифікаційний номер відвідувача.

  5. Введення та отримання інформації про працівника: ідентифікаційний номер, ПІБ, робочий час, номер телефону.

  6. Виконання запиту на знаходження відвідувачів з Вінниці та Києва.

  7. Виконання запиту на обчислення кількості працівників у готелі.

  8. Виконання запиту на знаходження інформації про кількість вільних/зайнятих місць у готелі.

  9. Виконання запиту на знаходження найбільших скарг.

  10. Виконання запиту на розрахування знижки на наступне поселення.

  11. Виконання запиту на знаходження ТОП-3 відвідувача по оплаті.

  12. Виконання запиту на розрахування індивідуальної знижки.

  13. Виконання запиту на знаходження інформації про гостей з різних міст.

  14. Формування звіту з інформацією про кількість гостей з різних міст.

  15. Формування чеку про оплату.

  16. Формування звіту з інформацією про всі оплати клієнтів.

Отже, було проведено аналіз предметної області та постановку задачі на розробку бази даних «Готель», яка буде створюватися в середовищі Microsoft Access 2010.