Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІХ Чернетка.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.04.2022
Размер:
551.12 Кб
Скачать

VII. Результати додаткових методів обстеження

Загальні аналізи:

Кров: Нейтрофільний лейкоцитоз, підвищення ШОЕ

Сеча: Показники в межах норми

ПЛР-тест на COVID-19: негативний

VIII. Діагноз

Обґрунтування діагнозу. Диференційний діагноз.

Диференціальну діагностику іридоцикліту необхідно проводити з кератитом та кон'юнктивітом.

При іридоциклітах виникає симптомокомплекс з болями в оці, почервонінням очного яблука, сльозотечею, світлобоязню, блефароспазмом. Знижується гострота зору. Повіки набряклі та гіперемовані, особливо верхня. На очному яблуці виражена перикорнеальна або змішана ін'єкція. Кардинальним симптомом запалення райдужної оболонки є зтушованість її малюнка і зміна кольору, міоз. Волога передньої камери каламутна. Може утворитися гіпопіон та гіфема. Виявляється циліарна болючість у сфері проекції війкового тіла. Можливе утворення синехій та бомбаж райдужної оболонки. Внутрішьоочний тиск найчастіше знижено. З'являються преципітати на задній поверхні рогівки та помутніння у склоподібному тілі.

При кератитах основними симптомами є: корнеальний синдром (світлобоязнь, сльозотеча, відчуття стороннього тіла в оці), перикорнеальна ін'єкція, виникає помутніння рогівки через інфільтрат, також з'являється спотворення дзеркально-гладкої поверхні, через нерівності рогівки. Не виключено зниження чутливості рогівки (ослаблення або відсутність корнеального рефлексу), можлива її васкуляризація, а також утворення гіпопіону у передній камері ока.

Загальними симптомами при кон'юнктивітах різної етіології є: набряк повік, гіперемія та набряк кон'юнктиви, світлобоязнь, сльозотеча, почервоніння очного яблука. Також можливі симптоми печіння та свербіж, відчуття стороннього тіла в оці. Може виділятися слизове або слизово-гнійне відокремлюване з ока, можуть утворюватися сосочки та фолікули на кон'юнктиві.

Обґрунтування діагнозу:

Діагноз встановлений на підставі:

1. Скарг хворого: біль в лівому оці, який посилюється в нічний час, почервоніння лівого ока, набряк повік, світлобоязнь, сльозотеча та погіршення зору.

2. Anamnesis morbi: Під час виконання ремонтних робіт 27 січня 2022 року в ліве око потрапило стороннє тіла, після видалення якого скарги були відсутні. Потім поступово почав наростати біль в оці, з’явилася рясна сльозотеча, незначно знизилася гострота зору, з’явилося почервоніння очей, набряк повік та світлобоязнь. 31 січня пацієнт звернувся до свого сімейного лікаря, який направив його до офтальмолога.

3. Дані об'єктивного дослідження:

  1. Дослідження гостроти центрального зору: зниження гостроти зору в лівому оці (VIS = 0,7 – не коригується).

  2. Зовнішній огляд ока: почервоніння очного яблука, сльозотеча та світлобоязнь.

  3. Метод бічного освітлення: змішана ін'єкція очного яблука, наявність преципітатів на задній поверхні рогівки, помутніння вологи передньої камери, брудно-зелений колір райдужної оболонки і згасання її малюнка, зіниця до застосування мідріатиків була звужена (міоз), неправильної форми, частини пігментації іржавого кольору.

  4. При пальпації очного яблука у сфері проекції циліарного тіла є легка циліарна болючість.

  5. Внутрішньоочний тиск у межах норми (від 10 до 20 мм рт. ст.).

Клінічний діагноз.

1. Основний діагноз: Гострий серозний іридоцикліт лівого ока.

2. Ускладнення основного захворювання: -

3. Супутні захворювання: -

Соседние файлы в предмете Офтальмология