Добавил:
darkwarius13@gmail.com Рад если помог :). Можешь на почту спасибо сказать Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсач2017.ru.uk.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.06.2021
Размер:
596.66 Кб
Скачать

34

ВСТУП

На сьогоднішній день в всесвітній мережі інтернет спостерігається великий и прогресивний ріст зацікавленості в веб-сервісах, Які будуть Доступні в будь-Якій точці світу, при цьому будуть мати функціонал, Який НЕ поступається версіями програмного забезпечення для настільних персональних комп'ютерів.

У зв'язку з ЦІМ дуже актуальним є розробка CASE-засоби в виде програмного забезпечення для реалізації методу «Логічне моделювання Даних», результатом роботи котрого є ER-Діаграма.

Розроблюваних CASE-засіб надають можливість своїм користувач в будь-Якій точці світу створювати, переглядати, вносити коригування в уже існуючі логічні моделі Даних.

У Цій роботі необхідно проаналізувати метод логічного проектування Даних, правила побудова ER-діаграмі, виявити и врахувати побажання и вимоги Користувачів до CASE-засоби. Після Вивчення необхідних матеріалів, необхідно правильно спроектувати дизайн та зробити тестування проекту.

Для створення інтернет CASE-засоби будуть використані так засоби: IBMRationalRose 7.0.0, PowerDesigner 16.1 (Trial), IntelliJ IDEA.

1 Case - засоби

Сучасні CASE-засоби охоплюють велику область підтримки численних технологій проектування ІС: від простих засобів аналізу і документування до повномасштабних засобів автоматизації, що покривають весь життєвий цикл ПО.

У розряд CASE-засобів потрапляють як відносно дешеві системи для персональних комп'ютерів з дуже обмеженими можливостями, так і дорогі системи для неоднорідних обчислювальних платформ і операційних середовищ. Так, сучасний ринок програмних засобів нараховує близько 300 різних CASE-засобів, найбільш потужні з яких так чи інакше використовуються практично всіма провідними фірмами.

Зазвичай до CASE-засобів відносять будь-яке програмне засіб, що автоматизує один або кілька процесів життєвого циклу ПЗ і володіє такими основними характерні риси:

-потужні графічні засоби для опису і документування ІС, що забезпечують зручний інтерфейс спілкування з розробником і розвиваючі його творчі можливості;

-інтеграція окремих компонент CASE-засобів, що забезпечує керованість процесом розробки ІС;

-використання спеціальним чином організованого сховища проектних метаданих.

На сьогоднішній день ринок програмного забезпечення має такими розвиненими CASE-засобами:

- Vantage Team Builder (Westmount I-CASE);

- Designer / 2000;

- Silverrun;

- ERwin + BPwin;

- S-Designor;

- CASE.Аналітік.

Інтегрований CASE-засіб або комплекс CASE-засобів, що підтримують повний ЖЦ ПО містить такі компоненти:

  1. репозиторій, що є основою CASE-засобу. Дозволяє зберігати версії проекту і його окремі компоненти, дозволяє проводити синхронізацію надходження інформації від різних розробників при груповий розробці, виробляє контроль метаданих на повноту і несуперечність;

  2. графічні засоби аналізу і проектування, що забезпечують створення і редагування ієрархічно пов'язаних діаграм (DFD, ERD і ін.), що утворюють моделі ІС;

  3. засоби розробки додатків, мови і генератори кодів;

  4. кошти конфігураційного управління;

  5. засоби документування;

  6. засоби тестування;

  7. засоби управління проектом;

  8. засоби реінжинірингу.

бізнес-процесів.

2 Логічні моделі даних

Логічна модель даних є візуальним графічним представленням структур даних, їх атрибутів і зв'язків. Логічна модель являє дані таким чином, щоб вони легко сприймалися бізнес-користувачами. Проектування логічної моделі повинен бути вільним від вимог платформи і мови реалізації або способу подальшого використання даних.

При розробці використовуються вимоги до даних і результати аналізу для формування логічної моделі даних. Логічну модель призводять до третьої нормальної формі, і перевіряє її на відповідність моделі процесів.

Основними компонентами логічної моделі є:

  1. суті;

  2. екземпляр сутності;

  3. атрибути сутності;

  4. ключ сутності;

5. зв'язку між сутностями.

Сутність - це клас однотипних об'єктів, інформація про яких повинна бути врахована в моделі.

Кожна сутність повинна мати найменування, виражене іменником в однині. Прикладами сутностей можуть бути такі класи об'єктів як "Постачальник", "Співробітник", "Накладна". Кожна сутність в моделі зображується у вигляді прямокутника з найменуванням:

Мал. 2.1 Сутність

Примірник сутності - це конкретний представник даної сутності. Наприклад, представником суті "Співробітник" може бути "Співробітник Іванов". Примірники сутностей повинні бути помітні, тобто суті повинні мати деякі властивості, унікальні для кожного екземпляра цієї сутності.

Атрибут суті - це іменована характеристика, що є деяким властивістю сутності. Наприклад атрибута повинно бути виражено іменником в однині (можливо, з характеризують прикметниками). Прикладами атрибутів сутності "Співробітник" можуть бути такі атрибути як "Табельний номер", "Прізвище", "Ім'я", "По батькові", "Посада", "Зарплата" і т.п. Атрибути зображуються у межах прямокутника, що визначає сутність:

Мал. 2.2 Атрибут суті

Ключ сутності - це не надмірна набір атрибутів, значення яких в сукупності є унікальними для кожного екземпляра сутності. Чи не надмірність полягає в тому, що видалення будь-якого атрибута з ключа порушується його унікальність. Сутність може мати кілька різних ключів. Ключові атрибути зображаються на діаграмі підкресленням:

Мал. 2.3 Ключ сутності

Мобільний зв'язок - це деяка асоціація між двома сутностями. Одна сутність може бути пов'язана з іншого сутністю або сама з собою. Зв’язки дозволяють по одній сутності знаходити інші сутності, пов'язані з нею. Наприклад, зв'язку між сутностями можуть виражатися наступними фразами - "СПІВРОБІТНИК може мати кілька ДІТЕЙ", "кожен СПІВРОБІТНИК зобов'язаний числитися рівно в одному ВІДДІЛІ". Графічно зв'язок зображується лінією, що з'єднує дві сутності:

Мал. 2.4 Зв'язок

Кожна зв'язок має два кінця і одне або два найменування. Найменування зазвичай виражається в невизначеною дієслівної формі: "мати", "належати" і т.п. Кожне з найменувань ставиться до свого кінця зв'язку. Іноді найменування не пишуть зважаючи на їх очевидності.

Кожна зв'язок може мати один з наступних типів зв'язку:

Мал. 2.5 Типи зв'язку

Зв'язок типу один-до-одного означає, що один екземпляр першої суті (лівою) пов'язаний з одним екземпляром другої суті (правою). Зв'язок один-до-одного найчастіше свідчить про те, що насправді ми маємо всього одну сутність, неправильно розділену на дві.

Зв'язок типу один-до-багатьох означає, що один екземпляр першої суті (лівою) пов'язаний з декількома екземплярами другої суті (правою). Це найбільш часто використовуваний тип зв'язку. Ліва сутність (з боку "один") називається батьківської, права (з боку "багато") - дочірньої. Характерний приклад такого зв'язку наведено на Рис. 4.

Зв'язок типу багато-до-багатьох означає, що кожен екземпляр першої суті може бути пов'язаний з декількома екземплярами другої суті, і кожен примірник другої сутності може бути пов'язаний з декількома екземплярами першої сутності. Тип зв'язку багато-до-багатьох є тимчасовим типом зв'язку, допустимим на ранніх етапах розробки моделі. Надалі цей тип зв'язку повинен бути замінений двома зв'язками типу один-до-багатьох шляхом створення проміжної сутності.

Кожна зв'язок може мати одну з двох модальностей зв'язку:

Мал. 2.6 Модальність зв'язку

Модальність "може" означає, що екземпляр однієї сутності може бути пов'язаний з одним або декількома екземплярами іншої сутності, а може бути і не пов'язаний ні з одним екземпляром. Модальність "повинен" означає, що екземпляр однієї сутності може бути пов'язані не менше ніж з одним екземпляром іншої сутності. Зв'язок може мати різну модальність з різних кінців (як на Рис. 2.4).

Кожна зв'язок може бути прочитана як зліва направо, так і справа наліво. Зв'язок на Рис. 4 читається так:

Зліва направо: "кожен співробітник може мати кілька дітей" Праворуч наліво: "Кожна дитина має належати рівно одному співробітнику".