Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

імто / Використання математичних моделей при вирішенні задач автоматизації

.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.06.2021
Размер:
34.91 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. В чому полягає використання математичних моделей в задачах аналізу і синтезу систем управління?

Аналіз використовують для вивчення властивостей елементів системи управління і системи в цілому, наприклад, з метою визначення ефективності каналів управління, можливостей системи, уточнення вимог до системи тощо.

Синтез застосовують для визначення структури та параметрів системи, що забезпечують необхідну якість управління, яка визначається за певними показниками, критеріями, наприклад, інтегральний показник якості, тривалість перехідного процесу тощо. Якщо результати синтезу системи не задовольняють поставленим перед нею вимогам, то здійснюється корегування системи управління шляхом змінювання параметрів системи чи структури управління. Наприклад, введення нових каналів управління, ускладнення алгоритму управління тощо.

  1. В чому полягає використання математичних моделей в задачах управління?

Використання математичних моделей в СУ — це застосування математичної моделі безпосередньо в контурі управління. Це застосування забезпечується широким використанням засобів обчислювальної техніки, використанням сучасних принципів управління(розподіленість, ієрархічність, дуальність).

  1. Загальна структура системи управління з використанням математичних моделей в контурі управління.

Рис.1 – Загальна схема функціонування об’єктів управління.

  1. Яким чином задаються цілі управління?

Управляючий пристрій на основі отриманої інформації (вектори , , ), поставленої цілі управління формує управляючі дії на ОУ.

  1. В чому проявляється дуальність управління?

Дуальність полягає в тому, що перед організацією управління (формування та реалізація управляючих дій з метою переведення об’єкта управління в кращу ефективну область його функціонування з точки зору поставлених цілей управління) система навчається, тобто модифікує алгоритм управління, змінює цілі управління, пристосовується до нових умов, тощо.

  1. Яким чином використовуються математичні моделі в алгоритмах управління?

В алгоритмах управління, особливо для управління складними об’єктами, завжди присутні декілька математичних моделей, які дозволяють проводити оцінку станів об’єкта з зовнішнім середовищем в різних режимах його функціонування, здійснювати прогнозування станів об’єкта, визначати ефективні рішення по управлінню.