Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегия предприятия (Танасюк, Орленко) / Практикум_для студентов.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.06.2021
Размер:
489.98 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Практикум

з дисципліни „Стратегія підприємства”

для студентів 4 курсу денної форми навчання

спеціальності „Економіка підприємства та

організаії підпрємниької діяльності”

Одеса ОНЕУ 2016

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Практикум

з дисципліни „Стратегія підприємства”

для студентів 4 курсу денної форми навчання

спеціальності „Економіка підприємства та

організаії підпрємниької діяльності”

Затверджено

на засіданні кафедри

економіки підприємства.

Протокол № 11

від 08.05.2016 р.

Одеса онеу 2016

Практикум з дисципліни «Стратегія підприємства» для студентів 4 курсу денної форми навчання спеціальності «Економіка підприємства» (Укл. Т.М. Гамма., В.О. Літвінова – Одеса: ОНЕУ, ротапринт, 2016 р. – 62 с.)

УКЛАДАЧІ Т.М. Гамма, канд.екон.наук, доцент

В.О. Літвінова, канд.екон.наук, доцент

РЕЦЕНЗЕНТИ: Н.В. Доброва, канд. екон. наук, доцент

(зовнішній рецензент)

Г.В. Кошельок, канд. екон. наук, доцент

І.М. Танасюк, канд. екон. наук, доцент

КОРЕКТОР:

Вступ

Жодне підприємство не зможе досягти успіху в конкурентній боротьбі, якщо не відстежуватиме далекосяжні тенденції розвитку ринку то не вироблятиме на цій основі бачення свого майбутнього, не моделюватиме способів його досягнення, тобто не матиме ефективної стратегії своєї діяльності. Теоретичні засади стратегії підприємств – суб’єктів ринкових відносин формувалися у процесі пошуку ефективних методів забезпечення їх динамічної рівноваги із конкурентним середовищем, що потребувало вивчення не лише актуальних на певний час можливостей і загроз, а й тих, що можуть заявити про себе у близькій чи віддаленій перспективі.

Предметом вивчення дисципліни «Стратегія підприємства» є теоретичні та практичні аспекти стратегічної діяльності підприємств на конкурентному ринку.

Структура та зміст дисципліни «Стратегія підприємства» відповідає вимогам професійно-кваліфікаційної характеристики спеціаліста та магістра з напряму підготовки «Економіка підприємства».

У практикумі до самостійної роботи студентів наведені теоретичні питання, які розглядаються на практичних заняттях, тестові завдання до кожної теми, а також практичні завдання.

1. Цілі та завдання дисципліни

Сфера управління нині є найскладнішою, оскільки менеджери будь-якого рівня - державного чи цехового - працюють довго та завзято, проте це не гарантує ні успіху, ні навіть виживання об’єкта їхнього керівництва. Це доводить необхідність нових підходів до управління.

Треба знайти цільові орієнтири, що є вирішальними для успіху підприємства, ідентифікувати їх, виробити критерії та вжити заходів щодо їхнього досягнення. Саме в цьому й полягає вироблення стратегії підприємства, стратегічного управління.

Мета: засвоєння знань з теоретико-методологічних аспектів розроблення стратегій, стратегічних планів, проектів і програм; створення системи стратегічного управління та забезпечення її функціонування в динамічному ринковому середовищі.

Завдання: вивчення сучасних вітчизняних і зарубіжних концепцій підприємства, стратегічного управління ним, методів аналізу та прогнозування розвитку зовнішнього і внутрішнього середовища, принципів формування цілей організації, моделей і методів розроблення системи стратегій з урахуванням обраної політики ведення бізнесу; набуття навичок стратегічного мислення, аналізу систем стратегічного управління організаціями.

Соседние файлы в папке Стратегия предприятия (Танасюк, Орленко)