Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
595.05 Кб
Скачать
  1. Теоретична частина. Аналіз фінансових результатів підприємства

Ефективність функціонування будь-якого підприємства багато в чому визначається його здатністю приносити необхідний прибуток. Для оцінки цієї здатності застосовуються методи аналізу фінансових результатів діяльності, що дозволяють визначити, наскільки стабільні одержувані доходи і вироблені витрати; які елементи звіту про прибутки та збитки можуть бути використані для прогнозування фінансових результатів; яка ефективність використання вкладеного капіталу; наскільки продуктивні здійснювані витрати; наскільки ефективно управління компанією в цілому.

Фінансовий аналіз у своєму традиційному розумінні являє собою метод дослідження шляхом розчленування складних явищ на складові частини. У широкому науковому розумінні фінансовий аналіз - це метод наукового дослідження (пізнання) і оцінки явищ і процесів, в основі якого лежить вивчення складових частин, елементів досліджуваної системи. Економічна сутність фінансового аналізу найкраще відображається в наступному визначенні: фінансовий аналіз являє собою оцінку фінансово - господарської діяльності фірми в минулому, сьогоденні і передбачуваному майбутньому.

В економіці, складовим елементом якої є фінанси, аналіз застосовується з метою виявлення сутності, закономірностей, тенденцій та оцінки економічних і соціальних процесів, вивчення фінансово-господарської діяльності на всіх рівнях і в різних сферах відтворення.

Фінансовий аналіз є частиною загального економічного аналізу організації, а також частиною загального, повного аналізу господарської діяльності.

Фінансовий результат - це узагальнюючий показник аналізу та оцінки ефективності діяльності підприємницької організації. Фінансові результати діяльності підприємства характеризуються сумою отриманого прибутку і рівнем рентабельності. Чим більше величина прибутку і вище рівень рентабельності, тим ефективніше функціонує підприємство, тим стійкіше його фінансовий стан. Тому пошук резервів збільшення прибутку і рентабельності - одна з основних завдань у будь-якій сфері бізнесу. Велике значення в процесі управління фінансовими результатами відводиться економічному аналізу. Основними завданнями аналізу фінансових результатів діяльності підприємства є:

  • систематичний контроль за формуванням фінансових результатів

  • визначення впливу як об'єктивних, так і суб'єктивних факторів на фінансові результати

  • виявлення резервів збільшення суми прибутку і рівня рентабельності та прогнозування їх величини

  • оцінка роботи підприємства по використанню можливостей збільшення прибутку та рентабельності

  • розробка заходів щодо освоєння виявлених резервів

Прибуток і рентабельність відображають ефективність процесу виробництва. Прибуток - це, з одного боку, основним джерелом фінансування діяльності організацій, а з іншого - джерело доходів бюджетів різних рівнів.

В умовах ринкових відносин метою підприємницької діяльності є отримання прибутку. Будь-який господарюючий суб'єкт в умовах ринкової економіки прагне до підвищення отриманих доходів над зробленими витратами, тому що будь-яка організація зацікавлена ​​в отриманні позитивного результату від своєї діяльності - прибутку.

Підтримка необхідного рівня прибутковості - об'єктивна закономірність нормального функціонування організації в ринкових умовах.

Прибуток і рентабельність характеризують всі сторони фінансово-господарської діяльності підприємства.

Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства передбачає:

  • оцінку динаміки абсолютних і відносних показників (прибутку і рентабельності)

  • визначення впливу окремих факторів на розмір прибутку і рівень рентабельності

  • виявлення резервів зростання прибутку і рентабельності

Велика кількість показників, що характеризують фінансові результати діяльності підприємства, створює методичні труднощі їх системного розгляду. Відмінності в призначенні показників ускладнюють вибір кожним учасником товарного обміну тих з них, які найбільшою мірою задовольняють його потреби в інформації про реальний стан даного підприємства. Наприклад, адміністрацію підприємства цікавить маса отриманого прибутку і її структура, чинники, що впливають на її величину.

Податкові інспекції зацікавлені в отриманні достовірної інформації про всі доданків балансового прибутку; прибутку від реалізації продукції, прибутку від реалізації майна, позареалізаційних результатах діяльності підприємства та ін Аналіз кожного доданка прибутку підприємства має не абстрактний, а цілком конкретний характер, тому що дозволяє засновникам та акціонерам вибрати значимі напрямки активізації діяльності підприємства. Іншим учасникам ринкових відносин аналіз прибутку дозволяє виробити необхідну стратегію поведінки, спрямовану на мінімізацію втрат і фінансового ризику від вкладень в дане підприємство.

Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства включає в якості обов'язкових елементів дослідження, по-перше, змін кожного показника за поточний аналізований період ("горизонтальний аналіз" показників фінансових результатів за звітний період), по-друге, дослідження структури відповідних показників і їх змін (що прийнято називати "вертикальним аналізом" показників), по-третє, вивчення хоча б у самому узагальненому вигляді динаміки зміни показників фінансових результатів за ряд звітних періодів (тобто "трендовий аналіз" показників).

Соседние файлы в папке з)