Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юркова О.Ю. тт 21.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
30.10.2021
Размер:
810.83 Кб
Скачать

3. Аналіз українського ринку постачальників фанери клеєної

Вітчизняна статистика експорту деревини й виробів із неї загалом і за товарними групами не відображає реальної ситуації, яка склалась у цій сфері, через низку об’єктивних та суб’єктивних причин. Зокрема, це невідповідності в системі чинного законодавства України (Митний кодекс – Лісовий кодекс), неузгодженість у класифікації та кодуванні товарів із деревини за товарними групами, що призводить до незаконних маніпуляцій на ринку й подачі неправдивої інформації, яка відображається в системі вітчизняної статистики.

Тому для усунення невідповідності між даними української статистики та статистики інших країн щодо експорту деревини й виробів із неї, назріла нагальна потреба в удосконаленні Української класифікації товарів ЗЕД з урахуванням міжнародних стандартів статистики лісового господарства, класифікацій та визначень лісової продукції Продовольчої та сільськогосподарської Організації Об’єднаних Націй (ФАО).

Таблиця 7. ТОП 10 експортерів вантажу (2020 р)

Найменування компанії

Кількість імпорту, тис. т

ТОВ "ОДЕК"

8,5

PERI Україна

7,9

ТОВ «Уніплит»

7,8

ТОВ «МЕДЕК»

5,5

ТОВ «СТАЙЛІНГ»

5,0

ООО «MaxiFlex»

4,8

ТОВ «Еко-Плай»

4,6

ТОВ "WhiteWood"

2,7

ПрАТ “Фанплит”

2,2

ЕкоЛіс

1,9

З таблиці 7 видно, що найбільшим експортером вантажу є компанія «ОДЕК».

Розташоване у північно-західній частині України деревообробне підприємство “ОДЕК” є найбільшим виробником фанери в Україні та входить до двадцятки найбільших виробників березової фанери в Європі. Основним видом продукції підприємства є березова фанера, у тому числі ламінована, призначена як для внутрішнього, так і для зовнішнього використання.

На підприємстві працює близько 1700 працівників. Річний обсяг виробництва становить 90 тис. кубічних метрів фанери, що відповідає 50% загального випуску фанери в Україні.

Згідно програми між українським та голландським урядами, спрямованої на збереження енергії та скорочення викидів СО2 , “ОДЕК” Україна та голландська компанія “Kara Energy Systems” побудували котел потужністю 5 МВт, який працює на відходах фанерного виробництва. Це допомогло скоротити споживання газу і утилізовувати 44 500 тонн відходів фанерного виробництва на рік. Офіс компанії «ОДЕК» на території України знаходиться в Рівненській обл., смт. Оржів

Рисунок 7. Наявність філіалів компанії «ОДЕК» на терирорії України та країн Світу

4. Підсумкова схема багатоетапної транспортної задачі

Рисунок 8. Схема багатоетапної транспортної задачі

Надалі рішення представленого завдання зводиться до пошуку оптимального варіанту доставки експорту фанери за критерієм мінімуму загальних транспортних витрат.

Висновок

Під час виконання розрахунково-графічного завдання було зроблено статистичний аналіз ринку транспортних послуг.

У першому розділі було проаналізовано динаміку та структуру експорту фанери клеєної за основними країнами-імпортерами за 2018-2020 роки, після чого були визначені три країни, які імпортували зазначений вантаж у найбільших кількостях. У цих трьох країнах для подальших розрахунків було обрано три морських порти, які у підсумковій схемі зазначені як одержувачі.

У другому розділі було проведено аналіз динаміки та структури переробки визначеного вантажопотоку по портах України. Після чого було обрано три морських порти, через які можливе транспортування експортної фанери клеєної. Ці порти позначені у схемі однойменно.

У третьому розділі зроблено аналіз українського ринку експортерів за даним найменуванням вантажу. Також було визначено ТОП 10 виробників та експортерів вантажу, з яких було обрано найбільший. Саме його філіал зазначений у схемі як відправники.

У четвертому, останньому розділі представлено підсумкову схему багатоетапної транспортної задачі, яка надалі буде вирішуватися за критерієм мінімуму загальних транспортних витрат.