Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія як наука про суспільство.pptx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.10.2021
Размер:
541.07 Кб
Скачать

Соціологія особистості Соціологія сім'ї Соціологія класу

Соціологія стану, прошарку Соціологія етносу Соціологія нації: тощо

Галузеві соціології, які вивчають життєдіяльність соціальних суб'єктів в окремих сферах (розкривають механізми життєдіяльності та функціонування соціальних спільнот у певних сферах суспільного життя та процеси соціалізації людини).

Соціологія культури Соціологія релігії Соціологія політики

Соціологія праці й управління Соціологія дозвілля Соціологія освіти Соціологія виховання Соціологія реклами: тощо

Емпіричні соціологічні дослідження, скеровані на з'ясування, аналіз і узагальнення соціальних фактів: дій, вчинків і мислення людей, конкретних продуктів людської діяльності, розвитку і взаємодії створених людьми соціальних спільнот.

5.

ФУНКЦІЇ СОЦІОЛОГІЇ © Amicus354

ТЕОРЕТИКО-ПІЗНАВАЛЬНА (КРИТИЧНА) ФУНКЦІЯ. Мова йде про оцінку пізнавального світу з позиції інтересів особистості. Аналізуючи критичну функцію, соціологія диференційно підходить до дійсності. З одного боку, демонструє, що можна і потрібно зберегти, розвинути. З другого боку, виявляє те, що дійсно вимагає радикальних змін. Завдання соціолога буде полягати в тому, щоб виявити наявність зв‘язку між ними як тенденції, як закономірності.

ОПИСОВА ФУНКЦІЯ – це систематизація, наукове описання наслідків досліджень у вигляді аналітичних записок, різного роду наукових звітів, статей, монографій, книг. В них наявні спроби відтворити картину соціального об‘єкта, його дію, взаємозв’язки, соціальні відносини. Соціологія не тільки пізнає світ, вона дозволяє людині внести в нього свої корективи.

ПРОГНОСТИЧНА ФУНКЦІЯ. Якщо соціолог вивчає реальну проблему, «виткану» з суперечностей і прагне виявити оптимальні шляхи її вирішення, він прагне показати цю перспективу і кінцевий результат, який за нею стоїть. Він прогнозує хід розвитку соціального процесу.

УПРАВЛІНСЬКО-ПЕРЕТВОРЮЮЧА ФУНКЦІЯ. Суть цієї функції в тому, що висновки, рекомендації, пропозиції соціологів, їх оцінки стану соціального об’єкта служать основою вироблення і прийняття рішень. Там, де це має місце – в межах суспільства, регіонів, підприємств, організацій – рішення стають більш аргументованими, вагомими, їх важко заперечувати. Інформаційна функція соціології – найбільш це збір, систематизація і нагромадження інформації, отриманої внаслідок досліджень.

СОЦІОЛОГІЧНА ІНФОРМАЦІЯ – найбільш оперативний вид соціальної інформації. у великих соціологічних центрах вона концентрується в Інтернеті. Її можуть використати керівники підприємств, організацій,

6. ЗВ’ЯЗОК СОЦІОЛОГІЇ З ІНШИМИ НАУКАМИ.

СОЦІАЛЬНА СТАТИСТИКА Забезпечує інформаційну базу для оперативного аналізу змін у соціальних відносинах і процесах, забезпечується надійний прогноз соціального розвитку суспільства.

СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ – Забезпечує знання у галузі психоаналізу і деяких розділів психіатрії. Наявність спільних проблем дослідження (інтереси, соціальні установки та цінності, орієнтації, думки, настрої людей).

© Amicus354