Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / курсова менеджмент ЗЕД / МВ_КР-МЗЕД 2020-денна (Сєдой).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
109.28 Кб
Скачать
    1. Аналіз внутрішньогоринку

У даному розділі курсової роботи наводяться результати проведення основних елементів маркетингового дослідження внутрішнього ринку відповідного товару. З цією метою студентам необхідно активно використовувати всі доступні джерела інформації, такі як ділові друковані видання, мережа Internet, різноманітні довідники та рекламні матеріали, тощо.

Необхідною умовою для успішного виконання даного розділу є володіння знаннями та відповідними навичками з курсу “Маркетинг”.

      1. Аналіз можливостей країни з експорту товару (для експортноїоперації)

Товар одного найменування може суттєво відрізнятися у різних виробників та постачальників не тільки за своїми споживчими якостями та ціні, але й за умовами його придбання (розмір партії, терміни постачання, форма та умови розрахунків, тощо). Тому для торговельної фірми важливим є проведення аналізу можливих варіантів придбання товару на внутрішньому ринку, для чого в даному розділіпотрібно:

  • визначити головних виробників товару на внутрішньому ринку та дати їм характеристику (орієнтовні обсяги виробництва, ритмічність роботи, фінансовий стан, надійність іт.д.);

  • охарактеризувати якість товарів, що пропонуються різними постачальниками;

  • проаналізувати цінову політику різнихвиробників;

  • обґрунтувати вибір постачальникатовару;

  • скласти запит постачальнику на придбання товару з його розміщенням у додатку курсовоїроботи.

Приклад запиту наведено в Додатку Б.

      1. Аналіз ринку товару в країні (для імпортноїоперації)

Для визначення можливостей збуту товару, що імпортується, необхідно в рамках маркетингового дослідження вирішити наступні задачі:

  • дати характеристику груп споживачів товару в країні, провести сегментаціюринку;

  • проаналізувати потреби груп споживачів щодо якості та цінитовару;

  • визначити, виходячи з особливостей товару та ринку країни, доцільну політику збуту та цінову політику на внутрішньомуринку;

  • з метою інформування потенційного покупця товару про бажання укласти з ним договір купівлі–продажу необхідно скласти оферту, яка розміщується в додатку курсовоїроботи.

Приклад твердої оферти наведено в Додатку В.

3.5. Характеристика умов експорту (імпорту) товарів

Ефективність здійснення зовнішньоекономічної операції суттєво залежить від визначених правил та обмежень, встановлених державами для відповідних операцій. Тому дуже важливим, а інколи вирішальним на етапі розгляду варіантів зовнішньоекономічних угод є визначення існуючих умов та обмежень у здійсненні експортно–імпортних операцій.

З цією метою в даному розділі курсової роботи студентам необхідно:

  1. Визначити код товару, який є об’єктом зовнішньоекономічної угоди.

Для цілей митного оформлення товару та визначення деяких вимог до порядку здійснення зовнішньоекономічної операції найменування товару однозначно визначається за допомогою коду товару за Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД).

УКТЗЕД було введено Постановою Кабінету міністрів України № 1354 від 31 серпня 1998 року “Про Українську класифікацію товарів зовнішньоекономічної діяльності” як єдинумитно-статистичну

номенклатуру зовнішньоекономічної діяльності, що використовується для цілей тарифного i нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, ведення статистики зовнішньої торгівлі, здійснення митного оформлення товарів. Фактично її застосування розпочато з 1 липня 2001 року у редакції товарної номенклатури Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" від 5 квітня 2001 року № 2371-III.

Повний код за УКТЗЕД для будь-якого товару складається з десяти цифр. Для визначення коду товару, що розглядається в курсовій роботі, студенти можуть скористатись комп’ютерною програмою MDInfo програмного комплексу MDOffice, або Митним тарифом України у друкованому вигляді. При цьому застосовуються Правила інтерпретації УКТЗЕД, які наведені у Додатку Г.

  1. Визначити та проаналізувати методи регулювання в Україні порядку здійснення зовнішньоекономічних операцій відповідного виду.

Будь-яка держава обов’язково визначає певні правила та вимоги до здійснення зовнішньоекономічних операцій певного виду. При цьому можуть використовуватись різноманітні методи регулювання, які можна розподілити на наступні групи:

  • Нетарифні методи, до якихвідносяться:

    • кількісні та валютні обмеження (квотування, ліцензування,"добровільні" обмеження експорту,заборони);

    • порядок митного оформлення товару та інші адміністративніформальності;

    • вимоги до товару, що імпортується (по якості, можливомузабрудненню оточуючого середовища,тощо);

    • фінансові методи нетарифного регулювання імпорту (антидемпінгове або компенсаційне мито, імпортні депозити, авансова виплата мита та податків,тощо);

  • Тарифне регулювання експортно–імпортних операцій (розмір ставок мита, їх диференціація, порядок сплати,пільги);

  • Засоби стимулювання експортутовару;

  • Міжнародні договори та угоди (наприклад, про вільну торгівлю, уникнення подвійного оподаткування,тощо).

В курсовій роботі студентам необхідно ретельно проаналізувати законодавчу та нормативну базу України для визначення методів, які держава застосовує для регулювання порядку здійснення зовнішньоекономічних операцій конкретного виду, який розглядається в роботі, та дати їх характеристику. З цією метою доцільно користуватись наведеними у розділі 1.4джерелами.

  1. Виходячи з установлених вимог та обмежень по здійсненню конкретної угоди (наприклад, необхідностіоформлення

попередньої декларації з визначенням одного з можливих методів гарантування доставки товарів до митниці призначення, або

необхідності отримання сертифікату відповідності на товар як умови ввезення його на митну територію України) необхідно

визначити планову раціональну послідовність вирішення задач при здійсненні угоди.