Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Биржевая деятельность / ЭКЗАМЕН ВОПРОСЫ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.06.2021
Размер:
47.38 Кб
Скачать
  1. Види опціонів

За технікою виконання розрізняють такі види опціонів:

– з правом купівлі, або на купівлю (кол-опціон);

– з правом продажу, або на продаж (пут-опціон);

– подвійний (дабл-опціон).

Опціон на купівлю (опціон CALL) дає покупцю опціону право (але не обов’язок) купити особливий ф’ючерсний контракт за спеціальною ціною в будь-який час протягом терміну дії опціону. Покупець опціону на купівлю отримує захист у довгому хеджуванні за допомогою ф’ючерсів, але без відмови від можливої вигоди внаслідок збільшення цін. Опціон на продаж (опціон PUT) дає його покупцю право (але не обов’язок) продати ф’ючерсний контракт за відповідною ціною протягом терміну дії цього опціону.

Подвійний опціон (CALL і PUT) – це комбінація опціону на купівлю і на продаж. Дає можливість його покупцю купити чи продати контракт за відповідною ціною. Він використовується при нестійкій ринковій кон’юнктурі, коли неможливо прогнозувати рух цін. Торгівля подвійними опціонами здійснюється лише на біржах Великобританії. Залежно від можливого терміну виконання виокремлюють:

1. Європейський опціон – опціон, виконання якого допускається лише на узгоджену майбутню дату (використовується на англійських біржах). На лондонських біржах торгівля ведеться опціонами з терміном дії 3, 6, 9 місяців.

2. Американський опціон – опціон, виконання якого допускається в

будь-який момент включно до узгодженої майбутньої дати

(використовується на американських біржах).

Соседние файлы в папке Биржевая деятельность