Добавил:
Если ответы не показываются в браузере, скачайте файл и откройте в Ворде! Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа по ЗЕТ (2 курс) / ЕКОНОМІЧНІ ФУНКЦІЇ СУЧАСНОЇ ДЕРЖАВИ.rtf
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.04.2021
Размер:
324.45 Кб
Скачать

1.3. Види функцій держави

Поділ функцій спочатку слід розпочати з поділу сфери діяльності держави. Таким чином, залежно від сфери суспільного життя виконуються функції держави, вирішення завдань, яким вони служать - внутрішньої чи зовнішньої політики, ми поділяємо їх на внутрішні та зовнішні функції.

Розглянемо розподіл функцій на основі суспільної значущості. Серед численних внутрішніх і зовнішніх функцій є основні та додаткові функції держави. Основні функції характеризують найважливішу і загальну діяльність держави на певному етапі її розвитку. Ці функції є складними і виконуються багатьма частинами державного апарату. Можна описати основні функції держави, наприклад, функції захисту держави, охорони правопорядку, законності, захисту прав і свобод громадян тощо.

Що стосується інших функцій держави, вони є невід’ємною частиною основних функцій і не можуть самостійно розкрити суть держави.

За своєю тривалістю функції держави поділяються за часом на постійні, які виконуються протягом усього існування держави, та тимчасові, які виконуються протягом певного періоду існування держави. Тимчасові функції тісно пов'язані з історичним розвитком та історичними подіями, що відбувались у певний період існування держави.

Тому ми розглянули основні типи функцій держави, які поєднують певні особливості, але також дуже тісно пов’язані. Оскільки будь-яка функція може бути як базовою, так і зовнішньою та постійною. Наприклад, оборонна функція країни є головною постійною зовнішньою функцією держави.

Функція безпеки

Ця функція діяльності держави виявляється у забезпеченні громадсько-правового порядку, а саме: захист та захист прав та інтересів громадян та організацій, захист конституційного ладу від незаконних проваджень, забезпечення внутрішньої стабільності в суспільстві, регулювання суспільних відносин. Ця функція спрямована на захист життя, здоров’я, честі та гідності громадян, а також на захист державної та громадської власності, захист приватної власності.

Громадський порядок, який повинна забезпечити держава, - це система суспільних відносин, що регулюються правовими та незаконними нормами (нормами моралі, звичаїв, традицій тощо). У вужчому розумінні громадський порядок - це система соціальних відносин, що відбувається переважно в громадських місцях і забезпечує свободу та недоторканість особи, громадський спокій, нормальні умови праці та відпочинку громадян, функціонування та діяльність органів, підприємств, установ та організацій.

Громадський порядок охороняється державними органами, громадськими організаціями та самими громадянами. Поліція повинні відігравати особливу роль у забезпеченні громадського порядку.

Економічна функція

У сучасних умовах, коли економічні відносини дуже складні, держава не залишається зовнішнім спостерігачем, але і не здійснює повного контролю. Вона активно розробляє та реалізує економічну політику, засновану на принципах вільного ринку та вільного підприємництва. Держава впливає на економіку через податкову політику, кредитну та фінансово-грошову системи. Завдяки існуванню нашої країни як частини радянської держави, регулювання економічних відносин було абсолютно домінуючим і охоплювало всі сфери економіки: від рівня державних інвестицій у певний сектор економіки до встановлення валют та цін на продукцію .

Соціальна функція

Для виконання соціальної функції це означає, що держава повинна відігравати важливу роль у догляді за усіма громадянами, які за різних обставин не можуть забезпечити нормальне існування. Держава здійснює заходи, спрямовані на захист від безробіття, догляд за дітьми та людьми з обмеженими можливостями, про що свідчить стаття 46 Конституції України.

Культурно-освітня функція

Держава та суспільство в цілому зацікавлені в тому, щоб кожен громадянин мав освіту, яка відповідає загальноприйнятим стандартам. Без освіти сьогодні неможливо уявити активну участь громадян у суспільному житті, виробництві, у всіх сферах державної діяльності.

Держава підтримує та розвиває мистецтво, забезпечує громадянам свободу творчої діяльності. Кожен громадянин повинен усвідомити, що не може бути сильної та процвітаючої держави без поваги та збереження історичних традицій та культурної спадщини. Тому важливою частиною навчального процесу є освіта громадян у дусі поваги до історичного минулого, що є неоціненним надбанням кожної сучасної держави. Юридична освіта також дуже важлива. Кожен громадянин зобов'язаний знати закони своєї держави і неухильно їх дотримуватися.

Функція навколишнього середовища

У сучасному світі проблеми охорони та раціонального використання природних ресурсів мають велике економічне, соціальне та політичне значення. Вони зачіпають інтереси всіх націй і націй. Чим раціональніше використовувати багатство, тим більший успіх у промисловості, сільському господарстві тощо. Охорона природи займає одне з найважливіших місць серед найбільш актуальних соціальних проблем і є одним із важливих національних завдань. Виконуючи цю функцію, держава повинна дотримуватися таких принципів:

1. Природні ресурси підлягають охороні з боку держави незалежно від того, залучені вони до економічного обігу чи ні.

2. Використання природних ресурсів повинно бути раціональним, відповідним розвитку держави та її потребам.

3. Суворо дотримуватись екологічного законодавства та нести відповідальність за порушення.

Дотримання цих принципів забезпечує ефективність екологічних функцій держави у вирішенні проблем у галузі охорони та раціонального використання природних ресурсів.

Оборона держави

Ця функція є найважливішою діяльністю держави, оскільки її метою є захист мирної праці, суверенітет та територіальна цілісність держави.

Різним спеціальним державним збройним організаціям також доручається практичне виконання оборонної функції держави. Вони призначені для забезпечення суверенітету, захисту території, кордонів, населення від зовнішнього втручання та забезпечення громадського порядку та безпеки громадян. Характер завдань, що виконуються збройними державними організаціями, визначає особливості їх формування, діяльності, управління та забезпечення.