Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2021
Размер:
631.46 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВ’ЯЗКУ УКРАЇНИ

Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна

Кафедра «Локомотиви»

ТЕХНОЛОГІЧНЕ ПРОЕКТУВАННЯ ОСНОВНИХ ЦЕХІВ ТЕПЛОВОЗОРЕМОНТНОГО ЗАВОДУ

Методичні вказівки для курсового й дипломного проектування

Укладачі

Є.Г. Нечаєв О.Б. Очкасов

для студентів денної та заочної форм навчання спеціальності 7.100501 «Виробництво, експлуатація та ремонт локомотивів» за напрямом підготовки 5001 «Залізниці та залізнична техніка» спеціалізації «Локомотиви та локомотивне господарство»

Дніпропетровськ 2011

1

УДК 25.282-843.6.004.67:658.512

Укладачі:

Нєчаєв Євген Георгійович Очкасов Олександр Борисович

Рецензенти:

Технологічне проектування основних цехів тепловозоремонтного заводу. Методичні вказівки до курсового й дипломного проектування / Дніпропетр. нац. ун-т залізн. трансп. ім. акад. В. Лазаряна; Уклад.: Є.Г. Нєчаєв, О.Б. Очка-

сов, – Д., 2011. – 41 с.

Методичні вказівки містять методику виконання курсової роботи з дисципліни «Організація та планування виробництва» з використанням розрахункових нормативів і довідкових даних для технологічного проектування основних цехів тепловозоремонтного заводу.

Методичні вказівки призначені для студентів денної та заочної форм навчання при виконанні курсового й дипломного проектування.

Іл. 1, табл. 4, список літ. – 7 назв.

©Нєчаєв Є.Г., Очкасов О. Б., укладання, 2011

©Вид-во Дніпропетр. нац. ун-ту залізн. трансп. ім. акад. В. Лазаряна, редагування, оригінал-макет, 2011

2

ВСТУП

Технологічне проектування цехів тепловозоремонтного заводу є однією з основних тем при курсовому проектуванні з дисципліни "Організація та планування виробництва", а також при дипломному проектуванні.

При розробці цієї теми студент повинен виявити вміння самостійно аналізувати й творчо вирішувати технічні завдання, що виникають по ходу виконання технологічного проекту цеху, на основі отриманих ним при вивченні курсу теоретичних знань і практичних навичок, а також технічно й економічно обґрунтовувати прийняті проектні рішення.

При виконанні курсової роботи студент повинен передбачити застосування сучасних досягнень науки, техніки й технології виробництва, наукових методів організації праці і управління, прогресивних принципів, методів і форм організації ремонту тепловозів, інтенсифікації виробництва на основі колективних форм організації праці й атестації робочих місць, забезпечення високої ефективності і якості роботи на основі передового виробничого досвіду локомотиворемонтних підприємств країни, використання прогресивних нормативів технологічного проектування з урахуванням специфіки ринкових економічних відносин.

Методичні вказівки мають на меті довести до студента зміст, обсяг, порядок і методи технологічного проектування основних цехів тепловозоремонтного заводу. Для зручності й підвищення оперативності освоєння вони повинні розглядатися разом із нормативними матеріалами, зазначеними у списку літератури.

При виконанні курсової роботи необхідно дотримуватись наступних положень:

1.Робота повинна бути виконана в зошиті, складеному зі стандартних листів письмового паперу (розміром 210x297 мм) з обов'язковим залишенням полів для зауважень рецензента; на обкладинці зошита необхідно вказати дисципліну, курс, прізвище, ініціали і шифр студента, а також рік видання завдання на курсову роботу, у відповідності з яким вона виконується.

2.Робота повинна бути написана акуратно, розбірливим почерком, без скорочення слів.

3.Вихідні дані повинні бути обов'язково приведені на початку роботи.

4.Розрахунки необхідно супроводжувати поясненнями. Розрахункові фо-

3

рмули приводяться спочатку в загальному вигляді із застосуванням прийнятих буквених позначень, після чого слід підставити в формулу числові значення величин і проставити результат.

Необхідно вказати, що являють собою величини, які входять у формулу, обов'язково проставляючи для іменованих величин їхні одиниці виміру.

5.При виборі розрахункових величин і параметрів, використанні таблиць, формул, довідкових матеріалів потрібно посилатися на літературні джерела. Перелік використаних літературних джерел слід привести в кінці роботи.

6.Матеріал потрібно викладати з дотриманням прийнятої в технічній літературі термінології.

7.Графічна частина роботи виконується на міліметровому папері, при виконанні графічної частини в ручну. При виконанні графічної частини з використанням ЕОМ графічні матеріали роздруковуються на звичайному папері. Всі графічні матеріали виконуються з дотриманням масштабу та вимог державних стандартів.

8.Сторінки роботи і графічні матеріали повинні бути пронумеровані. Таблиці повинні мати найменування, ілюстрації і графіки - підрисункові підписи.

9.Роботу потрібно підписати і вказати дату її виконання.

10.Готова робота повинна бути відіслана до університету не пізніше терміну, встановленого календарним планом (для студентів безвідривної форми навчання).

Для студентів безвідривноі форми навчання, після отримання прорецензованої роботи потрібно незалежно від того, зарахована вона чи не зарахована, виправити всі помилки і зробити необхідні доповнення. Якщо робота не зарахована, потрібно в найкоротший термін виконати вимоги рецензента і відіслати виправлену роботу до університету для повторної перевірки (при цьому на титульній сторінці необхідно зазначити «Робота виправлена», вказати дату та поставити підпис). При цьому не варто переписувати роботу цілком або окремі

їїрозділи; не можна також робити виправлення по написаному тексту; всі виправлення і доповнення повинні бути зроблені на окремих листах і вклеєні або вшиті у відповідні місця роботи. Витирати і закреслювати зауваження рецензента забороняється. Виконавши будь-яке виправлення і отримавши новий числовий результат, варто, якщо це потрібно, внести відповідні поправки в подальші розрахунки.

4

Курсова робота, в якій не дотримані викладені вище положення, а також робота, що виконана студентом не за своїм варіантом, не зараховується.

Перевірену роботу з виправленнями і доповненнями, зробленими на вимогу рецензента, потрібно зберігати, оскільки її необхідно захистити.

Вихідні дані вибираються студентом по таблицях 1, 2 та узгоджуються з викладачем. Ці дані обов'язково приводяться на початку курсової роботи.

Найменування

показника

Серія тепловоза

Річна КР1 програма

ремонту, секц КР2

Найменування

показника

Проектуємий цех заводу

Простій локомотива в ремонті, діб

Таблиця 1

Вихідні дані

Остання цифра номеру навчального шифра

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

2ТЭ116

2ТЭ10В

2ТЭ10Л

М62

ТЭМ2

ЧМЭ3

2ТЭ116

2ТЭ10В

2ТЭ10Л

ЧМЭ3

305

180

185

175

105

110

180

200

165

255

95

175

295

205

145

220

215

310

115

205

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 2

Вихідні дані

Передостання цифра номеру навчального шифра

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Д С В Е К С Д В Е К

7.5

9

4.5

6

3.5

9.5

7

4

5.5

3.8

Д– дизельний цех, С – тепловозоскладальний цех, В – візковий цех,

Е- електромашинний цех, К – колісний цех

5

1. ПРОЕКТУВАННЯ ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ РЕМОНТУ ТЕПЛОВОЗА, ЙОГО АГРЕГАТІВ і ВУЗЛІВ

Проектування в курсовій роботі виробничого процесу ремонту тепловозів на заводі в цілому і особливо в основних цехах є завершальним етапом вивчення і практичного засвоєння студентом загальних принципів, методів і форм організації й технології ремонту тепловозів, виробничих зв'язків між структурними підрозділами заводу й усередині їх, освоєння основних керівних і нормативних технічних матеріалів, що регламентують вимоги до заводського ремонту тепловозів. Мета цієї роботи – створення оптимальної, технічно й економічно доцільної організації ремонтних робіт у заданому цеху й передумов до отримання високих техніко–економічних показників проекту.

Характеристика виробничого процесу ремонту тепловоза або його агрегата чи вузла в заданому цеху повинна відображувати в укрупненому плані основні комплекси розбиральних, ремонтних, складальних і випробувальних операцій, зв'язки між ними в часі й просторі як усередині цеху, так і із суміжними цехами, починаючи з моменту надходження об'єкта ремонту до цеху і закінчуючи виходом із нього, а для тепловоза в цілому – виходом із заводу.

Характеристика ремонтних робіт, виконуваних відділеннями, дільницями й бригадами, викладається коротко, по крупних вузлах, стадіях і етапах, з прив'язкою до місця, часу виконання й попереднього процесу, та зазначенням застосовуваного металообробного, технологічного устаткування, оснащення (іноді й інструменту), а також підйомно–транспортних засобів. Обов'язково відображуються (якщо вони мають місце) особливості ремонту даного вузла (агрегата) "на лінію", тобто на потребу локомотивних депо, тому що ці відмінності визначають декілька інші об'ємні, якісні й вартісні характеристики ремонту лінійної продукції.

Як приклад, наведемо фрагмент опису виробничого процесу ремонту візків тепловозу серії 2ТЭ10В: «... комплект візків з тепловозоскладального цеху за допомогою електрифікованої лебідки по рейковій колії подається в прогін візкового цеху й мостовим краном вантажопідйомністю 30 т установлюється на першу розбиральну позицію (один візок - на стенд для зняття рами з колісно– моторних блоків, інший – на місце очікування розбирання). На стенді від'єднуються тягові буксові повідки, чохли бічних опор, роз'єднуються силові кабелі тягових електродвигунів та виконуються інші підготовчі операції. Підготовлена

6

до піднімання рама візка знімається з колісно–моторних блоків тим же мостовим краном і передається на позицію очищення та обмивання. Тут рама попередньо очищується від нашарувань бруду (вручну) і остаточно обмивається в мийній машині прохідного типу ММД-12М.

При виборі вихідних параметрів проектованого виробничого процесу в основу повинні бути прийняті такі положення:

1.Застосування прогресивних принципів організації ремонту: взаємозамінності, уніфікації й стандартизації, спеціалізації й кооперування, пропорційності виробничих потужностей, ритмічності, безперервності й прямотоковості, паралельності організації робіт і ін.

2.Використання агрегатних методів ремонту.

3.Організації ремонтних робіт за потоковою формою на основі потокових і потоково–конвеєрних ліній.

4.Чітка спеціалізація розбиральних, ремонтних і складальних виробничих позицій.

5.Застосування бригадних форм організації праці на основі паспортизації й атестації робочих місць.

6.Використання новітніх досягнень технології ремонту тепловозів, застосування нових матеріалів, способів обробки, відновлення зношених деталей, безвідходних технологічних методів тощо.

7.Застосування засобів механізації й автоматизації виробничих процесів.

8.Безумовне дотримання вимог безпеки й охорони праці та захисту навколишнього середовища.

Крім опису виробничого процесу, студент повинен уявити і його структурну схему. Частину такої схеми стосовно до візка тепловоза наведено на рис. 1.

На цій схемі зображено такі етапи виробничого процесу: I – попередне розбирання; II – очищення і обмивання візка; III – остаточне розбирання; IV - слюсарний ремонт рами візка; V – механічна обробка та остаточний ремонт рами

візка; VI – попередне складання рами візка; VII – опускання рами на колісно моторні блоки та остаточне складання візка. 0-13 – моменти закінчення та початку виконання робіт.

В результаті проектування виробничого процесу студент отримує основні передумови для визначення тривалості й трудомісткості виробничого циклу, тобто параметрів, які йому будуть необхідними при розробці графіка виробни-

7

чого процесу й визначенні основних параметрів цеху та його структурних підрозділів.

Рис.1.Структурна схема виробничого процесу ремонту візка тепловоза 2ТЭ10В.

2. СКЛАД ЦЕХІВ І ВІДДІЛЕНЬ

Склад основних виробничих підрозділів заводу визначається вимогами виробничого процесу ремонту тепловоза, його агрегатів і вузлів.

Розробка виробничої структури цехів (відділень), проектування, розрахунки їхніх пристроїв і оснащення можуть бути виконані з урахуванням приблизного складу основних виробничих підрозділів, наведеного в [7, табл. 1].

Складаючи подібну таблицю у своїй курсовій роботі, студент повинен вивчити й відобразити в її правій частині характер ремонтно–складальних робіт, здійснюваних у відділеннях і на дільницях, і тим самим обґрунтувати виконаний їм вибір виробничої структури цеху й обсяг проектованого виробничого процесу.

З метою вдосконалення управління виробництвом і поліпшення його техні- ко–економічних характеристик склад цеху проектується за принципом чіткої

8

спеціалізації його структурних підрозділів за предметною й технологічною ознаками з урахуванням технологічних особливостей ремонту агрегатів і вузлів, наявних у програмі цеху, і обсягу річної виробничої програми.

Структура цеху, намічена первісно, уточнюється остаточно після виконання всіх розрахунків в результаті розробки схеми організації й управління виробництвом. Справа в тім, що майже всі тепловозоремонтні заводи реконструйовані з паровозоремонтних, і на кожному з них зберіглися (повністю або частково) історично сформовані особливості виробничої структури. Тому, наприклад, відділення ремонту роликових букс і підшипників, нетипове для ремонту паровозів, яке виникло у зв'язку з переведенням локомотивів на підшипники кочення, може входити до складу як колісного, так і візкового цеху . Те ж можна сказати відносно дільниці складання й накочення колісно-моторних блоків та ряду інших відділень й дільниць. На ряді заводів колісний і візковий цехи з метою скорочення структури адміністративно-технічного персоналу об'єднані в один – колі- сно-візковий (з колісним і візковим відділеннями).

Як відомо, ремонт тепловозів на заводах може здійснюватися як комплексно, так і за принципом кооперації. Якщо, наприклад, на заводі застосовується кооперація з ремонту електричних машин, то до складу заводу зазвичай не включається електромашинний цех, a при кооперації з ремонту дизелів – дизельний цех. Але при відсутності електромашинного цеху в структурі заводу повинно бути збережене виробництво з ремонту електричної апаратури, і електроапаратне відділення або включається до складу тепловозоскладального цеха, або виділяється в самостійний електроапаратний цех. Можливі й інші часткові особливості виробничої структури.

Студент при проектуванні складу цеху або відділення повинен чітко уявляти ці особливості, враховувати й обумовлювати їх у розрахунково–пояснювальної записці. Крім того, необхідно брати до уваги такі рекомендації, що виходять із співвідношення загальнозаводської структури з обсягом річної виробничої програми:

– при річній програмі менш 500 секцій ремонт візків може здійснюватися, наприклад, у відділенні з ремонту візків, яке входить до складу тепловозоскладального або колісно-візкового цеху; при річній програмі 500 секцій і вище для ремонту візків виділяється окремий цех;

9

при річній програмі менш 500 секцій ремонт колісних пар здійснюється в колісному відділенні, що входить до складу тепловозоскладального або колісновізкового цеху; при програмі 500 секцій і вище ремонт колісних пар виділяється

вокремий цех;

при річній програмі менш 600 секцій ремонт електричних апаратів здійснюється в електроапаратному відділенні, що входить до складу електромашинного цеху, а при відсутності останнього на заводі – до складу тепловозоскладального цеху; при програмі 600 секцій і більше передбачається самостійний електроапаратний цех.

Для орієнтування студентів у [7, табл.1] наведені можливі варіанти складу основних цехів. При розробці цього питання в курсовій роботі варто дотримуватися такої ж структури таблиці, із зазначенням в її правій частині робіт, які виконуються відділеннями й дільницями.

3.ВИБІР РЕЖИМУ РОБОТИ ЦЕХУ (ВІДДІЛЕННЯ) І РОЗРАХУНОК

ФОНДІВ ЧАСУ

Режим роботи цеху (відділення) визначається:

-видом робочого тижню,

-кількістю робочих змін на добу S;

-тривалістю робочої зміни ts , год.

При цьому враховуються умови технологічної безперервності та інші особливості виробництва. На підставі прийнятого режиму роботи розглядаються річні номінальний і дійсний фонди часу цеху (відділення), робочого місця (виробничої позиції), устаткування й робітників різних категорій.

Відповідно до діючого трудового законодавства, яке оформлене у вигляді Кодексу законів про працю в Україні (КЗППУ), для виробничих підприємств промисловості й транспорту встановлений п'ятиденний перервний робочий тиждень загальною тривалістю 40 годин з двома вихідними днями, що відповідає середній тривалості однієї робочої зміни ts = 8 годин. На робочу добу залежно від умов безперервності виробничого процесу може установлюватися S=1 - 4 робочі зміни. Для основних, допоміжних, обробних і заготівельних цехів тепловозоремонтного заводу, як правило, установлюється одноабо двозмінний режим роботи. Виключеннями є ливарний цех, просочувально-сушильне відділення електромашинного цеху, випробувальні станції й деякі інші дільниці ви-

10