Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Королівське географічне товариство

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.01.2022
Размер:
35.5 Кб
Скачать

Завдання 1 з дисципліни «Вступ до університетських студій».

Завдання: охарактеризувати історію виникнення, сучасні напрями та особливості Королівського географічного товариства.

Королівське географічне товариство (Royal Geographical Society – RGS) - це британське наукове товариство, створене в 1830 році під назвою Лондонське географічне товариство(Geographical Society of London) для розвитку географічної науки під патронатом короля Вільгельма IV. Засновниками товариства були Сер Джон Барроу, Сер Джон Франклін та Френсіс Бофорт. Асоціація активно пропагувала та підтримувала багатьох відомих дослідників та мандрівників, таких як Чарльз Дарвін, Джеймс Кінгстон Такі, Роберт Фалкон Скотт, Річард Френсіс Бертон, Генрі Мортон Стенлі та інших. З середини 19-го століття до середини Першої світової війни експедиції, які спонсорувало Королівське географічне товариство, часто потрапляли на обкладинки газет, думка його президента і членів правління високо цінувалася.

У 1933 році деякі члени асоціації вийшли зі свого складу і створили організацію під назвою Інститут британських географів(Institute of British Geographers). Королівське географічне товариство та інститут співіснували 60 років, доки у 1994 році не почалися дискусії про об’єднання. Злиття відбулося в січні 1995 року, і нова організація була перейменована в Королівське географічне товариство. Сьогодні товариство є провідним світовим географічним дослідницьким центром, що підтримує та популяризує освіту, навчання, дослідження та експедиції з географії. Головний офіс компанії розташований у Lower Lodge (Кенсінгтон, Лондон).

Щодо системи управління, то товариство має раду піклувальників, яка підпорядковується президенту. Члени управлінського апарату обираються з рядових членів товариства. На 3 роки у раду обирається 22 людини членами суспільства та 3 почесних члена, які автоматично попадають. Першим президентом був Фредерік Джон Робінсон (1830-1833). В червні 2021 року був обраний новий президент Королівського географічного товариства - Нігель Кліффорд (Nigel Clifford). Також є 4 категорії членства:

1)просте - кожен зацікавлений в географії має право подати заяву на таке членство,

2)юний географ - люди у віці від 14-ти до 24-х років, які проходять навчання або нещодавно завершили навчання за напрямком географії або суміжних областей,

3)членство - членство у товаристві надається будь-якій особі, старшій за 21 рік, хто був рядовим членом товариства упродовж п'яти попередніх років та/або мав відношення до географії через участь у дослідженнях, публікаціях або за родом діяльності й був висунутий і підтриманий іншими членами. Членство дарує можливість використання префіксу FRGS після імені члена,

4)аспірантське - відкрито для будь-кого, хто є аспірантом географії або суміжних галузей в університетах на території Сполученого Королівства.

Також є статус привілейованого географу, який ввели в 2002 році. Такий статус може отримати лише той, хто має вчений ступінь з географії чи суміжних галузей та принаймні 6 років досвіду роботи у географі чи суміжних галузях. Або 15 років досвіду роботи для людей без вченого ступеню. Такий статус надає можливість використання префіксу C Geog після імені та є свідченням зобов'язання професійного розвитку й відповідності найвищим професійним стандартам.

Щодо структури, в товаристві є 5 профільних комітетів: Комітет з освіти, Комітет досліджень, Комітет експедицій та польової роботи, Комітет інформаційних ресурсів, Комітет фінансів.

Спілка вручає у свою чергу багато нагород географам, які зробили видатний вклад у розвиток географії. Усього товариство присуджує 17 медалей і нагород, включаючи почесне членство. А також присуджує 16 грошових грантів на різні потреби, від виплачування визнаним вченим, спонсорування експедицій і польових робіт до заохочення фотографів і ЗМІ. Гранти Ральфа Брауна і Гілкрайста є найбільшими грантами, що присуджуються товариством і становлять 15 000 фунтів. Найпрестижніші з нагород — Gold Medals. Такі нагороди вручаються за «підтримку і просування географічної науки та відкриттів», кандидати проходять ухвалення королевою Великої Британії Єлизаветою II. Нагородження бере власний початок з 1831 року від щорічних вручень 50 гіней королем Великої Британії Вільгельмом IV, «для започаткування премії для заохочення і просування географічної науки та відкриттів». У 1839 році члени вирішили перейти від монетарної політики виплати премій до вручення золотих медалей: Медалі засновників і Медалі покровителів.

Зараз Королівське географічне товариство займається за декількома напрямами: географічна освіта в школах та університетах, наукові дослідження та експедиції, навчання фахівців та поширення інформації про географію до суспільства. На їх сайті можна завантажити безкоштовні презентація для студентів, завдання на географічні теми, безкоштовні вебінари для будь-якого віку та іншу цікаву та корисну інформацію.

Завдання 2 з дисципліни «Вступ до університетських студій».

Завдання: охарактеризувати: тематичні напрями конгресів/конференцій Королівського географічного товариства за останні 5 років.

Королівське географічне товариство проводить постійно різні конгреси, семінари, конференції, виступи, виставки, воркшопи, вебінари, презентації, лекції, сесії, заходи та інше. Найближча конференція буде 15 грудня 2021 року на тему: «Кругова економіка: наслідки сталого розвитку суспільної трансформації». Вона буде проводитися, як онлайн так і особисто. Ця конференція має на меті відкрити обговорення наслідків для сталості розвитку кругової економіки. За 5 років Королівське географічне товариство провело незчислену кількість конференцій і все можливих наукових заходів, і розповісти про кожний неможливо. Але є головні конференції, які проводяться кожен рік майже без виключень, які потребують, на мою думку, особливої уваги. Тому роздивимося декілька:

Одна з найвідоміших та давних конференцій, яка проводиться кожного року – це Щорічна міжнародна конференція(Annual International Conference). Кожного року вона збирає велику кількість географів з всього світу, різних напрямів географії та суміжних наук. У цьому році вона зібрала понад 2000 географів, але лише в режимі онлайн, трансляція велась з будівлі Товариства в Лондоні. Темою конференції в 2020 році(яка перенеслася на 2021 рік) була: «Кордони, прикордонні території та формування кордонів», у 2019 – «Географія неприємностей / географія надії», у 2018 – «Географічні ландшафти / зміна ландшафтів географії», у 2017 – «Деколонізація географічних знань: відкриття географії світу», у 2016 – «Нексус(розуміння води, їжі, енергії та поєднання їх ) мислення».

Також кожний рік аспіранти збираються на середньострокову конференцію(Mid-Term Conference). Близько 80 аспірантів збираються в Лафборо, щоб розпочати дводенну конференцію, на якій вони перевірять нові ідеї та зміцнять свої теорії. Ця конференція, щорічно організовується Форумом післядипломної освіти Товариства, дає молодим дослідникам можливість представляти статті у сприятливому середовищі. І цьогорічна конференція була продовжена, щоб звільнити місце для нових сесій.

Шість аспірантів Товариства місяцями планували цю конференцію для своїх однолітків для отримання місця, де можна дружити та вчитися у своїх колег, незалежно від їх наукових інтересів. Єдиним критерієм для участі в конференції є причетність до географічної дисципліни. У Товаристві є сотні аспірантів, які залучають та сприяють процвітаючій географічній спільноті різними способами - відвідуючи заходи дослідницьких груп, редагуючи веб -сайт «Geography Directions» та навіть засідаючи у Раді, саме тому потрібно організовувати такі спеціальні заходи.