Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База тестів (все що можна об'єднане)

.pdf
Скачиваний:
2697
Добавлен:
10.06.2021
Размер:
14.44 Mб
Скачать

16.При санітарно-гігієнічному обстеженні вододжерела, яке використовується для потреб сільської аптеки було встановлено, що вміст заліза становить 0,3 мг/дм3, свинцю – 0,01 мг/дм3, фтору – 2,4 мг/дм3, твердість загальна – 5,0 мг.екв/дм3. Який спеціальний метод обробки води доцільно використати для усунення можливого негативного впливу такої води на організм?

А. Знезалізнення В. Фторування С. Пом’якшення Д. Опріснення Е. Дефторування

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 82 – 83, 92.).

17.При дослідженні питної води встановлено, що вміст заліза, міді та цинку знаходиться на рівні ГДК. За якою ознакою лімітується вміст даних показників у питній воді?

А. Загально-санітарною В. Санітарно-токсикологічною С. Органолептичною Д. Міграційно-водною Е. Фітоакумуляційною

Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 84.).

18.Для виключення фекального забруднення води з місцевого вододжерела постало питання вибору найбільш інформативного показника. Визначення якого показника доцільно використати з даною метою?

А. Азоту нітратів В. Азоту нітритів С. Колі-індексу Д. Хлоридів

Е. Окисності Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 85 - 86.).

19.За даними гігієнічного аналізу питної води встановлено: запах – 1 бал, каламутність – 1,0 мг/дм3, індекс БГКП – 2, вміст алюмінію – 0,05 мг/дм3, нітратів – 50 мг/дм3. Який із досліджуваних показників потребує корекції?

А. Запах В. Каламутність

С. Індекс БГКП

Д. Вміст алюмінію Е. Вміст нітратів

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 80 - 84.).

20.При мікробіологічному дослідженні води було виявлено збудник сибірки. Для запобігання виникнення інфекції було запропоновано знезараження води УФпроменями. Промені якої довжини доцільно використати з даною метою?

А. 180-200 В. 250-260 С. 280-315 Д. 315-350 Е. 350-400

Правильна відповідь: В (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 90.).

21.Питна вода, яка використовується для приготування лікарських препаратів в аптеці містить 30 мг/л нітратів, 0,3 мг/л свинцю, 80 мг/л сульфатів, 0,25 мг/л заліза. До якого захворювання може призвести застосування такої води?

A. Свинцевої інтоксикації B. Флюорозу

C.Подагри

D.Гемосидерозу

E.Ентероколіту

Правильна відповідь: А (Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко. - Львів: Світ, 2001. – С. 105.).

22.* Для визначення мікробного забруднення води визначається ряд показників, серед яких – мікробне число. Який допустимий вміст цього показника у питній воді за Державним стандартом України на питну воду ?

А. 10000 В. 1000 С. 1000000 Д. 100 Е. 100000

Правильна відповідь: Д (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 100.).

23.* Вода з високою твердістю не придатна для використання у фармацевтичній промисловості. Які з перерахованих нижче речовин можна використати для покращення якості води за цим показником ?

А. MgSO4 , H2SO4

В. Na2 CO3 , NaCl

С. Na3 PO4 , CaCl2 Д. Ca CO3 , Ca (OH)2 Е. Na2 CO3 , NaOH

Правильна відповідь: Е (Для пом’якшення води використовується вапно Са(ОН)2 – усуває карбонатну твердість та NaOH – усуває карбонатну і сульфатну твердість).

24.Під час санітарно-гігієнічного обстеження вододжерела, яке забезпечує водою аптеку в селищі, зафіксовано факт його забруднення господарсько-фекальними стоками. Запропонуйте метод обробки води з метою її знезараження:

А. Хлорування В. Знебарвлення С. Відстоювання Д. Коагуляція Е. Фільтрація

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 88 -

90.).

25.* Для постачання аптеки водою використовується водогін. Вода забирається з озера і на очисних спорудах, пройшовши коагуляцію, фільтрацію та хлорування, у своєму складі містить 2,5 мг/л фтору, 45 мг/л нітратів, 40 мг/л хлоридів, 0,5 мг/л залишкового хлору. Яку патологію може викликати у людини довготривале використання такої води?

A.Флюороз

B.Ендемічний зоб

C.Карієс зубів

D.Тіреотоксикоз

E.Метгемоглобінемію

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 83.).

26.* На ділянці сільської аптеки влаштовано трубчатий колодязь. При проведенні аналізу води, яка забиралася кілька разів на рік, було виявлено присутність солей заліза, хлоридів, сульфатів. До якої групи показників води згідно ГОСТ 2874-82 належать знайдені солі ?

A.Органолептичні

B.Фізичні

C.Хімічні

D.Бактеріологічні

Е. Токсикологічні

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 72.)

27.* У населеному пункті внаслідок аварії на каналізаційному колекторі є загроза виникнення спалаху черевного тифу. Вкажіть найбільш ефективний метод знезараження води за даних умов.

А. Озонування В. Подвійне хлорування

С. Хлорування з преамонізацією D. Гіперхлорування

Е. Кіп’ятіння

Правильна відповідь: Д (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 89.).

28.* В місті М. для поліпшення якості питної води використовуються основні та спеціальні методи очистки. Крім механічного методу (відстоювання) та фізичного методу (фільтрації) плаваючі домішки води видаляють також хімічним методом:

A.Дегазації

B.Озонування

C.Дезактивації

D.Хлорування

E.Коагуляції

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 87.).

29.* Визначення величин вмісту хімічних речовин у питній воді потрібно у зв'язку з тим, що вони можуть бути токсичними та радіотоксичними для людини, є показниками фізіологічної повноцінності води, впливають на її органолептичні властивості. Крім цього, вміст хімічних речовин у питній воді може свідчити про:

A.Дебіт джерела водопостачання

B.Забруднення води

C.Рівень окислюваності води

D.Вид джерела водопостачання

E.Наявність санітарно-захисних зон джерела водопостачання

Правильна відповідь: В (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 62 - 68.)

30.* Дистильована вода, отримана в аптечній установі, характеризується такими показниками: вміст залишку після випаровування — 6 мг; аміаку та амонійних солей

— 0,02 мг/дм3; нітратів — 0,3 мг/дм3. Дати гігієнічний висновок щодо якості дистильованої води.

А. Вода недоброякісна, підвищений рівень сухого залишку В. Вода доброякісна, можна використовувати для потреб аптеки

С. Вода недоброякісна, підвищений вміст аміаку і амонійних солей Д. Вода недоброякісна, підвищений вміст нітратів Е. Вода доброякісна, підвищений рівень сухого залишку та нітратів

Правильна відповідь: Е

31.* При виборі методу знезаражування води за епідеміологічними показаннями, в військово-польових умовах, в експедиціях чи в умовах коли неможливо забезпечити необхідний час контакту діючого агента з водою, слід використовувати метод:

А. Фторування В. Фільтрацію

С. Гіперхлорування (суперхлорування) Д. Ультразвук Е. Хлорування з переамонізацією

Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 89.).

32.* Лаборанту запропоновано установити мікробне число у відібраній пробі води. Що при цьому йому необхідно визначити?

А. Загальне число мікроорганізмів у 1 мл води В. Кількість кишкових паличок у 1 л води

С. Мінімальну кількість води яка приходиться на 1 E.Coli Д. Загальну кількість мікроорганізмів у 1 л води Е. Наявність у воді коліфагів

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 80.).

33.* Після знезаражування шляхом хлорування вода набула різко виражений запах хлорфенолів. Яким з перерахованих методів хлорування необхідно було скористуватися для запобігання цього явища?

А. Хлорування звичайними дозами В. Хлорування з попередньою амонізацією С. Перехлорування Д. Дехлорування Е. Пом'якшення води

Правильна відповідь: В (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 95.)

34.* При обстеженні стану здоров’я у населеному пункті А. зафіксовано високій рівень захворюваності флюорозом. Визначення якого показника в питної воді слід зробити?

А. Колі-титр В. Рівень сульфатів С. Рівень нітратів Д. Твердість води Е. Вміст фтору

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 83.).

35.* При вживанні питної води з річки Уров у населення реєструються випадки остеопорозу кісток дистальних відділів кінцівок. Лабораторні аналізи питної води річки Уров дали такий зміст хімічних речовин: хлориди – 35 мг/м3, сульфати – 300 мг/м3, стронцій – 5 мг/м3, фтор – 1,0 мг/м3. Присутність якого хімічного елементу провокує такі зміни кісток?

А. Стронцій В. Хлориди С. Сульфати Д. Фтор Е. Йод

Правильна відповідь: А (Присутність стронцію у питній воді може призводити до остеопорозу дистальних відділів кінцівок).

36.* Із порушенням вимог санітарно-захісної зони вверх за течією від села, 5 років тому був побудований склад мінеральних добрив. Результати лабораторних досліджень води в криницях такі: концентрація азоту амонійного – 1,2 мг/л, азоту нітритів – 2 мг/л, окислюваність – 4 мг/л О2. Які наслідки для здоров'я населення від вживання такої води?

А. Флюороз В. Геохімічна ендемія

С. Метгемоглобінемія Д. Карієс Е. Молібденоз

Правильна відповідь: С (У чистих природних водах вміст азоту амонійних солей становить 0,01 – 0, 10 мг/л, вміст азоту нітритів не перевищує 0,005 мг/л,. Споживання води з підвищеним вмістом виявлених речовин може спричинити виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії.).

37.* На станції очищення питної води впровадили передові технології її знезаражування. До найкращих методів знезаражування води відносять метод:

А. Озонування В. Коагуляція

С. Фторування

Д. Дезактивація Е. Опріснення

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 90.).

38.* В населених пунктах, будівлі яких не обладнані внутрішнім водогоном і каналізацією з водокористуванням із водорозбірних колонок, добова норма споживання за добу складає:

А. 40-60 л В. 70-80 л С. 90-100 л Д. 100-150 л Е. 150-200 л

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 60.)

39.* Фтор належить до важливих біогенних елементів, бере участь в обміні речовин організму, відіграє важливу роль в утворенні кісткової тканини скелета і особливо зубів. Основним джерелом забезпечення організму цим елементом є:

А. М’ясо В. Хліб С. Сіль Д. Фрукти

Е. Питна вода

Правильна відповідь: Е (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 67.)

40.* Основна частина йоду зосереджена в щитовидній залозі і м’язах. Є біогеохімічні провінції з недостатнім вмістом йоду в грунті і воді, особливо в гірських районах, де опади вимивають йод із гірських порід. У населення спостерігається гіпофункція щитовидної залози, її компенсаторне збільшення. Назвіть захворювання, яке пов’язане з нестачею цього мікроелементу в організмі.

А. Ендемічний зоб В. Флюороз С. Карієс Д. Гастрит Е. Коліт

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 67 - 68.)

41.* У приміщенні аптеки проводиться зберігання у скляних балонах дистильованої води. Яким є максимальний термін зберігання дистильованої води в асептичних умовах? А. 3 доби В. 1 доба С. 2 доби Д. 4 доби Е. 5 діб

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 160.).

42.За даними гігієнічного аналізу питна вода містить: алюмінію – 0,1мг/л, свинцю – 0,005 мг/л, арсену – 0,05 мг/л, нітратів – 30 мг/л, азоту – 1,0 мг/л. Який з показників потребує корекції?

А. Алюміній В. Свинець С. Арсен D. Нітрати

Е. Азот

Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 82.).

43.За даними гігієнічного аналізу питної води встановлено: запах – 1 бал, каламутність – 1,0 мг/л, індекс БГКП – 1, вміст алюмінію – 0,5 мг/л, нітратів – 20 мг/л. Який із згаданих показників потребує корекції?

А. Запах В. Каламутність

С. Індекс БГКП Д. Вміст нітратів Е. Вміст алюмінію

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 85 - 86.).

44.Результати дослідження води із шахтного колодязя показали, що її прозорість становить 35 см, колірність – 400 , смак – 2 бали, запах – 3 бали, колі-індекс – 8. Який з перелічених показників не відповідає гігієнічним вимогам ?

А. Прозорість В. Колірність С. Смак Д. Запах

Е. Колі-індекс

Правильна відповідь: В (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 85 - 86.).

45.При експлуатації аптеки виявилось, що в підвальні приміщення час від часу надходить ґрунтова вода. Який з показників якості грунту слід було би врахувати для виключення цього явища?

А. Гігроскопічність В. Водопроникність С. Капілярність Д. Санітарне число Е. Водоємкість

Правильна відповідь: С (Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко. - Львів: Світ, 2001. – С. 134.).

46.При оцінці показників санітарно-епідемічної безпеки грунту необхідно визначити давність його забруднення. Яке з досліджень буде найбільш інформативним?

А. Визначення числа яєць живих гельмінтів В. Визначення числа личинок і лялечок мух С. Виявлення спороносних форм Д. Виявлення неспороносних форм Е. Визначення санітарного числа

Правильна відповідь: С (Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко. - Львів: Світ, 2001. – С. 130.).

47.При відборі проби води із водопровідної колонки у літній період для повного аналізу з

обов’язковим визначенням твердості здійснювали у такій послідовності: відібрано 5 л води, визначено температуру і рH, вода охолоджена до температури +40 С, упродовж 2-х годин була доставлена до санітарно-хімічної лабораторії районної СЕС. У зв’язку з тим, що дослідження води з об’єктивних причин не було проведено у день відбору проби, лаборант внесла консервант (хлороформ). Що може негативно вплинути на результат дослідження даної проби?

А. Об’єм проби В. Час транспортування

С. Температура води при транспортуванні D. Внесення консерванту

Е. Відтермінування дослідження води

Правильна відповідь: Д (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 96 - 99.).

48.Після знезараження методом хлорування за хлорпотребою вода містила 0,1 мг вільного хлору. Які заходи необхідно провести для оптимізації знезараження води?

А. Збільшити вміст залишкового хлору до 0,2 мг/л В. Збільшити вміст залишкового хлору до 0,2-0,25 мг/л

С. Збільшити вміст залишкового хлору до 0,05 мг/л

D.Збільшити вміст залишкового хлору до 0,5-0,8 мг/л Е. Збільшити вміст залишкового хлору до 0,3-0,5 мг/л

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 88.).

49.При дослідженні води з місцевого водогону встановлено, що вміст заліза становить 0,2 мг/л, хлоридів - 600 мг/л, твердість - 6,0 мг·екв/л, фториди – 1,2 мг/л. Застосування якого способу покращення якості питної води доцільно в цьому випадку?

А. Опріснення В. Пом’якшення С. Фторування

D.Дефторування

Е. Знезалізнення

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 84, 91.).

50.*Після очищення стічних вод було виявлено збудників черевного тифу, дизентерійні бактерії та віруси поліомієліту. Який метод очищення необхідно застосувати, щоб запобігти захворюванням при використанні цих вод для побутових потреб?

А. Іонний обмін В. Знезараження С. Екстракція Д. Абсорбція Е. Коагуляція

Правильна відповідь: В (В даному випадку стічні води потребують знезараження).

51. *Для знезараження питної води використовують різні методи. Який із перелічених методів відноситься до безреагентних?

А. Хлорування В. УФ-опромінення С. Озонування

Д. Обробка препаратами срібла Е. Обробка препаратами йоду

Правильна відповідь: В (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 90.).

52.*У воді шахтного колодязя вміст нітратів становить 35 мг/дм3, колі-індекс – 18, запах – 2 бали, присмак – 3 бали, кольоровість – 200. Який з наведених показників не відповідає гігієнічним вимогам?

А. Вміст нітратів В. Колі-індекс С. Запах Д. Присмак

Е. Кольоровість

Правильна відповідь: В (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 86.).

53.*При вживанні питної води у населення реєструються випадки остеопорозності дистальних відділів кінцівок. Присутність якого хімічного елементу у кількості, що перевищує норми, провокує цю патологію?

А. Йоду В. Міді

С. Заліза Д. Фтору Е. Стронцію

Правильна відповідь: Е (Дану патологію провокує надлишок стронцію у питній воді).

54. *В місті М. для поліпшення якості питної води використовуються основні та спеціальні методи очистки. Крім механічного методу (відстоювання) та фізичного методу (фільтрації) плаваючі домішки води видаляють також хімічним методом:

А. Коагуляції В. Озонування С. Дезактивації Д. Хлорування Е. Дегазації

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 87.).

55.*До методів знезараження питної води відносяться:

А. Хлорування, озонування, обробка ультрафіолетовим випромінюванням В. Хлорування, фторування, коагуляція С. Хлорування з преамонізацією, фільтрація, освітлення Д. Дефторування, дезодорація, кип`ятіння Е. Фторування, опріснення, дезактивація

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 87 - 91.).

56. *Водопостачання аптеки здійснюється з міської водопровідної мережі. Потреба аптеки у дистильованій воді складає 5 дм3 на добу. Яка кількість питної води буде використана для дистиляції протягом доби?

А. 60-100 дм3 В. 10-20 дм3 С. 30-50 дм3

Д. 120-150 дм3 Е. 150-120 дм3

Правильна відповідь: А (Для дистиляції протягом доби буде використано від 60 до100 дм3 води).

Гігієна праці фармацевтів і провізорів та працівників фармацевтичних підприємств

1. Після довготривалої роботи з димедролом, амідопірином, папаверином, панкреатином та тетрацикліном у провізора-технолога розвинулись явища дизбактеріозу. Які лікарські препарати найімовірніше це спричинили?

А. Димедрол В. Амідопірин С. Папаверин

D.Панкреатин Е. Тетрациклін

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 215 - 216.).

2.При роботі з аміназином, амідопірином, папаверином, панкреатином, дибазолом у провізора-аналітика розвинувся контактний дерматит. Який з перерахованих лікарських препаратів наймовірніше це викликав?

А. Аміназин В. Амідопірин С. Папаверин

D.Панкреатин

Е. Дибазол

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 244.)

3. Внаслідок аварійного викиду в повітрі робочої зони вміст аміаку сягнув рівня 25 ГДК. Яким індивідуальним засобом захисту органів дихання слід користуватись в цій ситуації ?

А. Марлевою пов’язкою В. Ватно-марлевою пов’язкою С. Респіратором

D. Фільтруючим протигазом Е. Ізолюючим протигазом

Правильна відповідь: Е (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 204 - 210.)

4. Аналіз проб повітря в робочій зоні робітників, які займаються отриманням амідопірину, показав підвищений вміст сірчистого газу. Які клінічні ознаки можуть спостерігатися у робітників при отруєнні цим газом ?

А. Метгемоглобін у крові В. Еритроцитоз С. Еритизм Д. Бронхіт Е. Білок у сечі

Правильна відповідь: Д (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 194 - 195.)

5. Внаслідок порушення герметичності ректифікаційної установки при синтезі лікарських препаратів повітря робочої зони було забруднено бензолом. При клінічному обстеженні робітників у крові в них було виявлено метгемоглобін і сульфгемоглобін, тільця Ерліха-Гейнца, спостерігалося порушення функцій ЦНС, серця, печінки і нирок. Які з перелічених ознак є патогномонічними для даного отруєння?

А. Зміни з боку крові

В. Порушення функції ЦНС С. Порушення функції серця Д. Порушення функції печінки Е. Порушення функції нирок

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 190.)

6. При медичному огляді робітників, професія яких пов’язана з випуском антибіотиків, у більшості з них було виявлено зниження слуху та больові відчуття в ділянці серця. Токсична дія якого антибіотика найбільш імовірно викликала такі порушення у стані здоров’я робітників?

А. Пеніциліну В. Тетрацикліну С. Стрептоміцину Д. Левоміцетину Е. Біоміцину

Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 215.).

7. В ливарниму цеху вміст кремнійвмісного пилу розміром 5 мкм становить 4,1 ГДК. Розвитку якого захворювання це може сприяти?

А. Ангіна В. Гостре респіраторне захворювання С. Бронхіт

D. Пневмонія Е. Пневмоконіоз

Правильна відповідь: Е (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 169 - 173.)

8.Після роботи з хлористим натрієм, глюкозою, панкреатином, дімедролом та глюконатом кальцію у провізора-асистента виникло інтенсивне подразнення верхніх дихальних шляхів. Який з вище згаданих препаратів спричинив це захворювання?

А. Глюкоза В. Глюконат кальцію С. Димедрол Д. Панкреатин

Е. Хлористий натрій

Правильна відповідь: Д (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 242 - 246.)

9.В умовах хіміко-фармацевтичного підприємства виникла необхідність організувати роботу з металічною ртуттю. За наявністю якої вентиляційної системи краще проводити таку роботу?

А. Загальна припливна вентиляція В. Загальна припливно-витяжна вентиляція С. Обладнання витяжних парасоль Д. Обладнання місцевого підсосу Е. Робота у витяжній шафі

Правильна відповідь: Е (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 143 - 150.)

10.В повітрі цеху хімфармзаводу з виробництва ртутних мазей констатується наявність парів ртуті в концентрації 0,08 мг/м3, що перевищує ГДК в 8 разів, оксид вуглецю в концентрації – 0,5 мг/м3, сірководень в концентрації – 0,05 мг/м3, що відповідає ГДК. До якого захворювання може призвести працівників цеху наявність в повітрі робочої зони цих забруднювачів?

А. Бісіноз В. Гострий бронхіт з алергічним компонентом

С. Меркуріалізм Д. Сатурнізм

Е. Хронічна оксидвуглецева інтоксикація

Правильна відповідь: С (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 163 – 164.).

Правильна відповідь: С (Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко. - Львів: Світ, 2001. – С. 506.).

11. В аптечних установах пил надходить у повітря приміщень при зберіганні, фасовці, подрібненні, змішуванні, відважуванні медикаментів, а також при проведенні контролю за їх якістю. Концентрації такого пилу досягають перевищення норм у кілька разів. При якому методі дослідження результат виражають мг/м3 ?

А. Аспіраційному В. Ваговому С. Коніметричному

Д. Седиментаційному Е. Ультраскопічному

Правильна відповідь: В (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 128 – 133, 163 – 168.).

12.При санітарно-хімічному обстеженні повітря у приміщеннях аптечного складу виявлено аміак в концентрації 10 мг/м3, пари йоду 35,6 мг/м3, пил амідопірину 6,8 мг/м3, пари ртуті 1 мг/м3. До яких захворювань може привести працівників складу наявність в повітрі робочої зони цих забруднювачів?

А. Бронхоспазм В. Гостре отруєння аміаком

С. Звикання до амідопірину Д. Меркуріалізм Е. Сатурнізм