Добавил:
instagram.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. Протокол. Медична психологія предмет, завдання та методи психологічного дослідження.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
18.10.2021
Размер:
29.79 Кб
Скачать

5. Максимально повно заповніть таблицю, використовуючи атласи з експериментального дослідження та методики патопсихології з переліку рекомендованої літератури.

Психічна сфера

Психодіагностичні тести та методики, які дозволяють виявити психопатологічні особливості в даній сфері

Сфера відчуття та сприйняття

Проба «сенсорна збудливість», проба Рейхардта і Рігерта, проба Ліпмана, проба Пуркін’є, проба Бехтерєва, проба Осіпова... доповнити.

Сфера пам’яті

Методика, призначена для дослідження опосередкованого запам'ятовування (піктограма), методика запам’ятовування 16 слів.

Сфера уваги

Таблиці Шульте, рахунок по Крепеліну, методика Мюнстерберга, підрахунок кілець в секторах кола за Рибаковим і підрахунок однорідних зображень.

Сфера мислення

Тести на класифікацію, виключення, силогізми, аналогії, узагальнення, асоціативний експеримент, методика Еббенгауза, проблема Евер’є, піктограма.

Сфера волі

Тест на визначення рівня розвитку довільної регуляції діяльності, методики «Малюнок за зразком», «Картинки».

Сфера емоцій

Визначення вираженості тривоги (шкала Спілбергера, Шихана) і депресії (Бека, Гамільтона), тест Люшера.

Сфера інтелекту

Тест прогресивних матриць Ранена, розуміння переносного значення прислів'їв і приказок, загальної поінформованості та ін, що складають основу тесту Векслера.

Особливості особистості

Мінесотський багатопрофільний опитувальник особистості (MMPI). Методика Б.В. Зейгарник для дослідження рівня домагань. Методика Дембо-Рубінштейна для дослідження самооцінки. Методика Шмішека. Методика ПДО Н.Я. Іванова, А.Е. Лічко. Методики “Дім, дерево, людина”, “Неіснуюча тварина”, “Кінетичний малюнок сім’ї“.

Праксис

Зорово-моторна координація.

6. Опишіть суть і покрокове проведення проби Ліпмана, вкажіть, для яких станів проба є «позитивною».

При пробі Ліпмана після натискання на повіки випробуваного пропонується сказати, що він бачить. Всі перераховані вище проби спрямовані на те, щоб виявити галюцинаційні або ілюзорні образи, наявність яких передбачається. Проба є «позитивною» у хворих алкогольним делірієм. Однак, при аналізі проб не можна виключати навіюваного характеру галюцинаторних феноменів.

7. Заповніть таблицю.

Патопсихологічний регістр-синдром

Психічні розлади, яким відповідає даний регістр-синдром

Шизофренічний

Зміна структури та ієрархії мотивів; розлади мислення (порушення цілеспрямованості мислення і сенсоутворення), емоційні розлади (уплощення, дисоціація емоційних розладів), зміни самооцінки і свідомості (аутизм, сенситивність, відчуженість і підвищена рефлексія), клінічно відповідає різним проявам шизофренії.

Афективно-ендогенний

Афективна нестійкість, прискорення мислення, підвищене збудження, апатія стрибки ідей. Клінічно маніакально-депресивний психоз, психоз пізнього віку.

Олігофренічний

Нездатність до навчання і формування понять, примітивність мислення, дефіцит знань, загальних відомостей, навичок і вмінь, нездатність до абстрагування. Клінічно відповідає слабоумству, деменції.

Екзогенно-органічний

Загальне зниження інтелекту, втрата раніше здобутих знань, мнестичні розлади довготривалої пам’яті, порушення уваги,розумової працездатності, порушення цілеспрямованості мислення, порушення самокритики і самоконтролю, зміни емоційної сфери з ефективною лабільністю. В клініці - істинна епілепсія, первинні атрофічні процеси в головному мозку).

Екзогенно-органічний

Астенія (дві форми гіперстенічний синдром початок у швидкому темпі з швидки виникаючою стоммлюваність; гіспотенічний – рівень виконання завдання знижується зі збільшенням стомлюваності), розлади пам’яті: порушення репродукції, недостатність ретенції, зниження здатності до запам’ятовування, збільшення емоційної амплітуди, інертність емоційних рекцій, порушення вольового контакту за емоційність, зниження інтелекту різного ступеня вираженості. в клініці йому відповідає екзогенно-органічні ураження головного мозку - церебральний атеросклероз, наслідки черепно-мозкової травми, токсикоманії.

Особистісно-аномальний

Емоційно-вольові розлади, порушення структури та ієрархії мотивів, неадекватність самооцінки і рівня домагань, «відносно афективне слабоумство», порушення прогнозування і опори на минулий час. В клініці – акцентовані та психопатичні особистості і зумовлені значною мірою аномальної ґрунтом психогенні реакції.

Психогенно-психотичний

Ступор з проявами страху, депресії, емоційний параліч, або психомоторне збудження з елементами агресії, руйнівними діями, афектом гніву, страху, астенія, амнезія повна чи часткова, затьмарення чи втрата свідомості, беззв’язкове мовлення, В клініці - реактивні психози.

Психогенно-невротичний

Моторне збудження, депресія, реакції горя, неспокій, тривога, страх, реакції протесту, підвищена втомлюваність, нестійкість емоційного стану, вразливість, дратівливість, вибуховість, забудькуватість, неуважність, нав’язливі дії, думки. В клініці – неврози та невротичні реакції.

8. Задача: медичний психолог за викликом батьків прийшов до місця мешкання психічно хворого підлітка з метою провести його медико-психологічне обстеження, суть якого полягала у дослідженні особливостей психічних сфер хворого за допомогою тестового стимульного матеріалу. Проведення обстеження на дому знадобилося через те, що підліток відмовлявся від проходження обстеження на базі психіатричної лікарні, вважаючи лікарню психологічно не комфортним місцем. Підлітка запросили до кімнати і пояснили мету приходу психолога. Підліток правильно зрозумів мету дослідження, зголосився на дослідження і старанно виконав всі надані психологом тести, намагаючись не зробити жодної помилки, виставити себе у ліпшому світлі. Процес обстеження підлітка не тривожив, тому що обстеження проходило у звичайній, психологічно комфортній для підлітка обстановці – у його кімнаті. Наприкінці обстеження підліток повідомив, що йому сподобалися тести і запросив психолога навідатися до нього знову.

Вкажіть який психологічний експеримент мав місце: природній чи лабораторний. Обґрунтуйте свою відповідь.

Було проведено природний експеримент, пацієнт знаходився у звичних для себе умовах діяльності.

9. Ознайомтеся із поняттями ауто- та алопсихічного орієнтування. Вивчіть питання, які мають задавати лікарі пацієнтам, з метою оцінки їх орієнтування. Продемонструйте ваше ауто- та алопсихічне орієнтування на час завершення вами виконання даної домашньої роботи (впишіть відповідь до кожної складової орієнтування так, що б по вашим відповідям було зрозуміле, чи збережені у вас ваші ауто- та алопсихічне орієнтування, наприклад, ваше ім᾿я і т.д.).

Вид орієнтування

Питання, які треба задати, з метою оцінки орієнтування

Ваші відповіді

Аутопсихічне орієнтування

  1. Моє прізвище, ім’я, по-батькові?

  2. Скільки мені повних років?

  3. У якому закладі я навчаюсь?

  1. Співак Юрій Ігорович.

  2. 21 повних років

  3. Запорізький державний медичний університет.

Алопсихічне орієнтування

  1. Котра зараз година, період доби,день тижня, число, місяць, рік, пора року?

  2. Де я зараз знаходжусь.

  1. Зараз 16:30, день, четвер, 11 березня 2021 року, весна.

  2. Вдома у своїй кімнаті.