Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.04.2022
Размер:
11.63 Mб
Скачать

Поняття термінала

Історично термінали (terminals) використовували для організації багатокористувацької роботи із мейнфреймами або мінікомп'ютерами. Це були апаратні при­строї, що складалися із клавіатури і дисплея, які підключали до комп'ютера через інтерфейс послідовного порту. Особливе поширення такі термінали здобули у 70-80-ті роки: усі розроблені в той час операційні системи включали засоби їхньої підтримки, було створено багато прикладного програмного забезпечення, розрахованого на роботу із ними.

Такі термінали працюють у текстовому режимі, за якого обмін даними і їхнє відображення на програмному рівні відбуваються посимвольно. Для відображен­ня використовують екран розміром у символах (звичайно 25 на 80), причому ві­дображатися можуть тільки стандартні символи із кодами ASCII. За подання на екрані розширеного набору символів із кодами 127-255, зокрема символів кири­лиці, відповідає символьна таблиця, яка використовується терміналом.

Є спеціальні символи (керуючі коди) і послідовності символів, які не відобра­жаються, а керують виведенням на екран термінала. До керуючих кодів належать такі символи, як повернення каретки, переведення рядка, Backspace тощо. Керую­чі послідовності називають також ESС-послідовностями (вони починаються із символу із ASCII-кодом 27-ESC). Передаючи такі послідовності термінала, можна переміщати курсор у довільну позицію екрана, керувати яскравістю відоб­раження символів, для деяких моделей терміналів - кольорами тощо.

Емуляція термінала

У сучасних умовах апаратні термінали застосовують рідко. Проте інтерфейс зв'яз­ку з терміналами (термінальне введення-виведення) не втратив свого значення й досі. Це пояснюється тим, що текстовий режим роботи дуже зручний для роз­в'язання багатьох задач (організації адміністрування системи, віддаленого досту­пу до неї тощо), а також широким вибором програмного забезпечення, яке вико­ристовує цей режим.

Для спрощення організації термінального введення-виведення у сучасних ОС широко використовують емуляцію термінала. Програмне забезпечення (емуля­тор) приймає дані згідно із домовленостями щодо обміну із відповідним терміна­лом і відображає на дисплеї комп'ютера інформацію згідно керуючих послідовно­стей, визначених для термінала (для цього може бути виділене окреме вікно на графічному екрані). У результаті програмне забезпечення, розраховане на роботу із терміналом, можна використовувати із таким емулятором без змін. Одночасно у системі може бути запущено кілька емуляторів термінала (наприклад, кожен у своєму вікні), і користувач має змогу перемикатися між ними, почергово вико­нуючи введення-виведення. Найпоширеніша емуляція термінала vt-100, програм­не забезпечення, розраховане на використання цього термінала, із великою ймо­вірністю працюватиме із будь-яким емулятором.

Надалі говоритимемо про введення із термінала і виведення на термінал, не уточнюючи, що обмін даними майже завжди відбуватиметься не з апаратним тер­міналом, а з його емулятором.

Віддалені термінали і консоль

Емулятор термінала може бути запущений на віддаленому комп'ютері, при цьому необхідно забезпечити обмін даними мережею між ним і програмним забезпечен­ням. Прикладом розв'язання такої задачі є протокол telnet, який працює поверх TCP/IP. Відповідний сервер (telnet-сервер) запускають на машині, яка надає від­далений доступ. Він перехоплює дані, що їх застосування передають на термінал, і пересилає їх на віддалену систему. Там працює емулятор термінала (telnet-клі­єнт), який інтерпретує отримані дані й, у свою чергу, відсилає серверу інформа­цію, введену на віддаленій машині. Сервер доставляє її застосуванням.

З іншого боку, якщо дисплей комп'ютера, на якому запущена ОС, працює у текстовому режимі, за відображення інформації на ньому теж може відповідати емулятор термінала. У багатокористувацьких ОС із мережним доступом (наприк­лад, в UNIX) такий термінал часто називають консоллю, на відміну від терміналів, які використовують для доступу до системи через мережу.