Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
177.66 Кб
Скачать

Практична робота студентів повинна допомогти їм отримати необхідні знання в області інноватики. Дисципліна сприяє формуванню цілісного уявлення про особливості проведення інноваційної діяльності на підприємствах та в організаціях. Повинна допомогти вивченню видів інновацій та інноваційних процесів, засвоїти комплекс знань у галузі теорії та оволодіння практичними навичками.

ЗМІСТ

 

Стор.

Вступ

1. Мета і задачі методичних вказівок

2. План проведення семінарських занять

3. Тестові завдання

4. Управлінські ситуації

5. Тематика доповідей

6. Система поточного та підсумкового контролю

7. Навчально-методична література

ВСТУП

Стрімкий розвиток НТП в умовах глобалізації, визнання нового знання основним ресурсом забезпечення розвитку всіх соціально-економічних систем, ускладнення процесів функціонування економічних, соціальних та політичних систем всіх рівнів зумовлюють об’єктивну необхідність трансформації діяльності підприємств за інноваційним типом розвитку. Стабільний та прогнозований розвиток інноваційної сфери можливий лише за умови комплексної координації інноваційних процесів з використанням спеціального економічного інструментарію.

Становлення нової економіки вимагає від студентів оволодіння уміннями розробки, проведення оцінки інноваційних проектів, як в сфері здійснення зовнішніх управлінських впливів, так і в середині підприємства. В умовах європейської інтеграції актуальним є вивчення студентами зарубіжного досвіду інноватики з метою впровадження його в практику управління інноваційними процесами в Україні.

З врахуванням визначених аспектів, дослідження теорії та методології інноватики є необхідним чинником впровадження новаторства в діяльність держави, підприємств та організацій, а опанування інструментарію інноватики – невід’ємною складовою формування сучасного фахівця в області економіки та фінансів.

Дисципліна “Основи інноватики” покликана сформувати у студентів фундаментальні знання та практичні навички з управління інноваціями на підприємствах та організаціях.

Метою викладання дисципліни є оволодіння вмінням реалізувати спеціальний економічний інструментарій в управлінні інноваційною діяльністю підприємств та організацій на основі вивчення теоретичних засад та зарубіжного досвіду інноватики.

Основними завданнями вивчення дисципліни є оволодіння базовими поняттями, основними підходами та інструментами інноватики; оволодіння прийомами організації, реалізації та оцінки інноваційних проектів; опанування важелів управління інформаційним забезпеченням інноваційного процесу; вміння проводити експертизу інноваційного середовища; визначати необхідність формування координаційних зв’язків у інноваційній сфері.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

- теоретико-методологічні засади інноватики;

- систему нормативно-правового забезпечення інноваційної діяльності в Україні та її проблеми;

- види інновацій та їх основні характеристики;

- характер інноваційних процесів на різних стадіях життєвого циклу інновації;

- принципи сучасного управління інноваційними процесами;

- механізм формування інноваційних стратегій та їх зв’язок із загальною стратегією підприємства;

МЕТА І ЗАДАЧІ МЕТОДИЧНИХ ВКАЗІВОК

Програму дисципліни „Основи інноватики” призначено для студентів економічних спеціальностей базової освіти бакалаврського рівня денної та заочної форм навчання. Курс передбачає набуття студентами теоретичних знань в сфері інноватики в умовах ринкової економіки. З метою опанування дисципліни навчальною програмою передбачено проведення семінарських (практичних) занять.

Практична робота студентів повинна допомогти вивченню основ інноватики, засвоїти слухачами комплекс знань у галузі теорії та оволодіння практичними навичками проведення інноваційної діяльності на підприємстві. Це і є метою методичних вказівок.

Основним завданням проведення практичної частини вивчення дисципліни є забезпечення засвоєння теоретичного матеріалу шляхом обговорення питань теми, тестування, розв’язання практичних завдань та вирішення управлінських ситуацій.

При проведенні семінарських занять реалізуються такі форми навчального процесу:

– усне опитування студентів з проблем, які виносяться на обговорення;

– заслуховування і обговорення підготовлених студентами реферативних повідомлень за матеріалами періодичної преси, монографічними джерелами, результатами діяльності державних організацій та підприємств;

– виконання контрольних завдань за тестами.

Під час проведення практичних занять здійснюється:

– програмований контроль знань студентів;

– вирішення управлінських ситуацій;

– проведення ділових ігор, круглих столів та диспутів.

Мета та завдання проведення практичних і семінарських занять:

– закріплення теоретичних та нормативно-правових основ інноватики;

– вироблення умінь та навичок здійснення оцінки комплексу проблем реалізації інноваційного проекту для формування оптимального набору важелів спеціального економічного інструментарію;

– практичне застосування методичних підходів до оцінки інноваційних проектів з метою вибору найбільш прийнятного з точки зору різних критеріїв ефективності;

– опанування практичними навичками прийняття управлінських рішень в сфері управління інноваціями в організаціях та на підприємствах, вибору організаційних форм інноваційної діяльності з врахуванням кон’юнктури висококонкурентного ринку інновацій;

– вивчення особливостей інноваційної діяльності в зарубіжних країнах для пошуку можливостей використання іноземного досвіду в Україні.

На семінарських заняттях студенти повинні ознайомитися з принципами проведення інноваційної діяльності на підприємствах та в організаціях. Сформувати чітке уявлення про необхідність здійснення інноваційних процесів в економіці.

Для успішного оволодіння дисципліною, студенти повинні самостійно вивчати теоретичні основи, постійно слідкувати за новими нормативно-правовими актами, які регулюють інноваційну діяльність, тісно пов’язувати теорію із практикою. Самостійно засвоєні матеріали використовувати при підготовці до семінарських занять.

Задачею методичних вказівокє формування переліку рекомендованих літературних джерел в допомогу студентам для підготовки до семінарських занять, за основними темами вивчення надати перелік тем доповідей, навести типові приклади задач та тестів, за допомогою яких буде здійснюватися контроль знань студентів.

Підготовка до семінарських занять студентів повинна базуватися на вивченні лекційного матеріалу, а також самостійного опрацювання нормативно-правових актів чинного законодавства України (ознайомлення та самостійне конспектування основних положень цих документів).

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Тема 1: “Основні поняття і сутність теорії інноватики ”

Питання для обговорення

1. Визначення інноватики як науки.

2. Основні терміни інноватики.

3. Сутність поняття «інновація», «нововведення», «новація».

4. Життєвий цикл інноваацій.

5. Заслуховування доповідей.

Методичні вказівки до вивчення теми

Вивчення теми необхідно розпочати із з’ясування сутності інноватики як науки. Необхідно розглянути функції та завдання інноватики, охарактеризувати її основні поняття: новація, інновація та нововведення. Потрібно визначити співвідношення інновації та нововведення, функції інновацій. Окремо слід зупинитися на вивченні класифікації інновацій.

Потім необхідно перейти до дослідження основних інноваційних теорій, простеживши їх еволюцію. Необхідним є дослідження сутності інноваційної діяльності, при цьому слід розглянути її як об’єкт управління. Потрібно з’ясувати взаємозв’язок науки, технології, економіки та освіти як компонентів цілісної системи інноваційної діяльності.

Характеризуючи поняття комплексного забезпечення інноваційної діяльності, слід наголосити, що його елементами є правове забезпечення, нормативно-методичне забезпечення, фінансове і матеріальне забезпечення, інформаційне забезпечення.

Рекомендована літератур

1. Закон України “Про інноваційну діяльність ” // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 36.

2. Осипов Ю.М., Изоткина Н.Ю. Современные проблемы инноватики: учебное пособие / Ю.М. Осипов, Н.Ю., Изоткина. –Томск: STT, 2012. – 140с.

3. Бажал Ю.М. Економічна теорія технологічних змін: Навч. посібник. – К.: Заповіт, 1996. –289 с.

4. Лапин Н.И. Теория и практика инноватики – М.: Университетская книга; Логос, 2008. – 328 с. – (Новая универси­тетская библиотека).

5. Асаул А. Н. Введение в инноватику : учебное пособие / А.Н. Асаул, В.В. Асаул, Н.А. Асаул, Р.А.Фалтинский; под ред. заслуженного деятеля науки РФ А.Н. Асаула. - СПб: АНО ИПЭВ, -2010, - 280 с.

6. Василенко В.А., Мельник И.Е. Стратегии и инновации в системе менеджмента: Учебное пособие. – М.: МГИУ, 2001. – 418 с.

7. Василенко В.О., Шматько В.Г. Інноваційний менеджмент: Навчальний посібник / За ред. В.О.Василенко. – К.: ЦУЛ, Фенікс, 2003. – 440 с.

Тема 2: “Технологія, напрями технологічного розвитку та технологічні уклади ”

Питання для обговорення

1. Сутність технологій та напрями науково-технічного розвитку.

2. Технологічний уклад, його фази та характеристика.

3. Глобалізація в економіці.

4. Хвилі науково-технічної революції.

5. Заслуховування доповідей.

6. Вирішення управлінських ситуацій.

Методичні вказівки до вивчення теми

Вивчення теми необхідно розпочати з дослідження сутності технологій та визначення їх ролі в соціально-економічному середовищі. Розглянути основні напрями науково-технічного розвитку та види технологій.

Ознайомитись з основними теоріями інновацій та інноваційного розвитку. Охарактеризувати технологічний уклад, його фази та життєвий цикл. Дослідити тенденцію глобалізації в економіці. Виявити причини міжнародної передачі технологій. Визначити кількісні та якісні характеристики процесів глобалізації.

Обов’язково необхідно вивчити хвилі науково-технічної революції та встановити взаємозалежність основних світових тенденцій. Ознайомитись з моделями десяти стадій розвитку суспільства, науки і технологій за системою SINIC.

Рекомендована література

1. Лапин Н.И. Теория и практика инноватики – М.: Университетская книга; Логос, 2008. – 328 с. – (Новая универси­тетская библиотека).

2. Асаул А. Н. Введение в инноватику : учебное пособие / А.Н. Асаул, В.В. Асаул, Н.А. Асаул, Р.А.Фалтинский; под ред. заслуженного деятеля науки РФ А.Н. Асаула. - СПб: АНО ИПЭВ, -2010, - 280 с.

3. Казанцева Л.К., Миндели Л. Э.Основы инновационного менеджмента. Теория и практика: Учебник / Л.С.Барютин и др.; под ред. А.К. Казанцева, Л.Э. Миндели. 2-е изд. перераб. и доп. — М.: ЗАО «Издательство «Эконо­мика», 2004. - 518 с.

4. Твисс Б. Управление научно-техническими нововведениями. – М.: Экономика, 1989.

5. Краснокутська Н. В.Інноваційний менеджмент: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2003. — 504 с.

6. Гейц В.М. Інноваційно-технологічний розвиток економіки Стратегічні виклики ХХІ століття суспільству та економіці України: В 3 т. / За ред. акад. HAH України В.М. Гейця, акад. HAH України В.П. Семино-женка, чл.-кор. HAH України Б.Є. Кваснюка. — К.: Фенікс, 2007.T. 2: Інноваційно-технологічний розвиток економіки / За ред. акад. HAH України В.М. Гейця, акад. HAH України В.П. Семиноженка, чл.-кор. HAH України Б.Є. Кваснюка. — К.: Фенікс, 2007.