Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

курсач есс

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
31.10.2021
Размер:
2.76 Mб
Скачать

11

Перед завантаженням на борт кожний транспортний засіб або виріб повинен бути оглянуто на предмет наявності течі. Будь-який засіб або обладнання з течею не повинно прийматися до перевезення. Паливний бак кошти або обладнання не повинен бути заповнений більше, ніж на одну чверть. Клеми акумуляторів повинні бути надійно ізольовані. НЕБЕЗПЕЧНИЙ ВАНТАЖ. Клас 9.

До класу 9 належать речовини та вироби, які при перевезенні представляють небезпеку, не охоплену іншими класами.

ПАРФУМЕРІЯ − ароматичні вироби парфумерної галузі промисловості для ароматизації шкіри, волосся, одягу; гігієнічні освіжаючі засоби: парфуми, лосьйони, одеколон, туалетна вода, креми, пудра та ін. Як правило, мають сильний приємний запах. Бувають рідкі, пастоподібні, порошкоподібні. Слід мати на увазі, що в складі деяких виробів можуть міститися легкозаймисті рідини (при температурі спалаху 61 ° C і нижче - НЕБЕЗПЕЧНІ ВАНТАЖІ, см. ЛЗР, клас 3) і леткі ефірні масла, що слід враховувати при вантажних роботах і розміщенні вантажу.

Як правило, дуже цінний вантаж. Поставляються у внутрішній споживчій тарі (флакони, банки та ін., Зазвичай упаковані в картонні коробки), які в свою чергу упаковуються в транспортну тару: ящики (картон, рідше фанера). Завдяки надійній, як правило, герметичній упаковці і фактично подвійний тарі властивості виражені дуже слабо і виявляються тільки при механічних пошкодженнях вантажних місць (бій вмісту). Цю обставину слід враховувати при розміщенні вантажу і вантажних роботах. Незважаючи на те, що ці вантажі порівняно легкі, їх не слід укладати поверх інших вантажів, які можуть бути зіпсовані в екстремальній ситуації. На них також не слід вантажити інші (особливо важчі) вантажі. Вентиляція для самих вантажів не потрібно і повинна використовуватися тільки для попередження утворення конденсату при різких (понад 10 ° C) добових коливаннях темпеpaтypи зовнішнього повітря з метою не допустити підмочки тари конденсатом, на що вантажоодержувач зазвичай звертає увагу при отриманні вантажу. УПО - 2,0-2,9 м3 / т.

Клас 3. Легкозаймисті рідини Загальною властивістю небезпечних вантажів даного класу є їх здатність

утворювати над поверхнею горючу концентрацію парів при будь-яких температурах навколишнього середовища, що перевищують їх температуру спалаху. Пари легкозаймистих рідин можуть легко займатися при короткочасному контакті з джерелом загоряння, таким як палаючий сірник, нагріта поверхня і т.п. Горюча концентрація парів може поширюватися від місця витоку на великі відстані.

Крім цього, насичені пари легкозаймистих рідин з підвищенням температури створюють в ємностях значний тиск, здатне привести до розгерметизації ємності.

12

У порожніх ємностях із залишками легкозаймистих рідин утворюється вибухонебезпечна концентрація парів з повітрям.

Таблиця 2.1 – Об’ємно-масові характеристики вантажів

 

 

Питомий

Норма

Норми вантажних робіт,

 

 

витрат

 

т/сут

Назва вантажу

Вид тари

навантажувальний

 

 

 

 

сепараційних

 

 

 

 

 

об'єм, м3

 

 

 

 

 

матеріалів

 

 

 

 

 

 

Кінгстон

 

Маріуполь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рейки

зв’язки

0,25

0,008

1000

 

500

 

 

 

 

 

 

 

Ячмінь

мішки

2,0

0,025

1000

 

500

 

 

 

 

 

 

 

Мотоцикли

ящики

2,49

0,015

1000

 

500

 

 

 

 

 

 

 

Парфумерія

ящики

2,0

0,015

1000

 

500

 

 

 

 

 

 

 

Аналіз транспортних характеристик вантажів дозволяє скласти таблицю сумісності вантажів (табл.2.2), що надає інформацію про розміщення їх на судні відносно один одного.

Таблиця 2.2 - Таблиця сумісності вантажів

Назва вантажу

 

Вантажі, які розміщуються зверху

 

 

 

 

 

 

 

Вантажі, які

Рейки

 

Ячмінь

Мотоцикли

Парфумерія

розміщуються знизу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рейки

-

 

3

6

6

 

 

 

 

 

 

Ячмінь

4

 

-

3

3

 

 

 

 

 

 

Мотоцикли

4

 

4

-

6

 

 

 

 

 

 

Парфумерія

4

 

3

4

-

 

 

 

 

 

 

3– у сусідньому відсіку від;

4– в одному відсіку, але в різних приміщеннях;

6− в одному відсіку з сепарацією.

3. Підготовка вантажних приміщень до прийому вантажу

Всі вантажні пристрої судна повинні бути повністю підготовлені до прийому вантажу, обумовленого в договорі морського перевезення.

Перевірка і підготовка вантажних пристроїв починається з огляду стріл, кранів і їх такелажу. На стрілах не повинно бути вм'ятин, такелаж повинен відповідати встановленій для нього міцності. Гаки, блоки, скоби та інші деталі

13

вантажного пристрою повинні повністю задовольняти вимогам Правил технічної експлуатації.

Приведення трюмів у відповідний для даного вантажу стан починається з очищення залишків раніше перевезеного вантажу, видалення сепараційного матеріалу, збирання сміття. Далі підготовка ведеться в залежності від особливостей вантажу, підготовленого до перевезення.

Рейки схильні до корозії, на що одержувач звертає при прийманні вантажу серйозну увагу. Процес корозії активізується при підвищенні температури і відносної вологості повітря, особливо в умовах засоленості навколишнього (і трюмного) повітря при морському переході. Тому не рекомендується мийка трюмів солоною водою перед вантаженням; при неможливості використовувати прісну воду, має сенс, по можливості, обмежитися ретельної сухий зачисткою вантажних приміщень. Цей факт також слід відобразити в судновому журналі.

Ячмінь може проростати у вологій середі, тому вантажні приміщення повинні бути сухими після мийки. Так як ячмінь відноситься до харчових продуктів, то вантажні приміщення мать бути добре вимиті та продезинфіковані, адже у ячміні можуть завестить гризуни або шкідливі комахи.

Якщо в ході роботи мали місце які-небудь обставини, які могли спричинити за собою пошкодженню і псуванню вантажу, то капітан судна з приходом в порт зобов'язаний до початку вантажних робіт (до відкриття люків) заявити морський протест за існуючими там правилами.

4.Характеристика експлуатаційних умов рейсу

Під час складання вантажного плану необхідно в комплексі враховувати характеристики судна, вантажу, маршруту переходу і портів заходу.

Відстань від порту Кінгстон до порту Маріуполь складає 6273 морських миль (sea-distance.org).

Маршрут прямування від порту Кінгстон проходить через Карибське море, північну частину Атлантичного океану, Гібралтар, Середземне море, Егейське море, протоку Дарданелли, Мармурове море, протоку Босфор, Чорне море, Азовське море, порт Маріуполь.

Порт Кінгстон за вантажними нормами прирівнюємо порту Одеса (порівняння проводилося за розмірами порту та судозаходами).

КІНГСТОН, Ямайка

17º 59' 23'' N -76º -49' -35'' W

Розмір гавані середній. Канал завдовшки 12,2 метри. Вантажні причали – 6.4- 7.6 метрів. Якірна стоянка – 9,4 метри. Обовязкова лоцманська

14

проводка.Можна замовити супровід буксирами. Утилізація віхдодів відсутня. Можна замовити бункер, воду та провізію. Судоремонт може здійснюватись, але не капітальний. Зміна баласту на території гавані заборонена.

АТЛАНТИЧНИЙ ОКЕАН

Для тропічних широт характерні незначні сезонні коливання температури (середній показник - 20 ° C) і рясні опади. На північ і південь від тропіків розташовані субтропічні пояса з більш помітними сезонними (20 ° C влітку) і добовими коливаннями температур; опади тут випадають переважно влітку. Часте явище в субтропічній зоні - тропічні урагани.

СЕРЕДЗЕМНЕ І ЧОРНЕ МОРЯ

Східна частина Середземного моря (квітень - вересень). У цей період майже повсюдно переважають вітри від NW і W, особливо устойчі¬вие в липні і серпні. Лише в Егейському морі частіше спостерігаються вітри від N і NO.

Шторми з травня по вересень бувають рідко.

Протягом року на всьому морі переважають висоти хвиль 1-2 м; повторюваність їх 40-50%. З березня по листопад майже повсюдно поряд з висотами хвиль 1-2 м порівняно часті висоти хвиль менше 1 м; повторюваність їх 25-35% в західній частині моря і 20-25% в східній частині. У західній частині моря повторюваність висот хвиль 2-3 м становить 15-20% протягом усього року.

Напрямок поширення хвиль в основному від NW, W і SW, лише місцями від NO і О.

ЧОРНЕ МОРЕ. Переважаючі висоти хвиль менше 2 м. Повторюваність висот хвиль менше 1 м становить 55-70% з травня по серпень. Повторюваність висот хвиль від 1 до 2 м відповідно 24-32%.

Навесні утворюється морський туман.

Видимість на Чорному морі в основному добра. Кращі умови видимості відзначаються з квітня по жовтень - листопад.

МАРІУПОЛЬ, Україна

47º 6' 0'' N 37º 34' 0'' E

Більше 500 суден на рік, 18 причалів і майже 4 кілометри причалу для морських суден, більше 60 тис вантажних вагонів за рік, декілька об'єктів, що спеціалізуються на обробках всіх видів насипних вантажів, а також більше 20 логістичних компаній - це лише деякі з факторів, що роблять порт Маріуполя одним з найбільш гнучких, високопродуктивних універсальних портів України. 5,77 млн. тонн вантажів перетнули причали морського порту у 2019 році.

Загальна площа порту − 68 га Довжина причальної лінії − 3900 м Кількість причалів − 18 шт

15

Упорту проводиться ремонт корпусу і механізмів судна силами Азовського судноремонтного заводу (СРЗ).

УМаріупольському порту клієнтам надаються наступні послуги:

навантаження, розвантаження суден і зачищення трюмів після вивантаження;

зберігання й накопичення вантажів до розмірів суднових партій;

перевалка великовагового та негабаритного обладнання за допомогою портальних кранів – до 50 тонн, за допомогою двох плавкранів – до 250 тонн;

оформлення всього комплексу вантажних документів із приймання й відправлення судна;

буксирне забезпечення;

закріплення та спецзакріплення вантажів.

Таблиця 4.1 – Параметри гідрометео стану рейсу

 

Температура

Температура

Відносна

Температура

Пункт рейссу

морської води,

воздуху, °С

вологість,%

точки роси,°С

 

°С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кінгстон, Ямайка

28

25

80

24

 

 

 

 

 

Карибське море

29

25

75

22,8

 

 

 

 

 

Північна частина

26

15

70

19,8

Атлантичного океану

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гібралтар

28

13

70

21,7

Середземне море

25

18

70

18,8

 

 

 

 

 

Чорне море

20

18

75

15,2

 

 

 

 

 

Маріуполь

22

20

75

17

 

 

 

 

 

Рисунок 4.1 - Графік змін параметрів температур повітря., морської води, точки роси під час переходу

Згідно графіку, перехід ділиться на три участки: перший – до виходу в Атлантичний океан з Карибського моря, другий – до перетину Босфору та заходу у Чорне море, третій – Чорне море та до кінця маршруту.

16

Згідно цього графіку та транспортних характеристик вантажу, при виході із Карибського моря вмикаємо осушувальну систему, щоб запобігти утворенню конденсату в трюмі, а після проходження Середземного моря можливе утворення конденсату у твіндеках. Тому до кінця рейсу необхідно додатково висущувати вантажні приміщення.

5. Визначення кількості вантажу, який приймається до перевезення

5.1 Розрахунок чистої вантажопідйомності судна на рейс

Порт Кінгстон знаходиться в районі сезонної тропічної марки. З 1 листопада по 15 липня діє тропічна вантажна марка. Так як рейс починається 5 травня, то на час відправлення діє тропічна вантажна марка. У цьому випадку розрахункове водовміщення:

∆р = ∆л + Рт ≤ ∆т

Водовміщення по літню вантажну марку беремо з ТЕХ судна:

∆л = 19220 т

Водовміщення по тропічну вантажну марку розраховуємо за формулою:

∆т = ∆л + 481 * Тл * q

∆т = 19220 + 9,39 24,83 100 = 19705,7 т

48

Сумма запасов на переход в тропической зоне рассчитывается по формуле:

Рт = (qхт + qхв + 0.05qхм)* т

24

Рт = (23,2+5+0,05*23,2)* 3894 = 287,2 т

16 24

∆р = 19220 + 287,2 = 19507,2 т 19507,2 < 19705,7, что удовлетворяет условию, поэтому

∆р = 19507,2 т

Дедвейт судна:

∆w = ∆р - ∆о

∆w = 19507,2 – 5434 = 14073,2 т

Сума запасів на рейс:

∑Рзап = ∑Рхзап + ∑Рстзап

∑Рхзап = Рхт + Рхв + Рхм

∑Рстзап = Рстт + Рств + Рстм

Рхт = qхт * (tx + tшт) = 23,2* (16627324 + 2) = 425 т

17

Рхв = qхв* (tx + tшт) = 5* (16627324 + 2) = 92 т

Рхм = 0,05* Рхт = 21 т

Стоянковий час беремо із розрахунку кількості факультативного вантажу: ∑Qф = ∆w - ∑Qоб

∑Qф = 14703,2 – (5300+2150) = 6623,2 т

Середня валова норма вантажних робіт факультативних вантажів:

Мф =∑

Мф

 

=

(1000 2+500 2) 1.22

= 915 т/сут

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Час на стоянку:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5300

 

 

 

2150

 

 

5300

 

 

2150

 

 

6623,2

 

tст =

 

+

 

 

+

 

 

+

 

 

+

 

 

= 25,56 сут

1000 1,22

1000 1,22

500 1,22

500 1,22

915

 

Рстт = qстт* tст = 2,4*25,56 = 61 т Рств = qств* tст = 5*25,56 = 128 т

Рхм = = 0,05* Рстт = 3 т

∑Рзап = (425 + 92 + 21) + (61 + 128 + 3) = 731 т

Чиста вантажопідйомність судна:

∆ч = ∆w - ∑Рзап

∆ч = 14073,2 – 731 = 13343,2 т

5.2 Розрахунок кількості вантажу, який приймається до перевезення

Значення чистої вантажопідйомності визначає максимальну кількість вантажу, яке судно може прийняти:

∆ч = ∑Qi

Фактично, кількість вантажу залежить від вантажопідйомності, вантажомісткості, питомого вантажного об’єму вантажу та питомої вантажомісткості судна.

Питома вантажомісткість судна:

ω = ∆ч

ω = 13343,217423 = 1,3 м3

18

Порівняння питомого вантажного об’єму з питомою вантажомісткістю судна

Назва вантажу

УПО

Порівняння

ω

Висновок

 

 

 

 

 

Рейки

0,25

<

 

Важкий

 

 

вантаж

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ячмінь

2,0

>

 

Легкий

 

 

вантаж

 

 

 

1,3

 

 

 

 

Мотоцикли

2,49

>

Легкий

 

 

вантаж

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Парфумерія

2,0

>

 

Легкий

 

 

вантаж

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Знаходимо залишок чистої вантажопідйомності судна після завантаження обов’язкових вантажів:

∆’ч = ∆ч - ∑(Qоб + Qсеп)

∆’ч = 13343,2 − (5300 + 2150 + 5300 0,008 + 2150 0,025) = 5796,49 т

Знаходимо залишок чистої вантажомісткості судна після завантаження обов’язкових вантажів:

W’ = W - ∑Vоб W’ = 17423 – (5300*0,25 + 2150*2,0) = 11798 м3

Маса сепараційного матеріалу факультативних вантажів:

∑Qсеп.ф = kmaxсеп.ф*∆’ч ∑Qсеп.ф = 0,015*5796,49 = 86,9 т

Об’єм, який займає сепараційний матеріал факультативних вантажів: Vсеп.ф = uфmax * ∑Qсеп.ф

Vсеп.ф = 2,49 *169,8 = 216,5 м3

Знаходимо масу факультативних вантажів, розв’язуючи систему рівнянь: Qф1 + Qф2 = ∆’ч - ∑Qсеп.ф,

Qф1*uф1 + Qф2*uф2 = W’ - Vсеп.ф;

Qф1 + Qф2 = 5709,54,

Qф1*2,49 + Qф2*2,0= 11581,5;

Qф1 = 5709,54- Qф2,

(5709,54- Qф2)*2,49 + Qф2*2,0 = 11581,5;

Qф2 = 5378 т;

Qф1 = 331,5 т

19

Система рівнянь має рішення, тому до перевезення приймаються всі вантажі.

Таблиця 5.1 – маса та об’єм партій вантажів, які приймаються до перевезення

 

Маса

Коефіцієнт

Маса

Маса

УПО

Об’єм

Найменування

вантажу з

вантажу з

вантажу

використанн

сепарації

вантажу

вантажу

сепарацією

сепарацією

, т

я сепарації

, т

, м3

 

, т

, м3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рейки

5300,0

0,008

42,4

5342,4

0,3

1335,6

Ячмінь

2150,0

0,025

53,8

2203,8

2,0

4407,5

 

 

 

 

 

 

 

ВСЬОГО

7450,0

 

 

7546,2

 

5743,1

обов’язкових

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мотоцикли

331,1

0,015

5,0

336,0

2,5

836,7

 

 

 

 

 

 

 

Парфумерія

5340,0

0,015

80,1

5420,1

2,0

10840,2

 

 

 

 

 

 

 

ВСЬОГО

5671,1

 

 

5756,1

 

11676,9

факультативни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

х

 

 

 

 

 

 

ВСЬОГО

13121,1

 

 

13302,3

 

17420,0

 

 

 

 

 

 

Перевіримо, чи задовольняються умови:

∑Q ≤ ∆ч,

∑V ≤ W.

13302,3 < 13343,2

17420 < 17423

Кількість знайденого вантажу задовольняє умовам.

20

6.Складання вантажного плану судна

6.1Визначення розподіленої маси вантажних приміщень

Від якості складеного вантажного плану залежать збереженість перевезення вантажів, безпека мореплавання, морехідна якість судна та комерційні результати.

Коефіцієнт співвимірювання вантажного приміщення: kci =

Значення розподілення мас для кожного вантажного приміщення: Qi = kci * Qобщ

Розрахунки приведені у таблиці 6.1.

Таблиця 6.1 – Розподілення масового навантаження по вантажним приміщенням

Вантажне приміщення

Wi, м3

kci

Qi, т

 

 

 

 

Трюм №1

555

0,03

424

 

 

 

 

Трюм №2

2295

0,13

1753

 

 

 

 

Трюм №3

2620

0,15

2001

 

 

 

 

Трюм №4

2640

0,15

2016

 

 

 

 

Трюм №5

850

0,05

649

Твіндек №1

790

0,05

603

 

 

 

 

Твіндек №2

1730

0,10

1321

 

 

 

 

Твіндек №3

1760

0,10

1344

Твіндек №4

1770

0,10

1352

 

 

 

 

Твіндек №5

1450

0,08

1107

 

 

 

 

Твіндек-бак

960

0,06

733

ВСЬОГО

17420

 

13302

 

 

 

 

6.2 Розробка плану комплектації вантажів

Комплектація вантажів по приміщенням виконується з огляду на транспортні характеристики вантажу, згідно вимог оптимального використання судна як транпсортного засобу.

Таблиця 6.2 – Розміщення вантажів на судні

 

 

 

 

Назва вантажу

 

 

 

Всього

Вантажне

 

 

 

 

 

 

 

 

Рейки

Ячмінь

Мотоцикли

Парфумерія

 

 

приміщення

Маса,

Об’єм,

Маса,

Об’єм,

Маса,

Об’єм,

Маса,

Об’єм

Маса,

Об’єм

 

 

т

м3

т

м3

т

м3

т

, м3

т

, м3

Трюм №1

0

0

278

555

0

0

0

0

278

555

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трюм №2

892

223

0

0

0

0

1036

2072

1928

2295

Трюм №3

1018

255

0

0

0

0

1183

2366

2201

2620

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трюм №4

1026

257

0

0

0

0

1192

2384

2218

2640