Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База тестів (все що можна об'єднане)

.pdf
Скачиваний:
2703
Добавлен:
10.06.2021
Размер:
14.44 Mб
Скачать

ТЕМА 7. Методи покращення якості питної води. Способи хлорування питної води

1. Для хлорування води влітку додали 100 мг/дм3 активного хлору. Через 30 хв кількість залишкового хлору становить 10 мг/дм3. Розрахуйте величину хлорпотреби води.

2. Для хлорування води взимку у воду внесли 50 мг/дм3 активного хлору. Через годину залишковий хлор дорівнював 0,2 мг/дм3. Розрахуйте величину хлорпотреби води.

ТЕМА 8. Гігієнічна оцінка грунту за даними санітарного обстеження ділянки та результатами лабораторного аналізу проб. Санітарна очистка населених місць

1.Дані аналізу ґрунту, відібраного з території шкільного майданчика: колі-титр – 0,01, титр анаеробів – 0,001, число яєць гельмінтів – 70 в 1 кг, природний рівень радіаційної активності ґрунту перевищений у 2 рази, вміст свинцю знаходиться на рівні 30 ГДК. Зробити висновок про ступінь забруднення ґрунту.

2.При лабораторному дослідженні проб ґрунту, відібраних на території населеного пункту, який належить до біогеохімічних провінцій, було виявлено перевищення ГДК водорозчинного фтору, нітратів, ртуті, свинцю та недостатній вміст йоду. Які захворювання можуть спостерігатися поміж мешканців цього населеного пункту та як їм запобігти?

3.При дослідженні ґрунту було виявлено пестициди: карбофос 13 мг/кг (ГДК = 2 мг/кг), ділор 6,5 мг/кг (ГДК = 0,5 мг/кг). Зробити висновок про ступінь забруднення ґрунту пестицидами.

4.При дослідженні ґрунту було встановлено, що природний рівень радіаційної активності перевищений у 1,5 рази. Зробити висновок про санітарний стан ґрунту за показниками радіаційної безпеки.

Тема 9. Методика розрахунку енерговитрат людини та її потреб у харчовиих речовинах

1.Величина основного обміну медичної сестри складає 1300 ккал, робоча надбавка (професійна і самостійна активність) – 1400 ккал. Визначте добові енерговитрати медичної сестри.

2.На професійну і самостійну активність провізор витрачає 1100 ккал. Специфічнодинамічна дія їжі складає 130 ккал. Визначте добові енерговитрати лікаря-стоматолога.

3.Енергоцінність добового раціону харчування студента складає 2200 ккал. Частка енергоцінності за рахунок білків становить 11%. Визначте кількість білка (г) у раціоні. До якої групи фізичної активності належить студент?

4.Енергоцінність раціону педагога складає 2500 ккал. До складу раціону входить 350 г вуглеводів. Визначте частку (%) енергоцінності раціону за рахунок вуглеводів.

5.Чоловік – 20 років, маса тіла 70 кг, зріст 1,70 м, належить до I групи фізичної активності. Визначити середньодобові енерговитрати та індивідуальні потреби в основних харчових речовинах (білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни).

6.Жінка – 32 роки, маса тіла 60 кг, зріст 1,68 м, належить до ІІІ групи фізичної активності. Визначити середньодобові енерговитрати та індивідуальні потреби в основних харчових речовинах (білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни.

Тема 10. Оцінка адекватності харчування за меню-розкладкою. Методика вивчення та оцінка харчового статусу людини

1.З добовим раціоном харчування чоловік отримує 70 г білка. Співвідношення між білками, жирами і вуглеводами складає 1:1:5. Скільки жирів (г) і вуглеводів (г) міститься у раціоні чоловіка?

2.Енергоцінність раціону становить 3000 ккал, обід – 45% енергоцінності раціону. Обчисліть енергоцінність обіду у ккал.

3.При медичному обстеженні моряків дального плавання у них виявлено симптоми недостатності вітамінів С і РР. Назвіть ці симптоми і дайте рекомендації щодо аліментарної корекції харчового статусу моряків.

4.Жінка 30 років має масу 80 кг, зріст 160 см. Оцініть її харчовий статус за індексом маси

тіла.

5.До складу добового раціону лікаря-хірурга 30 років входить 100 г білка, 90 г жирів, 500 г вуглеводів. Обчисліть енергоцінність раціону, визначте частку енергоцінності (%) за рахунок білків, жирів, вуглеводів. Зробіть висновки.

6.У хворого наявні клінічні ознаки: безсоння, пригніченість, дратівливість, сухість і блідність, язик сухий, яскраво-червоний, болючий, з тріщинами та гіпотрофією сосочків, лущення

шкіри. Лабораторні дані: вміст у крові: вітаміну С – 30 мкмоль/л, піродиксину – 0,4 мкмоль/л, ніацину – 4 мкмоль/л; у добовій сечі: N-метилнікотинаміду – 9 мкмоль, вітаміну С – 75 мкмоль.

1.Недостатність яких вітамінів зумовили виникнення зазначених симптомів.

2.Дайте рекомендації щодо аліментарної профілактики зазначеного стану хворого.

7. Жінка 30 років має масу 80 кг, зріст 160 см. Обчисліть належну масу тіла жінки за значенням індекса маси тіла

Тема 11. Профілактика харчових отруєнь

1. Через 24 год. після вживання картопляного пюре і м’ясних котлет у інфекційну лікарню поступив хворий з попереднім діагнозом харчове отруєння. При лабораторному дослідженні із залишків їжі та промивних вод шлунка виділено: Bac. Cereus.

1.Яке харчове отруєння (токсикоінфекція чи токсикоз) виникло в даному випадку?

2.Перелічіть заходи профілактики цього захворювання.

2. Захворіло 5 чоловік через 12 год. після вживання відвареного м’яса, салату з огірків та консервованих грибів домашнього приготування. Клінічні ознаки захворювання: слабкість, блювота, пронос, температура тіла нормальна, через 6 год. з’явилась сухість у роті, утруднене ковтання, хрипкий голос, опущення повік.

1.Для якого харчового отруєння характерні ці клінічні ознаки?

2.Що могло стати причиною харчового отруєння?

3.Перелічіть заходи профілактики цього захворювання.

3. Допустима добова доза нітратів складає 5 мг/кг. З добовим харчовим раціоном дитина масою тіла 20 кг отримала 300 мг нітратів (тобто допустиме добове надходження для дорослої людини).

1.Обчисліть фактичну добову дозу нітратів, що отримала дитина.

2.Яке захворювання може викликати надмірне надходження нітратів і нітритів в організм дитини?

3.Назвіть основні принципи профілактики харчових отруєнь, що можуть бути спричинені домішками хімічних речовин.

4.До санітарно-епідеміологічної станції влітку надійшло термінове повідомлення про масове захворювання дітей у санаторії. Захворювання розпочалося через 3-4 години після святкового обіду. У 110 дітей з’явилися головні болі, нудота, блювота, сильні болі в епігастрії та животі, пронос. Температура тіла була нормальною або субфебрильною, у декількох дітей 38,0- 38,5°С. За результатами санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що до святкового обіду дітям напередодні приготували тістечка із заварним кремом, котрі зберігалися до ранку в холодильній камері, а потім від ранку до обіду – в приміщенні кондитерського цеху. Установлено, що опівночі було відключено подачу електричного струму до санаторію на 4 години. При медичному огляді кухарів виявлено, що кухар кондитерського цеху мала катаральні ознаки верхніх дихальних шляхів.

1.Яке, на Вашу думку, харчове отруєння мало місце у даному випадку?

2.Назвіть причини, що призвели до харчового отруєння.

3.Назвіть принципи профілактики харчових отруєнь мікробної етіології.

5.У травні в інфекційну лікарню було госпіталізовано сім’ю: батьків і двох дітей віком 6 та 8 років. Клінічна картина: загальна слабкість, головокружіння, блювота, біль у ділянці шлунка, блідість шкіри, пульс слабкий, брадикардія. Після надання медичної допомоги стан батьків покращився, діти залишилися у важкому стані. На другий день у дітей пожовтіли склери, шкіра обличчя і всього тіла, з’явився сильний головний біль. Після відповідного лікування через 20 днів діти видужали. З анамнезу виявилося, що захворювання розпочалося через 8 годин після вживання

вїжу свіжих грибів, котрі було куплено на ринку. Гриби засмажили на олії без додаткового попереднього оброблення.

1.Дайте заключення про характер захворювання та причини його виникнення.

2.Які дії лікаря мають бути у даній ситуації?

3.Назвіть заходи профілактики аналогічних захворювань.

Тема 12. Методика гігієнічної оцінки важкості, напруженості, шкідливості та небезпечності праці

1.Енерговитрати провізора, який працює у аптеці І категорії за 8-годинний робочий день становлять 1800 ккал. До якої категорії за енерговитратами належить провізор?

2. Визначити до якого класу за показниками важкості, напруженості, шкідливості та небезпечності відноситься робота бригадира фасувальників хімічного заводу, якщо в ній присутні

фізичне динамічне і статичне навантаження при переміщенні та утриманні вантажу до 2 кг упродовж 10 сек., 500 разів за зміну, на відстань до 5 м і висоту 2 м, аерозолі та пари речовин алергенної та токсичної дії в межах ГДК, 15 % робочого часу – опрацювання звітної документації.

3.У повітрі фасовочної, що розташована при цеху ампульних препаратів хімфармзаводу присутні алергени (вітаміни групи В, білкові препарати) – на рівні 3,2 ГДК, протипухлинні лікарські засоби – на рівні ГДК, оксиди металів – на рівні ГДК. Дайте гігієнічне заключення щодо умов роботи працюючих в цьому цеху, запропонуйте заходи профілактики.

4.Працівник хіміко – фармацевтичного підприємств упродовж робочого дня виконує дії, пов’язані із вимушеним положенням тіла – 60 % робочого часу, причім ступінь відповідальності та емоційного напруження, що необхідні для забезпечення здоров’я, присутні в роботі постійно. Визначте клас умов праці за показниками важкості та напруженості

Тема 13. Методика гігієнічної оцінки фізичних факторів виробничого і навколишнього середовища та реакція організму на їх вплив

1. Визначити характер шуму за часовою характеристикою, якщо його звуковий тиск за робочу зміну змінюється більше ніж на 5 дБ А.

2. Визначити характер вібрації за часовим характеристиками, якщо віброшвидкість змінюється на 6 дб за 1 хв.

3.Дати гігієнічну оцінку умов праці робітників та визначити можливість розвитку професійної патології, запропонувати профілактичні заходи:

1.На робочому місці працівника еквівалентний рівень звуку становить 90 дБ А.

2.На робочому місці працівник зазнає впливу загальної високочастотної вібрації.

ТЕМА 14. Методика визначення та гігієнічна оцінка санітарно-хімічного (гази, пари, пил) і мікробіологічного забруднення повітря виробничої зони аптечних закладів та хіміко-фармацевтичних підприємств

1.При дослідженні стану повітряного середовища у рецептурному відділі аптеки (у

зимовий період) було встановлено׃ загальна кількість мікроорганізмів - 6500 у 1м3, гемолітичних стафілококів - 70, гемолітичних стрептококів – 150.

1. Дайте гігієнічне заключення про ступінь чистоти повітря у рецептурному відділі

аптеки.

2.Дайте рекомендації щодо покращання чистоти повітря у цьому відділі.

2.У асистентській аптеки за допомогою електроаспіратора Мігунова на фільтр АФА

упродовж 30 хв відбирали пробу повітря для визначення вмісту пилу тальку (ГДК пилу тальку 4,0 мг/м). Швидкість забору повітря становила 20 дм3/хв, температура повітря - 18°С, атмосферний

тиск - 745 мм рт.ст. Маса пилу, що осіла на фільтрі, становила 5 мг. Обчисліть об'єм протягнутого повітря, приведіть його до нормальних умов та визначте концентрацію пилу у повітрі (мг/м3).

3.У виробничому приміщенні проводили визначення пилу аспіраційним методом. Умови відбору проби: швидкість аспірації – 15 л/хв, час аспірації – 20 хв, температура повітря 22 0С, атмосферний тиск - 745 мм.рт.ст. Маса фільтра до аспірації – 78 мг, після аспірації – 80 мг.

1.Привести об’єм відібраної проби повітря до нормальних умов.

2.Визначити концентрацію пилу в повітрі робочої зони.

3.Порівняти її з гранично допустимою концентрацією і зробити гігієнічний висновок.

ТЕМА 15. Виробнича токсикологія. Профілактика професійних отруєнь

1. ЛД50 метилбензилового ефіру ацетооцтової кислоти для білих мишей становить 2700 мг/кг, для білих щурів – 5450 мг/кг. Обчисліть коефіцієнт міжвидових розбіжностей і зробіть висновок.

2. Середній час загибелі білих щурів при щоденному пероральному введенні препарату А в дозі 1/10 ЛД50 становить 10 діб. Обчисліть Ккум, оцініть ступінь кумуляції препарату.

3. У гострих дослідах на білих щурах вивчалася комбінована дія α-метилбензилового ефіру 2-хллорацетооцтової кислоти (1) і монохлорацетону (2). Установлено, що ЛД50 суміші речовин у співвідношенні 1:1 за їх індивідуальними ЛД50 становить 861,5 мг/кг. У разі індивідуальної дії парціальні дози зазначених речовин викликають ефекти (Е), відповідно, Е1 = 0 % і Е2 = 11,6 %. Визначте характер комбінованої дії речовини за сумою ефектів.

4.Середньо-смертельна доза нітриту натрію для білих щурів при пероральному введенні складає 170 мг/кг, нітрату натрію – 6400 мг/кг. оцінити токсичність речовин

5. В експериментальних дослідженнях встановлено, що для пестициду ціодрину ЛД50 = 60,4 мг/кг. В організмі він метаболізується з утворенням метиленбензилового ефіру ацетооцтової

кислоти, ЛД50 котрої становить 5450 мг/кг. На фоні триденного введення білим щурам фенобарбіталу ентерально ввели цілу ЛД50 ціодрину. Який характер комбінованої дії фенобарбіталу та ціодрину можна прогнозувати у даному випадку? Який характер комбінованої дії фенобарбіталу та ціодрину можна прогнозувати у разі одночасної дії на організм: а) інгібітора МОГС та речовини, котра метаболізується в організмі з утворенням більш токсичних сполук; б) індуктора МОГС та речовини, котра метаболізується з утворенням більш токсичних сполук.

ТЕМА 16. Гігієна аптечних закладів. Гігієнічні вимоги до розташування, планування, благоустрою та санітарно-технічного обладнання аптечних закладів

1.При оцінці санітарно-технічного обладнання аптеки установлено, що природне освітлення передбачено в усіх приміщеннях, за винятком матеріальних. Орієнтація вікон приміщень за сторонами світу – східна, службово-побутових – західна. Кут падіння світла на робочому місці асистента – 150, КПО в асистентській, асептичній – 1,5 %, в інших приміщеннях – 1,1 %. Джерелом штучного освітлення є лампи розжарювання. Місцеве штучне освітлення (настільні лампи) передбачено на робочих місцях асистентів, провізора, провізора-аналітика, у кабінеті завідувача й бухгалтерії. Інтенсивність штучного освітлення: в асистентській, асептичній, кімнаті провізора-аналітика 140 лк, у санітарнопобутових приміщеннях – 50 лк, в інших приміщеннях – 80 лк.

Вентиляція в асистентській та асептичному блоці природна, влаштована за рахунок фрамуг та внутрішньостінних каналів.

Штучна вентиляція з кратністю повітрообміну за припливом +3, за витяжкою 2 рази/год предбачена у мийній та дистиляційно-стерилізаційній. У мийній над ваннами обладнано місцеву витяжну вентиляцію у вигляді витяжного зонта.

Опалення центральне водяне. Температура повітря у мийній та дистиляційно - стерилізаційній становить 27 0С, в інших приміщеннях - 18 0С. Відносна вологість повітря у мийній - 90 %, в інших приміщеннях – 60 %.

Водопостачання в аптеці централізоване, від міського водопроводу. Стічні води видаляються системою каналізаційних труб, під'єднаних до мережі міської каналізації.

2. .Дистиляційна-стерилізаційна обладнана витяжною вентиляцією (-4), температура повітря 18о, освітленість – 150 лк.

1.Дайте гігієнічну оцінку стану повітряного середовища приміщень аптеки. 2. Дайте гігієнічну оцінку освітленості приміщень аптеки

ТЕМА 17. Гігієна праці робітників фармацевтичної промисловості та працівників аптек, виробничі шкідливості, профілактика професійних захворювань

1.Проводилося вивчення умов праці робітників у цеху із виготовлення антибіотиків тетрацикліну та окситетрацикліну. У цеху працює 80 робітників.У повітрі робочої зони на стадії вирощування посівного матеріалу та біосинтезу (ферментації) виявлені пари фенолу та формальдегіду в концентраціях відповідно 15 і 35 мг/м3 (ГДК фенолу - 0,3 мг/м3, ГДК формальдегіду - 0,3 мг/м3). На шкірі і спецодязі робітників, які задіяні у фільтруванні обробленої культуральної рідини виявлено значне забруднення культуральною рідиною й нативним розчином антибіотиків. У цехах, де проводиться екстракція антибіотиків із нативного розчину, виявлено забруднення повітря робочої зони ізооктанолом, щавлевою кислотою, бутилацетатом та етиловим спиртом. У відділенні ферментації та сушильному відділенні температура повітря становила 36°С, концентрація тетрацикліну та окситетрацикліну значно перевищувала допустиму. На стадії таблетування та фасування у повітрі робочої зони концентрація пилу тетрацикліну становила 10 мг/м3, окситетрацикліну - 20 мг/м3. При медичному огляді 45 робітників у 15 з них виявлено алергійний дерматит (уражені кисті рук, передпліччя, обличчя), у 5 – екзему та атрофію слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, у 7 – кандидамікоз, у 6 - лейкопенію та агранулоцитоз, 12 робітників скаржилися на метеоризм, діарею. Оцінка стану харчування робітників цього цеху показала, що до складу раціону не входять молочнокислі продукти, відмічається дефіцит вітамінів А і С.

1.Вказати основні шкідливі виробничі фактори у цеху.

2.Установити клас умов праці за ступенем шкідливості та небезпеки.

3.Описати характер дії шкідливих факторів на організм.

4.Вказати гігієнічні нормативи шкідливих фактора.

5.Запропонувати заходи щодо покращання умов праці.

2. Під час роботи у приміщенні хіміка-аналітика вміст лікарських препаратів у повітрі робочої зони знаходився на рівні ГДК, зміни функціонального стану організму

відновлювались за час відпочинку. Дайте гігієнічну оцінку умовам праці хіміка-аналітика, запропонуйте при необхідності заходи профілактики.

3. У процесі виготовлення ліків у асистентській вміст серцевих глікозидів перевищував ГДК у 2,7 раза, внаслідок чого у провізора виникли зміни з боку серцево-судинної системи, які виходили за межі фізіологічних коливань. Охарактеризуйте умови праці провізора, запропонуйте заходи профілактики.

ТЕМА 18. Комплексна оцінка умов праці, санітарного стану та протиепідемічного режиму

ваптечних закладах

Уході санітарно-гігієнічного обстеження аптеки було виявлено, що у асистентській температура повітря становить 18о, вологість – 65 %, швидкість руху повітря – 0,4 м/с, вентиляція

– припливна (+2), освітленість – 300 лк; у кубово-стерилізаційній температура повітря - 22о, вологість – 75 %, швидкість рпуху повітря – 0,3 м/с, вентиляція – витяжна (-4), освітленість – 150 лк. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату та освітленості у приміщеннях аптеки, запропонуйте, за необхідності, заходи покращання.

ТЕМА 19. Методи оцінки радіаційної небезпеки та параметрів захисту від зовнішнього опромінення

1.Відстань між джерелом опромінення та оператором збільшили від 0,5 м до 1 м та від 0,5

мдо 4 м. У скільки разів за цих умов збільшиться чи зменшиться доза опромінення?

2.При роботі з радіоактивним кобальтом (γ-постійна радіонукліду 13,2), активність якого становить 5 мКі на відстані 1м упродовж 20 годин на тиждень працівник отримує опромінення.

1)Обчислити дозу зовнішнього опромінення за тиждень, за рік.

2)Розрахувати:

а) допустиму активність джерела випромінювання; б) допустимий час роботи працівника на тиждень, на рік;

в) допустиму відстань від джерела іонізуючого випромінювання. 3) Дати гігієнічну отриманих результатів.

Примітка – допустиму дозу зазначати в рентгенах (R).

3. Розрахувати параметри захисту від зовнішнього опромінення при використанні захисних екранів.

Задача. У радіологічній лабораторії необхідно захистити робоче місце лаборанта екраном зі свинцю для зниження потужності доз з 480 мР/год до 2 мР/год. Енергія γ-випромінювання становить 1,5 МЕВ. Визначіть необхідну товщину екрана за кратністю послаблення.

Самостійні роботи

Тема 1. Гігієнічна оцінка впливу клімато-погодних умов на здоров’я людини. Геліометеотропні реакції та захворювання

1.Дайте медичний прогноз погоди на найближчі дні для хворого на ішемічну хворобу серця за умови, що погода характеризується віддаленням холодного фронту, наближенням циклону з різко вираженим ступенем міждобової мінливості елементів.

2.Протягом 10 днів з 10 по 20 лютого над м. Львів знаходиться малорухливий антициклон, що зумовлює стійку без опадів погоду. Метеорологічні показники о 13.00 год. 15 лютого: атм. тиск 760 мм рт. ст, перепад тиску за добу 5 мм, температура повітря - 12°С, добовий перепад t -10°С, вологість повітря 60 %, вміст кисню 320 мг/л, шв. руху повітря 2 м/с. Згідно прогнозу метеобюро погода зміниться 23 лютого у зв’язку з наближенням циклону. Очікується дощова хмарна погода з атм. тиском 732 мм рт. ст., t + 6°С, відносною вологістю – 100%, насиченням кисню 250 мг/л, швидкістю руху повітря 10 м/с.

1.Визначте яка погода згідно з медичною класифікацією спостерігалась 15 лютого та очікується на 23 лютого.

2.Яка біотропність погоди в першому та другому випадку.

3.Дайте рекомендації особам з хворобами серцево-судинної системи щодо профілактики метеотропних захворювань.

ТЕМА 2. Гігієнічне значення води. Джерела та види водопостачання. Інфекційні та неінфекційні захворювання, що передаються через воду, їхня профілактика

1. Для питного водоспоживання використовують воду, яка містить 10 мг/дм3 нітратів, 3,5 мг/дм3 фтору, загальна жорсткість – 7 ммоль/дм3, заліза – 0,1 мг/дм3.

1.Вміст у воді якого хімічного елементу не відповідає нормативам ДСанПіН 2.2.4-171- 10, № 400, 2010 р?

2.До якого захворювання може призвести довготривале споживання такої води?

ТЕМА 3. Гігієнічна характеристика основних видів продуктів харчування. Лікувальні та дієтичні властивості харчових продуктів. Гігієнічна оцінка лікувального (дієтичного) та лікувально-профілактичного харчування

1. Визначте, скільки вуглеводів та вітаміну С одержить доросла людина за добу при споживанні 200 г пшеничного і 200 г житнього хліба, 100 г моркви, 50 г буряка, 300 г картоплі, 100 г капусти, 30 г огірків, 30 г цибулі, 100г яблук.

2. Призначте ЛПХ працівникам, що зайняті у виробництві антибіотиків, компонентів мікробіологічного походження.

Тема 4. Гігієнічні засади здорового способу життя, особиста гігієна. Психогігієна. Біоритмологічні основи особистої гігієни і виробничої діяльності. Десинхроноз, профілактика хронічної втоми та перевтоми

1.У школі-інтернаті при проведенні обстеження за дотриманням правил особистої гігієни виявлено, що у 10 % учениць 11 класу натільна білизна виготовлена з нейлону, другий шар одягу –

злавсану, взуття з штучної шкіри із завуженими носками, висота каблука 5-7 см.

1.Який шар одягу не відповідає гігієнічним вимогам?

2.Які негативні наслідки в організмі можуть виникнути при використанні даного взуття?

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ З ГІГІЄНИ

для студентів ІІІ курсу фармацевтичного факультету

Гігієна повітря

1.Природна освітленість в асистентській аптеки становить 200 лк, природна освітленість назовні 20000 лк. Визначити КПО в асистентській (%).

А. 0,5

В. 1,0 С. 1,5

D.5,0 Е. 10,0

Правильна відповідь: В (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 79 - 80.).

2.КПО в кабінеті лікаря становить 0,5 %, кут падіння світлових променів 33°, кут отвору 10°. Вікно затіняється будинком. Світловий коефіцієнт 1/3. Який із перелічених показників освітленості потребує корекції?

А. КПО В. Світловий коефіцієнт

С. Кут отвору

D.Кут падіння

Е. Усі показники в нормі

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 152 - 154.)

3. У лікарняній палаті площею 28 м2 є два вікна, кожне із заскленою площею 2,8 м2. Визначити світловий коефіцієнт?

А. 1:10

В. 1:8 С. 1:4 D. 1:3 Е. 1:2

Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 80.).

4. У торговому залі аптеки температура повітря становить 18оС, відносна вологість – 50 %, швидкість руху повітря – 0,3 м/с, коефіцієнт природного освітлення – 1,5 %, концентрація СО2 – 2 %. Який із вказаних показників потребує корекції?

А. КПО В. Температура

С. Відносна вологість Д. Швидкість руху повітря Е. Концентрація СО2

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 19, 25, 32, 73.).

5.З метою контролю умов зберігання лікарських засобів в аптечному кіоску необхідно визначити відносну вологість. Який прилад застосовується для проведення даного дослідження?

А. Психрометр В. Кататермометр С. Анемометр Д. Актинометр Е. Аерометр

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 23 - 25.).

6.У зв’язку зі скаргами персоналу аптеки на дискомфортні мікрокліматичні умови у виробничих приміщеннях і, зокрема, відчуття “протягу”, виникла потреба визначити швидкість руху повітря. Вкажіть прилад, що застосовується з цією метою.

А. Кататермометр В. Психрометр С. Гігрометр Д. Актинометр Е. Аерометр

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 27 - 29.).

7.У приміщенні аптечного складу, де зберігаються бактерійні препарати, що вимагає підтримання постійних мікрокліматичних умов, необхідно проконтролювати часовий температурний режим. За допомогою якого приладу здійснюється дане дослідження?

А. Психрометра В. Гігрометра С. Гігрографа Д. Барографа Е. Термографа

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 17 – 18.).

8.При оцінці мікрокліматичних параметрів у кімнаті хіміка-аналітика, в якій знаходяться гігроскопічні лікарські засоби, потрібно провести динамічне спостереження за

вологістю. Вкажіть застосовуваний прилад. А. Гігрограф В. Термограф С. Гігрометр Д. Барограф

Е. Психрометр

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 25.).

9. Влітку температура повітря в дистиляційній аптеки + 30оС, відносна вологість повітря 80 %. Як такий мікроклімат буде впливати на шляхи тепловіддачі організму?

А. Збільшувати тепловіддачу тепла радіаційним шляхом В. Зменшувати тепловіддачу тепла радіаційним шляхом С. Посилювати випаровування Д. Посилювати кондукцію Е. Посилювати конвекцію

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 129 - 131.).

10.Температура в мийній аптеки +16оС, відносна вологість 85 %. Як даний мікроклімат буде впливати на тепловіддачу організму?

А. Послаблювати випаровування В. Посилювати кондукцію С. Посилювати випаровування Д. Посилювати конвекцію Е. Посилювати радіацію

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 129 - 131.).

11.Температура повітря на складі лікарських трав + 4оС, відносна вологість 40 %. Як дані умови будуть впливати на шляхи тепловіддачі?

А. Послаблювати радіацію

В. Послаблювати конвекцію С. Послаблювати кондукцію Д. Посилювати випаровування Е. Посилювати радіацію

Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 129

- 131.).

12.З розфасовочної, що має кубатуру 60 м3 за допомогою витяжної вентиляції видаляється 180 м3 повітря за годину. Визначте кратність повітрообміну.

А. 3

В. 2 С. 4 Д. 5 Е. 6

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 91.).

13.Під час оцінки інтенсивності природної освітленості у кімнаті провізора-аналітика встановлено, що освітленість у приміщенні становить 300 лк, а ззовні на вулиці - 20000 лк. Яким буде значення коефіцієнта природної освітленості?

А. 1% В. 0,5 % С. 1,5 % Д. 2 % Е. 2,5 %

Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 79 - 80.).

14.У теплий період року температура у дистиляційно-стерилізаційній становить 27-28о С, відносна вологість – 40 %, швидкість руху повітря 0,2 м/с. Який із факторів найбільш

суттєво впливає на створення мікрокліматичних параметрів в даній ситуації? А. Орієнтація вікон на північ

В. Роза вітрів С. Наявність затіняючого об’єкта

Д. Сонцезахисні пристрої Е. Наявність зелених насаджень

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 26 - 27.).

15.* На основі річних спостережень за повторюваністю вітрів у населеному пункті Р. встановлено, що переважають східні та північно-східні вітри, тоді як вітри з півдня практично не спостерігаються. Вкажіть, на якій окраїні населеного пункту найдоцільніше розмістити хіміко-фармацевтичне підприємство, щоб запобігти забрудненню атмосферного повітря житлової зони пилом і токсичними речовинами.

А. Південній В. Східній

С. Південно-східній Д. Північно-східній Е. Північній

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 26 - 27.).

16.У аптеці готуються мазеві композиції, до складу яких входить ртуть. Який тип вентиляції найдоцільніше застосовувати в даному випадку ?

А. Витяжну шафу В. Припливну вентиляцію

С. Витяжну вентиляцію Д. Місцевий відсмоктувач Е. Витяжну парасолю

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 146 - 148.)

17.З метою попередження забруднення повітря робочої зони фармацевтичного підприємства парами ртуті виникла потреба визначати кратність обміну повітря у витяжній шафі, в якій планується проводити роботу з ртуттю. Який прилад для цього слід використовувати?

А. Аерометр В. Актинометр С. Анемометр

Д. Аспіраційний психрометр Е. Ката термометр

Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 29 - 30.).

18.При інструментальному контролі за дотриманням нормативних параметрів мікроклімату у приміщеннях аптеки встановлено, що у кімнаті для миття аптечного посуду температура повітря 27˚С, відносна вологість 80 %, швидкість руху повітря 0,1 м/с. Який шлях тепловіддачі блокується у персоналу мийної при наведених параметрах мікроклімату?

А. Випаровування В. Конвекція С. Кондукція

Д. Випромінювання Е. Проведення

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 36 - 41.)

19.У торговому залі аптеки в холодну пору року температура повітря в середині приміщення 18˚С, перепад температур по горизонталі 5˚С. Який шлях тепловіддачі переважає у персоналу торгового залу при наведеному температурному режимі приміщення?

А. Випромінювання В. Випаровування С. Конвекція Д. Кондукція Е. Проведення

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 36 - 41.)

20.З метою оцінки природної освітленості у кімнаті провізора-аналітика проведено заміри заскленої поверхні вікон (7 м2) та площі підлоги (28 м2) для визначення світлового коефіцієнту. Якою буде величина цього показника?

А. 1:4 В. 1:2 С. 1:6 Д. 1:8 Е. 1:10

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 80.).

21.Площа аналітичного залу контрольно-аналітичної лабораторії дорівнює 45 м2, світловий коефіцієнт (СК) – 1:6, коефіцієнт природної освітленості (КПО) – 0,3 %, температура повітря – 18˚С, відносна вологість – 60 %, швидкість руху повітря – 0,2 м/с. Який з показників слід оптимізувати?

А. Відносну вологість В. СК С. Температуру повітря Д. КПО

Е. Швидкість руху повітря

Правильна відповідь: Д (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 152 - 154.)

22.У дистиляційно-стерилізаційній аптеки потрібно обладнати вентиляцію у зв’язку із високим рівнем у повітрі приміщення оксиду вуглецю. Яку систему вентиляції слід обладнати в даному приміщенні?

А. Штучну припливно-витяжну з перевагою припливу В. Штучну припливну С. Природну

Д. Штучну припливно-витяжну з перевагою витяжки Е. Штучну витяжну

Правильна відповідь: Д (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 143 - 146.)

23.В аналітичному залі аптеки потрібно обладнати вентиляцію у зв’язку із високим вмістом у повітрі лікарських препаратів у концентраціях, що перевищують ГДК. Яку систему вентиляції слід обладнати в даному приміщенні?

А. Штучну припливно-витяжну з перевагою витяжки В. Природну С. Штучну припливну

Д. Штучну витяжну Е. Кондиціювання

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 143 - 146.)

24.На території аптеки в окремі дні з’являється неприємний запах бензину та мастил від автобази, яка знаходиться на певній відстані від аптеки. Який з чинників найбільш суттєво впливає на це явище?

А. Роза вітрів В. Температура повітря С. Вологість