Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

імто / Лекція 17. Системи управління з ідентифікатором

..docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.06.2021
Размер:
315.87 Кб
Скачать

Лекція 17 . Системи управління з ідентифікатором.

Контрольні питання

  1. Які існують системи управління із ідентифікаторами?

Основними структурами систем управління з ідентифікаторами є структури з ідентифікатором в колі зворотного зв'язку та із еталонною моделлю.

  1. Схема системи управління із ідентифікатором в ланці зворотнього зв'язку.

Рисунок 1 - Схема управління з ідентифікатором в колі зворотного зв'язку

3. Схема системи управління з еталонною моделлю.

Рисунок 2 - Структурна схема системи управління з еталонною моделлю

4. Переваги та недоліки системи управління із ідентифікатором в ланці зворотнього зв'язку.

В системах управління, що використовують ідентифікатор, побудова моделі відбувається в реальному часі. Це дозволяє здійснити безпошукову самонастройку, оскільки знаходження екстремума по моделі не вимагає пошуку, якщо модель достатньо проста. Проте принципова можливість побудови безпошукових систем самонастройки, що використовують ідентифікатор, не знімає труднощів, що виникають через нелінійність об'єкта. Тому схеми з ідентифікатором для управління екстремальними об'єктами, хоча й досліджувалися, але широкого розповсюдження ще не отримали.

5. Переваги та недоліки системи управління з еталонною моделлю.

Позитивною властивістю систем з еталонною моделлю потрібно вважати те, що ідентифікується не об'єкт в цілому, а тільки, та частина, яка «відповідальна» за відхилення реакції об'єкта від реакції моделі. Для уточнення параметрів об'єкта можуть бути використані автоколивання системи, спеціальні пробні сигнали і т. д. Системи з еталонною моделлю отримали розповсюдження для управління динамічними об'єктами, в яких необхідно отримати заданий перехідний процес, інваріантний до змін параметрів об'єкта і коректуючого фільтра.

6. Для яких об'єктів доцільно використовувати ідентифікатори?

Такі системи можуть бути використані для управління широким класом технологічних процесів по виробництву однорідної продукції, наприклад, в цукровій промисловості.