Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еуые.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.05.2022
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Анотація

У курсовій роботі описано розробку бази даних «Готель» за допомогою СКБД Microsoft Access 2010.

База даних дає можливість дізнатися про поселення усіх відвідувачів, що містяться в базі, дані про оплату номера, наявність вільних місць і т.д. Дозволяє вести облік: скільки людей було поселено в готель, скільки працівників працює, а також про кількість скарг. Побудована база даних коректно та зрозуміло відображає дані, допомагає вправно управляти поселеннями та організовувати роботу готелю.

ЗМІСТ

ВСТУП 3

1 АНАЛІЗ СУЧАСНОГО РОЗВИТКУ БАЗ ДАНИХ 5

2 АНАЛІЗ ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ 7

3 РОЗРОБКА СТРУКТУРИ БАЗИ ДАНИХ 11

3.1 Розробка універсального відношення 11

3.2 Розробка ER-моделі предметної області 12

3.3 Проєктування нормалізованих відношень 16

3.4 Отримання попередніх відношень за методом «Суть – зв’язок» 18

3.5 Нормалізація відношень методом декомпозиції 21

3.6 Оцінка спроектованих НФБК відношень 23

4 РОЗРОБКА ФОРМ 25

5 РОЗРОБКА ЗАПИТІВ 30

6 РОЗРОБКА ЗВІТІВ 34

7 ТЕСТУВАННЯ РОБОТИ БАЗИ ДАНИХ 37

ВИСНОВКИ 40

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 41

ДОДАТКИ 43

Додаток А.Таблиці 44

Додаток Б.Форми 47

Додаток В.Запити 50

Додаток Г.Звіти 53

Додаток Д. Схема даних 55

ВСТУП

Використання баз даних є однією з характерних рис більшості сучасних інформаційних систем. Сьогодні бази даних є потужним і зручним способом зберігання і користування інформацією. Вони необхідні у величезній кількості установ, організацій, підприємств для ведення поточних справ. Важливість баз даних важко переоцінити. Тому вони належать до пріоритетного напрямку розвитку програмних продуктів і займають значне місце на ринку прикладних пакетів, а на їх розробку витрачаються шалені гроші. Отже, бази даних – це актуально і своєчасно.

Взагалі база даних – це набір записів і файлів, організованих спеціальним чином. У комп'ютері, наприклад, можна зберігати прізвища й адреси друзів або клієнтів. Один з типів баз даних – це документи, набрані за допомогою текстових редакторів і згруповані по темах. Інший тип – файли електронних таблиць, поєднувані в групи по характері їхнього використання. База даних (БД) – це структурована певним чином сукупність даних, що ставиться до конкретної задачі. БД може бути як локальна, так і розподілена.

Для зручної роботи з базами даних використовують системи керування базами даних (СКБД). Вони у даний час знаходять застосування практично у всіх областях економіки, науки і виробництва. Найбільш широке поширення вони одержали після появи персональних комп'ютерів. Недарма одне з основних вимог, пропонованих до програмного забезпечення персональних комп'ютерів – це максимальна зручність у роботі [1].

Основна функція СКБД – безпосереднє керування даними у зовнішній пам'яті. Ця функція включає збереження та ведення структурної інформації (даних), перетворення даних за запитом на структурну інформацію для користувача. При цьому повинні забезпечуватися: простота використання системи; можливість автономного функціонування при порушеннях мережі або при адміністративних потребах; високий ступінь ефективності.

У наш час готелі набули масовості та як ніколи потребують ефективних систем зберігання та обробки даних: номерів, записів клієнтів, бронювань, тощо. Від ефективності таких систем часто залежить якість надійність готелів, їх швидкість та якість сервісу. Для цього з часом було створено різні системи, які спрощують роботу працівників. Можливість гнучкого доступу до даних, а також їх обробки є ключовою в успішності експлуатації подібного програмного забезпечення.

Метою виконання курсової роботи є розробка бази даних готелю для зручного обліку клієнтів, їх замовлень та пунктів призначення. Для цього було використано Microsoft Access 2010.

Об’єктом дослідження курсової роботи є процес розробки та проєктування бази даних та середовища для створення звітів і форм. Предметом дослідження є засоби та методи розробки баз даних та SQL запитів.

Таким чином, метою курсової роботи є розробка бази даних для підтримки роботи готелю, зберігання даних про готелі, відвідувачів, працівників та іншу операційну інформацію за допомогою СКБД Microsoft Access 2010.