Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / курсова менеджмент ЗЕД / МН-4- Курсова з менеджмент ЗЕД — копия.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
273.86 Кб
Скачать

1. Дослідження внутрішнього та закордонних ринків :

Основою виконання цього етапу є проведення маркетингового дослідження стану внутрішнього і зовнішнього ринків взуття. У результаті здійснення цього дослідження повинні бути вирішені такі задачі:

1. Визначення попиту на взуття:

- обсяги продажу товару;

- вимоги споживачів до товару;

- аналіз перспектив розвитку цього ринку.

2. Визначення пропозиції взуття на ринку:

- обсяги поставки товару на ринок;

- аналіз можливостей збільшення пропозиції за рахунок імпорту;

- оцінка діяльності конкурентів.

3. Ознайомлення з умовами роботи на ринку:

- форми збуту;

- умови доставки товару;

- законодавчі та нормативні акти.

Щоб здобути інформацію для опрацювання скористаємось такими доступними і дешевими джерелами інформації, як всесвітня мережа Інтернет, періодичні видання, різноманітні статистичні дані, зібрані раніше для інших цілей.

Отже, серед усіх існуючих методів дослідження ринку буде застосовуватись кабінетний метод збору інформації, оскільки взуття не є невідомим чи рідкісним товаром і інформації про нього достатньо.

Маркетингове дослідження є функцією, яка пов’язує організацію зі споживачем через інформацію. Тому дуже важливо провести його правильно, адже у іншому випадку компанія може понести значні втрати або зовсім зникнути з ринку.

На проведення цього етапу необхідно відвести приблизно 2 тижні.

2. Визначення можливих потенційних партнерів.

Для пошуку та визначення потенційних зовнішньоекономічних партнерів доцільно використовувати довідники про суб’єктів діяльності на ринку взуття та аналітичні матеріалами по результатам обстежень цього ринку та ситуації на ньому.

На виконання даного етапу достатньо 1 тиждень.

3. Налагодження ділового контакту з закордонними партнерами.

На основі результатів попереднього етапу ми отримали перелік потенційних закордонних партнерів. Для того, щоб налагодити з ними діловий контакт, необхідно насамперед ініціювати обмін інформацією. Як показує практика, найбільш доцільне використання запиту – це надасть нам можливість отримати повну інформацію безпосередньо від партнера, а йому чітко зрозуміти наші потреби.

Тривалість цього етапу складає 3 тижні.

4. Аналіз конкурентних пропозицій.

Отримавши на запити необхідну інформацію, необхідно ретельно її проаналізувати та порівняти, врахувавши усі можливі фактори. На основі зробленого висновку вибираємо найбільш вигідні умови для здійснення угоди, тобто визначаємо майбутнього партнера.

На виконання цієї роботи відводиться 1 тиждень.

5. Узгодження основних умов угоди та її оформлення.

Відповідно до чинного законодавства України укладаємо зовнішньоекономічну угоду в письмовій формі з використанням контракту. Узгодження головних умов угоди та складання контракту – складний і важливий процес. Тому безпосередню участь на даному етапі будуть приймати не тільки перші керівники фірми, але й фахівці з міжнародного торгового права та національного податкового законодавства (бухгалтер, аудитор). Оформлення та підписання контракту буде здійснюватись на зустрічі партнерів у процесі переговорів.

Приблизна тривалість етапу 2 тижні.

Усе вищенаведене і є основними етапами підготовки та укладання контракту при здійсненні зовнішньоекономічної операції. Кожен з його складових є запорукою успішному та вигідному завершенню операції.

Приблизна тривалість підготовки зовнішньоекономічної угоди складає 2 місяці.

РОЗДІЛ 3. АНАЛІЗ МОЖЛИВОСТЕЙ КРАЇНИ З ЕКСПОРТУ ТОВАРУ

  • Каталог українських виробників [1] :

  1. Одяг :

-М-TAC

-Velmet

-TurGear

-Staff

-Urban Planet

2. Взуття :

-Крок

-М-ТАК

-Beans

-Спецвзуття Талан

-VOKU

-MIDA

Більшість виробів легкої промисловості – одяг та взуття – Україна експортує до країн Євросоюзу.

Товари з лейблом "Made in Ukraine" нині користуються великим попитом у країнах не лише ЄЄ, але й світу. За останній рік Україна експортувала готові товари легкої промисловості в 37 країн (основних торгівельних партнерів) на суму 35,5 млн доларів. А до ЄС – на 20750,7 млн доларів, експорт до цих країн зріс на 3,0%. Загалом країни ЄС – на першому місці серед держав світу, до яких надходить продукція нашого легпрому. Також активно продається український одяг до Казахстану, Молдови, Афганістану, США, Грузії, Норвегії та Канади ,Росії ,Білорусії.[2]

Торгівля взуттям  –  це сезонна торгівля, отже приблизно чотири рази на рік майже повністю оновлюється асортимент. У більшості магазинів одночасно виставлено в продаж кілька сотень моделей. Найкраще купувати взуття на початку сезону, коли є найбільший вибір  –  і за моделями, і за кольором, і за розміром.

У цьому сезоні модні бірюзовий, коричневий, червоний і чорний кольори. Українські жінки (переважно середнього достатку) найбільше люблять чорний колір взуття, адже воно до всього підходить. Взуття чорного кольору ми продаємо до 50 %.

Якщо ще років 10 тому найбільш ходовими були 37-38 розмір, то тепер акселерація зробила свою справу, і найбільш ходовими стають 39-41 розміри. Поряд із цим, як це не дивно, стало більше дівчат із 35-36 розміром ноги.

Майже 60 % взуття населення України купує сьогодні на речових ринках. Тут взувається близько половини жінок і двох третин чоловіків. Купувати на ринках найбільше схильні підлітки, молодь, старше покоління, найменше  –  жінки середнього віку. Дівчата й молоді жінки, особливо у великих містах, віддають перевагу фірмовим магазинам, а жінки старші  –  універмагам та спеціалізованим магазинам. Ще 5-6 років тому майже 60 % населення України бажали придбати виключно продукцію зарубіжних виробників, а стійкими прихильниками вітчизняного взуття були лише 8 %, та й то переважно на селі. Сьогодні на придбання імпортного взуття налаштовані 22 % населення країни, для абсолютної ж більшості потенційних покупців не має значення, вітчизняний товар чи імпортний.

Серед великого розмаїття можна побачити польське, словацьке, індійське, італійське, китайське, пакистанське, португальське і турецьке взуття, однак, як правило, все воно виготовлено на італійських лініях і обладнанні.

Привозять його як із країн-виробників, так і з українських оптових ринків  –  одеського, чернівецького, хмельницького. Тим, хто торгує великими партіями взуття, найвигідніше привозити його безпосередньо із підприємств-виробників

Як правило, в торговельній мережі ціну на взуття встановлюють на 50 % вищу, аніж та, за якою його було придбано у виробника, адже треба не лише покрити витрати на митні платежі, транспортування, зарплату працівників, оренду приміщення, комунальні послуги, а ще й заробити. Коли ж після закінчення сезону торгівля встановлює нам 20-30 % знижки, то все одно ми платимо за взуття більше, аніж воно коштувало у виробника. Зрідка в кінці сезону ці знижки можуть сягати максимуму, до 50 %, і тоді маємо шанс придбати взуття за ціною виробника.

Фахівці радять: взуття треба купувати за розміром своєї ноги, лише тоді воно буде зручним і добре виглядатиме. Коли жінки, піддаючись на вмовляння продавців, мовляв, розноситься, купують тісне взуття, то воно розтягується, деформується, втрачає форму. Раніше, коли в країні був тотальний дефіцит, ми при нагоді купували взуття будь-яке, незважаючи на те, чи підходило воно за колодкою, кольором чи розміром. Тепер асортимент такий великий, що кожна жінка може вибрати собі зручне і гарне взуття. До речі, зараз дуже часто жінки хочуть придбати взуття разом із аналогічного кольору сумочкою.

В окремих магазинах вже стараються формувати такі комплекти, але, на жаль, вибір сумок дуже невеликий, навіть за кордоном. Скажімо, ринок дуже слабо відреагував на модні бірюзовий, червоний, бордовий кольори. Аксесуарів і сумок таких кольорів майже немає.

А щодо того, яке краще купувати взуття  –  прошите чи проклеєне, то фахівці переконані, що це не має жодного значення. Зараз такі добрі технології, що клеєне взуття досить високої якості. Знаю, що навіть багато львівських ремонтних майстерень вже відмовилися від такого виду ремонту, як прошивання взуття. Вони використовують високоякісний клей, який за міцністю не поступається звичному для нас прошиванню. Єдина вимога при цій технології  –  взуття треба клеїти сухим і знежиреним. Тоді клей візьметься міцно.

РОЗДІЛ 4. ХАРАКТЕРИСТИКА УМОВ ІМПОРТУ ТОВАРУ

Для найбільш ефективного здійснення зовнішньоекономічної операції необхідно визначити існуючі умови та обмеження при здійсненні таких операцій.

Об’єктом угоди у даній курсовій роботі виступає взуття, яке за класифікацією QDPRO має код 6404 11 00 00 та зазначене як «Спортивне взуття:».

Тарифні методи регулювання.

Ввізне (імпортне) мито – мито, що стягується митницею, являє собою податок на товари та інші предмети, які переміщуються через митний кордон України. Ввізне мито нараховується на товари та інші предмети при їх ввезенні на митну територію України.

Пільгова ставка 10%

Повна ставка 10%

Діє з 01.01.2014

Підстава:

Закон України ВР № 584-VII від 19.09.2013

Про Митний тариф України

Податок на додану вартість (ПДВ) – непрямий податок на товари й послуги, який нараховується та сплачується відповідно до норм розділу V Податкового кодексу України.

При ввезенні товарів на митну територію України базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість, але не менша митної вартості цих товарів, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають платі, за винятком податку на додану вартість, що включаються до ціни товарів згідно із законом.

Податок на додану вартість визначений на рівні 20%.

Єдиний збір у пунктах пропуску. Він складається з :

• Плати за здійснення передбачених Законом видів контролю вантажу і транспортного засобу

• Плати за проїзд транспортного засобу автомобільними дорогами

• Додаткові плати за проїзд автомобільного транспортного засобу з перевищенням встановлених загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів.

Діє з 01.01.2008 року на підставі Закону України ВР № 1212-XIV від 04.11.1999 «Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України» та Постанови КМУ № 1569 від 24.10.2002 «Про затвердження порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон».

Нетарифні методи регулювання.

Радіологічний контроль.

Здійснюється один раз:

• У разі ввезення на митну територію України – у пунктах пропуску через державний кордон України (пунктах ввезення на митну територію України) або в митних органах призначення (для товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштовий відправленнях та експрес-відправленнях)

• У разу вивезення за межі митної території України – в митних органах відправлення або у пунктах пропуску через державний кордон України, крім випадків переміщення (пересилання) товарів у міжнародних поштових відправленнях та експрес-відправленнях

• У разі транзиту – у пунктах пропуску через державний кордон України, крім випадків переміщення товарів у міжнародних поштових відправленнях та експрес-відправленнях.

Діє з 01.06.2012 на підставі Постанови КМУ № 452 від 21.05.2012 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2011р. N 1031»

Санітарно-епідеміологічний контроль в зоні митного контролю.

Під час імпорту в Україну вказаний товар підлягає санітарно-епідеміологічному контролю, який здійснюється посадовими особами органів Державної санітарно-епідеміологічної служби України в зонах митного контролю на митній території України (крім пунктів пропуску через митний кордон України).

Завершення митного оформлення імпорту в Україну сировини, продукції (виробів, обладнання, технологічних ліній тощо) можливе лише після отримання позитивного висновку санітарно-епідеміологічної експертизи (крім товарів з переліку Постанови МОЗ від 26.12.2008 № 25).

Діє з 01.06.2012 на підставі Постанови КМУ № 452 від 21.05.2012 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2011р. N 1031»

Факт позитивного висновку підрозділу МОЗ України засвідчується штампом «Санітарно-епідеміологічний контроль здійснено» на товаросупровідних документах.

Деталізація опису товару.

Згідно вимог наказу ДМСУ від 15.02.2011 № 107 для декларування товару введено додаткові вимоги до заповнення графи 31 ВМД. У вказаній графі слід вказувати марку товару, виробника, вид товару та об’єм упаковки.

Діє з 11.11.2012 на підставі Наказу Мінфіну № 998 від 17.09.2012 «Про затвердження Класифікатора додаткової інформації, необхідної для ідентифікації товарів, що вносяться до електронного інвойсу, який додається до митної декларації, заповненої на бланку ЄАД».

Нормативи відбору проб і зразків.

У разі, якщо відповідним нормативно-правовим актом установлено потребу проводити лабораторну перевірку, відбір проб та зразків товарів проведення лабораторних досліджень (аналізу, експертизи) здійснюється у межах, установлених нормативами відбору проб та зразків.

Діє з 27.08.2012 на Підставі Наказу Мінфіну № 654 від 31.05.2012 «Про затвердження Порядку взаємодії митних органів із Центральним митним управлінням лабораторних досліджень при проведенні митного контролю та оформлення товарів і ТЗ, Нормативів взяття проб товарів»

.

До початку митного оформлення необхідно пройти всі види державного контролю. І лише після цього митна декларація подається в митні органи.

Після подання декларації для митного оформлення, митна декларація проходить наступні етапи:

  • Прийняття митної декларації до митного оформлення;

  • Реєстрація митної декларації;

  • Контроль із застосуванням системи управління ризиками;

  • Перевірка правильності класифікації та кодування товарів;

  • Проведення митного огляду товарів;

  • Перевірка правильності визначення митної вартості товарів;

  • Перевірка правильності нарахування митних платежів;

  • Завершення митного оформлення.

*Не всі зазначені етапи використовуються під час оформлення товарів. Даний перелік є лише орієнтовним.

Таблиця 1. «Зовнішня торгівля товарами в Україні в 2019 р.»

РОЗДІЛ 5. ВИЗНАЧЕННЯ КРАЇНИ ЕКСПОРТЕРА ТОВАРУ

Сучасна взуттєва промисловість характеризується різноманітністю сировини, яку застосовують у виробництві. Крім натуральної шкіри, усе ширше використовується значно дешевша синтетична сировина. Дороге шкіряне взуття сьогодні становить менше 1/3 світового ринку.

Із 2013 р. світовий ринок взуттєвої продукції щороку зростає більш ніж на 6 %. До 84 % усього світового виробництва взуття зосереджено в Азії, але споживається в цих країнах лише близько 45 %. Основні поставки взуття здійснюються до Європи та Північної Америки.

Основним виробником взуття на світовому ринку є Китай (58 %). Крім нього, з-поміж азіатських країн виділяються Індія та В’єтнам. Італія є лідером із виробництва взуття серед європейських країн.

Найбільшим постачальником взуття на світовий ринок із середини 2000-х рр. є Китай. Друге місце у світі за експортом взуття зберігає за собою Італія — головний експортер модного, дорогого взуття. Третє місце в цьому рейтингу з 2011 р. належить В’єтнаму.

Великими експортерами взуття також виступають Гонконг, Німеччина, Бельгія, Індонезія та Нідерланди. Виготовлення взуття на даний момент набуло досить широкого поширення у світі.

Більшість американських і європейських брендів спортивного одягу перенесли своє виробництво в країни з дешевою робочою силою. Навіть деякі українські і російські підприємства, реєструючи бренд за кордоном, шиють одяг у Китаї.

Розглядаючи асортимент спортивного взуття можна чітко побачити, що у наших магазинах досить мала кількість виробів з країн СНД, тож у своїй курсовій роботі я вирішив розглянути варіант зовнішньоекономічної угоди з фабрикою спортивного взуття «ТАЛЕН спорт» (торгова марка TALEN) , яка вже досить довгий час існує на ринках Білорусі та користується популярністю навіть в українського споживача.

Торгова марка «TALEN» вперше з'явилася на білоруському ринку спортивних товарів у 2007 році. Перша колекція спортивного одягу і взуття була представлена ​​екіпіровкою для різних видів спорту: легка атлетика, футбол, баскетбол, гандбол, зимові види спорту.

Результатом наполегливої ​​роботи і тривалого пошуку кращої якості стала колекція спортивного взуття «TALEN» 2010 року під назвою «LightErgo». Свою назву колекція отримала від назви нової технології LightErgo, що в перекладі означає «легкість і комфорт».

РОЗДІЛ 6. ОБГРУНТУВАННЯ ДОЦІЛЬНОЇ СХЕМИ ТРАНСПОРТУВАННЯ ТА БАЗИСНИХ УМОВ ПОСТАВКИ ТОВАРУ

Суттєвою умовою підготовки угоди імпорту є визначення доцільної схеми транспортування.

Доставки товару може здійснюватися різними видами транспорту та їх комбінаціями. Потрібно проаналізувати кожен з варіантів, який має свої особливі характеристики, такі як тривалість перевезення, надійність зберігання товарами своїх якостей та цілісності в процесі доставки, необхідні витрати на доставку, необхідність перевантаження тощо.

Переваги і недоліки перевезень автомобільним транспортом.

Переваги:

  • Можливість доставки вантажів від вантажовідправника до одержувача без перевантаження

  • Забезпечення високого збереження вантажу

  • Велика мобільність і швидкість перевезення

  • Ритмічність перевезення вантажів, тобто немає необхідності накопичення вантажів у великому об’ємі

  • Незалежність місцезнаходження відправника і одержувача вантажів від морських і річкових портів, а також крупних міст, автомагістралей, залізничних шляхів – найефективніший вид перевезень на невеликі відстані (коротке транспортне плече)

Недоліки:

  • Обмеженість використання на великі відстані при перевезенні значних партій вантажів

  • Залежність від дорожньої мережі

  • Дорогий вид транспорту при перевезеннях на великі відстані

  • Обмеженість по перевезенню вантажів негабаритів

Переваги і недоліки перевезень залізничним транспортом.

Переваги:

  • Можливість використання на великі відстані при перевезенні значних партій вантажів

  • Забезпечення високого збереження вантажу

  • Відносно не дорогий вид транспорту при перевезеннях на великі відстані

Недоліки:

  • Низька мобільність і швидкість перевезення

  • Відсутність можливості доставки вантажів від вантажовідправника до одержувача без перевантаження

  • Залежність від залізничної мережі

Виходячи з індивідуальних властивостей товару (взуття), розмірів партій, географічного розташування Білорусі та фактору часу, доцільно використати варіант доставки вантажу автомобільним транспортом (швидке перевезення, надійність зберігання, відсутність зайвих витрат та перевантаження).

Перевізником виступає компанія ЗАТ КВК «РАПІД». Одне з найбільш крупних транспортних підприємств України - є українським і європейським лідером в області міжнародних перевезень вантажів. Фірма "РАПІД" має досвід здійснення міжнародних перевезень, використовує найсучасніший рухомий склад, укомплектований напівпричепами провідних зарубіжних фірм і висококваліфікований персонал. Підприємство має в своєму розпорядженні більш ніж 250 одиниць транспорту, здатних перевозити будь-які вантажі в країни Європи і назад.

Тарифи на послуги компанії «РАПІД»:

1.Зберігання вантажу на консигнаційному складі - 0,4 у.о./м2 в добу;

2.Зберігання вантажу на відкритому ліцензійному майданчику - 0,3 у.о./м2 в добу;

3.Навантажувально-розвантажувальні роботи - 7 USD/тон;

4.Брокерські послуги;

5.Доставка вантажів автомобілями:

- до 1000 кг — 0,45 USD за 1 км. навантаженого пробігу

- від 1000 кг — 0,55 USD за 1 км. навантаженого пробігу

- експрес-доставка — 0,70 USD за 1 км. навантаженого пробігу.

Розглянемо умову постачання за DDU (Київ).

Термін «постачання без оплати мита» означає, що продавець зобов’язаний нести усі витрати і ризики, зв’язані з транспортуванням товару до місця призначення в Києві, за винятком (якщо це буде потрібно) будь-яких зборів, що збираються для імпорту в країні призначення (під словом збори мається на увазі відповідальність і ризики за проведення митного очищення, а також за оплату митних формальностей, митних податків і інших зборів). Відповідальність за такі збори має нести покупець, також як і за інші витрати і ризики, що виникли у зв’язку з тим, що він не зміг вчасно пройти митне очищення для імпорту. Відповідальність, ризики і витрати за вивантаження товару у випадку його фактичної доставки до обраного місця постачання лежить на покупцеві.

Умова DDU (Київ) за Інкотермс - 2000 передбачає:

DDU Delivered Duty Unpaid (… named place of destination) Поставка без оплати мита (… назва місця призначення)

  • Термін “Поставка без оплати мита” означає, що продавець надасть не минуле митне очищення і нерозвантажений з прибулого транспортного засобу товар у розпорядження покупця в названому місці призначення.

  • Продавець зобов’язаний нести всі витрати і ризики, пов’язані з транспортуванням товару до цього місця, за винятком (якщо це буде потрібно) будь-яких зборів, що збираються для імпорту в країні призначення (під словом “мито” тут розуміється відповідальність і ризики за проведення митного очищення, а також за оплату митних формальностей, митних зборів, податків та інших зборів).

  • Відповідальність за такі збори повинні нести покупець, також як і за інші витрати і ризики, що виникли у зв’язку з тим, що він не зміг вчасно пройти митне очищення для імпорту.

  • Однак, якщо сторони бажають, щоб продавець узяв на себе ризики і витрати по митному очищенню, також як і частина витрат по імпорті товару, то це має бути чітко обумовлено у відповідному доповненні до договору купівлі-продажу.

  • Відповідальність, ризики і витрати за вивантаження і перевантаження товару залежать від того, під чиїм контролем знаходиться обране місце постачання. Даний термін може застосовуватися незалежно від виду транспорту, але коли поставка здійснюється на борту судна або на пристані в порту призначення, слід застосовувати терміни DES або DEQ.

Основним перевізником є українська компанія «РАПІД». Завантаження здійснюється на складах фабрики «ТАЛЕН спорт» у Мінську, після чого вантаж доставляється на склад компанії «Milagro».

Вартість основного перевезення вираховується з розрахунку 0,55 USD за 1 кілометр навантаженого пробігу.

Перевезення буде здійснюватися від міста Мінська до Києва через митниці:

  • До м\п Нові Яровичі – 638 км

  • Від м\п Нові Яровичі до Києва – 227 км

Отже, вартість основного перевезення вантажу від експортера до імпортера становить:

ВП = 0,55 х (638+227)=475,75 USD

РОЗДІЛ 7. ВИМОГИ ДО УПАКОВКИ ТА МАРКУВАННЯ ТОВАРУ

Упаковка - це засіб або комплекс засобів, що забезпечують захист товару при його русі від виробника до споживача. Під упаковкою мається на увазі як зовнішня оболонка товару, так і спосіб поміщення товару в цю оболонку. Синонімом упаковки-оболонки є тара.

Всі відомості про упаковку зазвичай вказуються в договорі (контракті) між продавцем і покупцем. Якщо контракт не містить спеціальних вказівок щодо упаковки, продавець повинен забезпечити упаковку, стандартну для такого товару, з урахуванням умов транспортування. Якщо інше не передбачено договором або не випливає із суті зобов'язання, продавець зобов'язаний передати покупцеві товар у тарі (упаковці), крім товарів, які за своєю природою не вимагають застосування тари (упаковки).

Якщо у встановленому законом порядку передбачені обов'язкові вимоги до тари (упаковки), то продавець, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язаний передати покупцеві товар у тарі (упаковці), що відповідає цим обов'язковим вимогам. У разі, якщо товар, що підлягає затарюванню (упаковці), віддаються покупцеві без тари (упаковки) або в неналежній тарі (упаковці), покупець має право вимагати від продавця належного затарювання (упаковки) або заміни неналежної тари (упаковки), якщо інше не випливає із суті договору.

Якщо в контракт включаються вказівки про якість упаковки, то застосовуються два підходи: загальний, у якому зазначаються критерії, яким повинна відповідати упаковка, як зовнішня, так і внутрішня, і спеціальний, описує упаковку детально.

Загальні вимоги до упаковки:

1. Відповідність вимогам стандарту (ГОСТ);

2. Протидія товару від впливу зовнішнього середовища, а зовнішнього середовища від впливу товару;

3. Захист товару від впливу інших товарів;

4. Забезпечення умов схоронності кількості та якості товару;

5. Забезпечення умов транспортування. Навантаження то розвантаження товару;

6. Виконання ролі носія комерційної інформації та торгової реклами;

7. Мінімізація співвідношення вага упаковки / вага товару;

Розробка упаковки - один з визначальних моментів у житті упаковки. Це робота технологів, дизайнерів, майстрів друкарської справи та операторів на виробництві. Розробка упаковки повинна бути чітко узгоджена між цими людьми. Природно, що побажання замовника упаковки повинні братися за основу в першу чергу. Потрібно намагатися розробити упаковку так, щоб вона максимально задовольняла вимоги замовника. У разі будь-яких обставин, які не дозволяють розробити саме таку упаковку, яку замовив клієнт, необхідно відразу ж зв'язатися з ним і пояснити суть справи, і спробувати запропонувати найбільш альтернативний варіант розробки упаковки.

Спеціальні вимоги до упаковки:

1. Вимоги, пов'язані з особливостями транспортування:

- Морська перевезення - слід враховувати бічний тиск інших вантажів; розміри вантажних люків; особливості навантаження-розвантаження;

- Залізнична перевезення - слід враховувати розміри мостів і тунелів; часті поштовхи при маневруванні та гальмуванні;

- Автомобільна перевезення - слід враховувати особливості навантаження-розвантаження залежно від типу автомобіля;

- Авіаційна перевезення - вимагає мінімального ваги тари у зв'язку з високою вартістю вантажних тарифів; особливі вимоги пред'являються до упаковки легкозаймистих товарів.

2. Вимоги, пов'язані з кліматичними особливостями;

3. Вимоги, зумовлені митним режимом:

- У тому випадку, коли нарахування мита відбувається на об'ємно-вагові одиниці товару, встановлення ваги товару брутто,брутто-за-нетто та нетто має дуже важливе значення, оскільки від цього залежить величина мита. На стандартні види упаковки існує так званий тарний тариф, який встановлює легальні вагові знижки. Деякі країни встановлюють, крім того, імпортні мита на окремі види тари (наприклад, - скляні пляшки).

Залежно від критерію, що застосовується для класифікації, виділяють наступні вила упаковки (тари):

1. За оборотністю:

- Багатооборотна тара - призначена для багаторазового використання;

- Поворотна тара - тара, що була у використанні, та має бути повернена постачальнику.

- Безповоротна - тара, яка утилізується після використання товару кінцевим споживачем.

Оборотність це критерій, у зв'язку з яким вартість упаковки може включатися або не включатися у вартість товару. При цьому ціна упаковки, яка підлягає поверненню, вказується окремо від ціни товару.

2. По приналежності до товару:

- Зовнішня упаковка, служить для транспортування та зберігання товару, що класифікується в іншій тарифній позиції, ніж товар. Зовнішня упаковка повинна містити пакувальний лист, який містить інформацію про перелік товарів за видами і сортами, що знаходяться в даній упаковці. Саме зовнішня упаковка може бути оборотною та поворотною; на зовнішню упаковку наноситься маркування; зовнішня упаковка має свою систему штрихового кодування.

- Внутрішня упаковка, невіддільна від товару. Внутрішня упаковка дуже часто буває об'єктом права інтелектуальної власності - промисловим зразком або носієм зареєстрованої торгової марки. Вартість внутрішньої упаковки може перевищувати, і навіть значно, вартість самого товару. Внутрішня упаковка у зовнішньоекономічних операціях не буває поворотною; вона утилізується після використання товару.

3. По матеріалу виготовлення упаковка характеризується двома критеріями:

- Здатність матеріалу до утилізації, вимога, що є обов'язковою щодо одноразової упаковки в багатьох країнах. З цієї причини, зокрема, заохочується ввезення товарів у багатооборотній тарі зі скла.

- Оптимальне співвідношення матеріалу і ціни. Найпоширенішим матеріалом для упаковки товарів широкого вжитку є гофрокартон, що характеризується низькою вартістю, простотою в обробці, мінімальною вагою і досить високою механічною стійкістю. Дуже часто упаковка з гофрокартону формується за ієрархією, коли коробки меншого розміру пакуються у коробки більшого розміру.

4. По конструкції упаковка класифікується згідно зі стійкістю форми товару:

- Рідкі й сипучі товари можуть бути упаковані тільки в герметично закриваючуся тару. При цьому тара для рідких товарів повинна бути водонепроникною.

5. По стійкості до зовнішніх механічних впливів.

- Упаковка уніфікована для полегшення міжнародної торгівлі відповідно до потреб перевезення та перевантаження.

Стандартизація упаковки проводиться шляхом встановлення критеріїв раціональності та безпеки тари і здійснюється за трьома принципами:

-Принцип відповідності нормативним стандартам, встановлює загальні технічні вимоги до тари за типами тари, основними параметрами (призначення, надійність, транспортабельність) та ін;

-Принцип відповідності якісним вимогам різної номенклатури, встановлює стандарти для упаковки конкретних видів продукції;

-Принцип відповідності торговим звичаям.

Маркування - це комплекс написів, умовних позначень та зображень, які розміщені на зовнішній упаковці, транспортних бирках і самому товарі для цілей індивідуалізації, транспортування, завантаження та розвантаження товару.

Маркування має велике значення не лише для транспортних цілей, але і для інших обставин, пов'язаних з виконанням поставки.

Якщо контракт не містить вказівок щодо маркування, продавець повинен забезпечити маркування, звичайне для такого виду товару та упаковки, з урахуванням умов транспортування.

Якщо в контракт включаються вказівки про маркування, вони носять, зазвичай, детальний характер.

Маркування повинне містити відомості, призначені різним адресатам:

1. Для покупця - (товарне маркування). Написи для покупця повинні бути зроблені на мові країни покупця. Якщо передбачається тривале транспортування по території країни виробника, написи, також, повинні дублюватися мовою країни виробника. Ці написи повинні містити:

- Найменування виробника та країну походження товару ;

- Найменування вантажовідправника;

- Найменування вантажоодержувача та місце призначення;

- Номер контракту;

- Місцезнаходження документації;

- Вагові показники;

- Загальна кількість місць вантажу

- Номер пакувальної одиниці;

- Вказівки про оборотність тари.

2. Для перевізника - (транспортне маркування):

- Точні габарити;

- Інструкції з погрузки, вивантаження та складування - «верх, низ, не кантувати, скло, боїться вогкості» тощо;

- Інструкції про стропування - центр ваги, місця стропування, напрямок стропових тросів;

3.Для споживача - інформація про товари має містити:

- назви нормативних документів, вимогам яких повинні відповідати товари;

- перелік основних споживчих властивостей товару, а для продуктів харчування - склад, калорійність, вміст шкідливих речовин, у порівнянні з нормативними вимогами, протипоказання;

- ціну та умови придбання товару;

- дату виготовлення, термін служби і термін придатності;

- гарантійні зобов'язання виготовника;

- правила та умови ефективного використання;

- найменування та адресу виробника та особи, що задовольняє претензії споживача;

- вказівку про сертифікацію товарів, які повинні бути сертифіковані;

- попередження про потенційну небезпеку товару.

Маркування повинне бути чітким і добре помітним, нанесеною незмивною або водовідштовхувальною фарбою, контрастною до кольору упаковки.

Маркування повинне дублюватися на різних місцях упаковки і бути доступним для прочитання. Для маркування можуть застосовуватися графічні зображення (піктограми), які відповідають міжнародним стандартам.

Маркування виконує наступні функції:

-інформаційна;

-ідентифікаційна;

-емоційна;

-мотивуюча.

Всі ці функції взаємопов'язані, так як барвисто оформлене маркування викликає позитивні емоції, що слугує мотивацією для придбання товару.

Структура товарного маркування включає в себе наступні 3 елементи:

1. Текст (50 - 100%);

2. малюнок;

3. умовні позначення (інформаційні знаки).

Виділяють наступну класифікацію інформаційних знаків:

1. Товарні знаки і знаки обслуговування.

По формам вираження виділяють:

· словесні товарні знаки, товарні знаки у формі слова (слів), представляє імена відомих людей, назви тварин, небесних тіл, вигадані слова;

· образотворчі товарні знаки - позначення у вигляді різних малюнків, символів, значків, зображень предметів, тварин;

· об'ємні - тривимірні зображення;

· комбіновані товарні знаки - позначення, що поєднують в собі вище названі.

В якості окремої категорії можна виділити також звукові товарні знаки.

Товарний знак включає в себе:

a) фірмовий товарний знак - призначений для ідентифікації виробника. Типи позначення фірмових товарних знаків:

-фірмове слово;

-фірмовий знак;

-торговий знак - фірмове ім'я чи фірмовий знак, офіційно зареєстровані в міжнародному реєстрі;

b) асортиментний товарний знак - для ідентифікації асортиментної належності;

c) колективний товарний знак - товарний знак спілки, господарської асоціації або іншого добровільного об'єднання підприємств;

d) знаки - найменування місць походження товарів - ім'я країни, населення, місцевості для позначення товарів і акцентування уваги на його споживчі властивості. Дана група інформаційних знаків ділиться на міжнародні та національні. Знаки - найменування місць походження товарів зазначаються в товаросупровідній документації

2. Знаки відповідності і якості - це захищені в установленому порядку знаки, які застосовуються відповідно до правових систем сертифікації. Ці знаки показують, що продукція або послуга відповідають якомусь конкретному стандарту.

РОЗДІЛ 8 ФІНАНСОВІ УМОВИ РОЗРАХУНКІВ ЗА УГОДОЮ

Платіжні умови, від яких напряму залежить контрактна ціна, визначають порядок та строки оплати вартості поставленого згідно з контрактом товару, тобто визначають, коли здійснюється оплата товару відносно його фактичної поставки.

У міжнародній торгівлі найчастіше використовують такі два основні види платежу або способи розрахунків:

■ розрахунки готівкою, або негайний платіж (sight payment - "платіж при погляді", мається на увазі, на товаросупровідні документи);

■ розрахунки з платежем на виплату, або у кредит (deffered payment),

■ та два додаткові:

- комбінований платіж (mixed payment);

- кредит з опціоном негайного платежу.

У даній курсовій роботі буде використаний розрахунок готівкою після прийнятта товару у пункті призначення.

Під розрахунком готівкою (негайним платежем) розуміється оплата товару не живими грошима (вони у міжнародній торгівлі практично не використовуються), а ті форми оплати, які здійснюються у період від готовності товару для відвантаження на адресу покупця до моменту переходу права власності на нього до останнього. З банківської точки зору, негайним вважається платіж, на здійснення якого затрачено часу не більше, ніж необхідно для обробки контрагентами та їх банками платіжних документів. Зазвичай при використанні умови негайного платежу імпортеру та його банку надається 3-5 пільгових днів для ознайомлення з товаросупровідними документами та здійснення платежу, якщо інші умови не обумовлені у контракті та платіжних інструкціях експортера. Максимальний строк перевірки документів у банку - 7 днів. На практиці до даного періоду додається ще один місяць, що викликається такими причинами: територіальна віддаленість контрагентів та їх банків або необхідність здійснення розрахунків через треті банки. Після цього вважається, що оплата здійснюється у кредит.

Негайний платіж в залежності від домовленості контрагентів, а також специфіки товарів може здійснюватись імпортером за однією із умов:

а) після отримання повідомлення про завершення навантаження товару у пункті відправлення;

б) при врученні імпортеру комплекту товаророзпорядчих документів з наданням для оплати декількох пільгових днів або годин;

в) при прийнятті товару імпортером у пункті призначення.

Розрахуємо витрати на банківські послуги:

Придбання валюти за тарифом 0,6% становитиме:

40000 * 0,006 = 240 (USD)

Відкриття акредитиву за тарифом 0,25% (min 75 USD):

40000* 0,0025 = 100 (USD)

Платіж за акредитивом за тарифом 0,1% (min 50 USD):

40000 * 0,001 = 40 (USD). Обираємо 50 USD

Перевірка, прийом документів за тарифом 0,15% (min 50 USD):

40000 * 0,0015 = 60(USD)

Підтвердження акредитиву за тарифом 2,5%:

40000 * 0,025 = 1000 (USD).

Отже, загальні витрати на банківські послуги становитимуть:

240 + 100 + 40 + 60 + 1000 = 1440 (USD)

РОЗДІЛ 9 ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ УГОДИ

Визначення митної вартості товару.

Економічна ефективність угоди визначається за допомогою двох показників – абсолютного та відносного економічного ефекту. Для їх розрахунку слід визначити повні витрати українського учасника зовнішньоторговельної угоди.

Для нарахування деяких платежів та оформлення митних документів при імпорті товарів використовується їх митна вартість для якої передбачено шість методів визначення митної вартості:

  1. За ціною угоди щодо товарів, які імпортуються

  2. За ціною угоди щодо ідентичних товарів

  3. За ціною угоди щодо подібних (аналогічних) товарів

  4. На основі віднімання вартості

  5. На основі додавання вартості

  6. Резервного.

Оскільки основним методом визначення митної вартості товарів є метод за ціною угоди щодо товарів, які імпортуються, то він і буде використовуватися при виконанні зовнішньоекономічної угоди.

Митною вартістю за даним методом є ціна угоди, що фактично сплачена чи ціна, яка підлягає сплаті за товари, які імпортуються за призначенням в Україну, на момент перетину ними митного кордону України.

Встановлення митної вартості товару починається з аналізу витрат, які входять у контрактну вартість відповідно до обраної базисної умови поставки. Митна вартість може бути рівною, більшою або меншою від контрактної.

Визначення митної вартості товару при імпорті в Україну наведено у таблиці 1.

Таблиця 1

Назва показника

Значення

Базисна умова поставки товару Інкотермс-2000

DDU (Київ)

А. Підстава для розрахунку

1(а). Ціна угоди в іноземній валюті (кошти, що фактично сплачені або підлягають сплаті продавцеві)

102815,18

Валюта платежу

USD

Курс перерахунку

28

Ціна угоди, гривень

840000

1(б). Непрямі платежі, гривень

-

2. Усього «А», гривень

840000

Б. Додаткові нарахування до ціни угоди, що не включені до розділу «А» і підлягають включенню до митної вартості, гривень

3. Витрати покупця на оплату:

а) комісійних та інших посередницьких послуг (за винятком комісійних за закупівлю товару)

-

б) інструменти та інше подібне обладнання

-

в) матеріали, витрачені під час виробництва товарів, що оцінюються

-

г) дизайн, інженерне та дослідно-конструкторське розроблення, креслення, виконані поза межами території України

-

5. Ліцензійні та подібні платежі за використання об’єктів інтелектуальної власності

-

6. Частина доходу покупця від будь-якого наступного перепродажу, передачі або використання товарів, що оцінюються на території України, яка підлягає поверненню продавцеві

-

7. витрати на доставку до м. Києва

У тому числі на:

а) транспортування

-

б) навантаження, розвантаження, обробку

-

в) страхування

-

8. Усього «Б»

-

В. Списання сум включених до розділу «А»

9. Витрати на монтаж, складення, налагодження обладнання або подання технічної допомоги після ввезення

-

10. Витрати на доставку з пункту пропуску на кордоні до місця призначення, гривень

1020,02

11. Мито, податки, збори, що сплачуються під час ввезення або продажу товарів

-

12. Усього «В»

1020,02 грн

13. Заявлена митна вартість:

а)у гривнях

б) в іноземній валюті

838979,98

102690,33

Для оцінки економічної ефективності імпорту необхідно розрахувати значення наступних показників: економічний ефект від імпорту та відносний показник ефективності імпорту.

Економічний ефект від імпорту визначається за формулою :

ЕВімп = АІ-Еімп,

(1.1)

Де ЕВімп – економічний ефект від імпорту партії товару, грн.

АІ – виручка від реалізації імпортних товарів на внутрішньому ринку, грн.

Еімп – повні витрати імпортера, пов’язані з виконанням імпортної операції, грн.

Еімп = Snp + ,

(1.2.)

Де Snp – сума платежу за імпортований товар згідно умов контракту, грн.

– витрати імпортера у зв’язку із здійсненням k-того виду зобов’язань відповідно до обраної базисної умови поставки товару, грн.

АЕімп – додаткові витрати покупця, пов’язані із проведенням імпортної операції, грн.

До витрат імпортера відповідно базисної умови поставки товару (DDU(Київ)) відносять ввізне мито та митний збір, але у даному випадку вони будуть дорівнювати нулю адже діє закон про вільну торгівлю.

Додаткові витрати покупця, пов’язані з проведенням імпортної операції, включають в себе:

  • переказ коштів за межами України (0,1%) від контрактної вартості:

840000 х 0,001 = 840 (грн)

  • придбання валюти (0,5% від контрактної вартості):

840000 х 0,005 = 4200 (грн)

  • розвантаження товару з транспортного засобу основного перевізника, що становить 210 грн.

Отже, додаткові витрати покупця, пов’язані із проведенням імпортної операції:

АЕімп = 840 + 4200 + 210 = 5250 (грн)

На основі розрахункових показників визначаємо повні витрати імпортера, пов’язані з виконанням імпортної операції:

Еімп = 840000 + 5250 = 845250 (грн)

Розраховуємо економічний ефект від імпорту, якщо виручка від реалізації парфумерних виробів на ринку України становитиме 5600 х 225 = 1260000 грн.

ЕВімп = 1260000 – 845250 = 414750 (грн)

Відповідно до Закону України від 3 квітня 1997 р. №168\97-ВР «Про податок на додану вартість» при ввезенні товарів на митну територію України сплачується, за деякими виключеннями, податок на додану вартість (ПДВ). При цьому сума ПДВ згідно «Інструкції про порядок контролю митними органами за справленням під час митного оформлення товарів, увезених (пересланих) на митну територію України, та перерахування до бюджету податку на додану вартість», затвердженої Наказом Державної митної служби України від 10 червня 2003 р. №312 розраховується за формулою:

Тпдв = (С + D + Таз) х Rпдв х 1\100,

(1.3)

Де Т пдв – сума ПДВ, грн.

С – митна вартість товару, що за даними розрахунків рівна 838979,98 грн.

D – сума ввізного мита(0 грн.)

Таз – сума акцизного збору, що розрахована за ставкою, встановленою у % до вартості товарів (парфумерні вироби акцизним збором не обкладаються)

Rпдв – ставка ПДВ, 20%

Тпдв = (838979,98+0+0)х20х1\100 = 167796 (грн)

Витрати покупця, пов’язані з виконанням імпортної операції наведені у таблиці 2.

Таблиця 2

Назва показника

Значення

Базисна умова поставки товару Інкотермс-2000

Контрактна ціна товару, грн.

DDU (Київ)

840000

А. Витрати імпортера у зв’язку із здійсненням зобов’язань відповідно до обраної базисної умови поставки товару

1.Пакування товару

-

2.Доставка товару до основного перевізника

-

3.Здійснення експортних митних формальностей в країні подавця, в тому числі:

-

3.1.митний збір

-

3.2.експортне мито

-

3.3.інші

-

4.Навантаження товару на транспортний засіб основного перевізника

-

5.Оплата основного перевезення

-

6.Страхування товару при основному перевезенні

-

7.Проведення імпортних митних формальностей в Україні

-

8.Розвантаження товару з транспортного засобу основного перевізника

210

9.Доставка товару від місця розвантаження з транспортного засобу основного перевізника

-

10.Інші:

-переказ коштів за межамиУкраїни, грн.

-придбання валюти, грн.

840

4200

11.Усього «А»

5250

Б. Додаткові витраті покупця, пов’язані із проведенням імпортної операції

12.Непедбачувальні додаткові витрати при перевезенні товару

-

13.Проведення рекламної компанії

-

14.Зберігання товару на складі

-

15.Додаткова обробка та комплектація товару

-

16.Інші

-

17.Усього «Б»

-

18.Повні витрати імпортера

845250

Відносний показник економічної ефективності імпорту розраховується за формулою:

RЕімп = АІ\Еімп

(1.4)

RЕ = 1260000\845250 = 1,49

Оскільки відносний показник економічної ефективності імпорту більший за 1, то імпорт парфумерних виробів є вигідним. Для покращення ефективності імпорту цього товару необхідно збільшити обсяг партії поставки, здійснивши перевезення іншим транспортом, таким як залізничний чи авіатранспорт.

РОЗДІЛ 10 РИЗИКИ ПРИ ВИКОНАННІ УГОДИ ТА ЗАХИСТ ВІД НИХ

Категорію «ризик» у контексті даної роботи необхідно розуміти, як можливість зниження розрахункової прибутковості від проведення зовнішньоторговельної операції, отримання нульового прибутку або у найгіршому варіанті – понести збитки.

Основними видами ризиків є:

  • Транспортні

  • Торгівельні

  • Виробничі

  • Майнові

  • Політичні.

Торгівельні та майнові ризики складають такий вид ризиків як комерційні, які у свою чергу діляться на:

  1. Ризики, пов’язані з купівельною здатністю грошей:

  • Інфляційний ринок

  • Валютний ризик

  • Ризик ліквідності.

  1. Ризики, пов’язані з вкладенням грошей:

  • Ризики безпосередніх фінансових втрат

  • Ризики упущеної вигоди.

Разом з тим необхідно визначитись з основними складовими торговельної операції, які виступають джерелами виникнення ризиків. До таких напрямів доцільно віднести - процедуру укладення та зміст зовнішньоекономічного контракту, перевезення товару від продавця – експортера до покупця – імпортера, форму та порядок проведення грошових розрахунків за товар, проведення процедур митного оформлення товару у країні експортеру, транзиту, імпорту та митного контролю у пунктах пропуску на кордонах.

Розглянемо деякі з найбільш суттєвих ризиків для даної зовнішньоекономічної угоди.

Валютні ризики – можливість втрат чи виграшів для партнерів у зовнішньоекономічних операціях, що пов’язано з коливаннями курсів валют. Для захисту від можливих валютних втрат у зовнішньоторгових контрактах застосовують так звані валютні застереження. Полягає у встановленні в контракті таких умов, які б звели до мінімуму можливі валютні втрати. Фіксація ціни товару в стійкій валюті є однією з найпоширеніших форм страхування валютного ризику.

Інфляційний ризик – ризик зниження купівельної спроможності валюти як національної так і іноземної.

Майновий ризик – ризик втрати майна з причин крадіжки, аварії при перевезенні тощо.

Розділ 11. Зовнішньоекономічний контракт

Розвиток зовнішньоекономічних стосунків багато в чому залежить від грамотності та докладності міжнародних договорів (контрактів), що укладаються.

Сьогодні, коли більшість держав прагне до інтеграції у світове товарно-грошове співтовариство, врегульована зовнішньоекономічна діяльність та налагоджені міжнародні відносини відіграють значну роль для ефективного економічного розвитку. Основною формою зовнішньоекономічних відносин є зовнішньоекономічний договір (контракт).

Укладання зовнішньоекономічного контракту – є однією з найважливіших елементів зовнішньоекономічної операції, це залежить від того, що саме контракт регламентує умови зовнішньоекономічної операції, її права і обов’язки сторін, а також їх відповідальність в разі невиконання договірних умов.

Сутність та особливості зовнішньоекономічних договорів

Зовнішньоекономічний договір (контракт) – угода двох або більше суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов’язків у зовнішньоекономічній діяльності.

Зовнішньоторговельний договір (контракт) укладається відповідно до Закону України “Про зовнішньоекономічну діяльність” та іншими законами України з урахуванням міжнародних договорів України. Зовнішньоекономічний договір (контракт) укладається не лише в письмовій формі, а і в електронній. У разі експорту робіт (послуг), зовнішньоекономічний договір (контракт) може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставлення рахунку (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді, за виконані роботи, надані послуги. Відповідно до статей 627 і 628 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Зміст договору складає:

  • Умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними.

  • Умови, які є обов’язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Положення про укладення, істотних умов і форми договору визначені статтями 638 – 647 Цивільного кодексу України.

Положенням про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів), затвердженим Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 06.09.2001 р. № 201, визначені обов’язкові умови,  які   повинні  бути  передбачені  в  договорі (контракті),  якщо  сторони   такого   договору   (контракту)   не погодилися   про   інше  щодо  викладення  умов  договору  і  така домовленість не позбавляє договір предмета, об’єкта, мети та інших істотних   умов.

Висновок

Об'єктом курсової роботи виступив процес підготовки зовнішньоекономічної угоди .

Предметом дослідження є законодавство України, що регулює відносини з укладення зовнішньоекономічних договорів, існуючі уніфіковані міжнародні акти щодо цього питання.

Основним завданням даного курсового проекту було дослідження результативності здійснення угод на зовнішніх ринках.

Метою даної курсової роботи було обґрунтування зовнішньоекономічної угоди по експорту, отримання та закріплення знань щодо етапів підготовки та укладання зовнішньоекономічної імпортної операції

Для вирішення поставленої в роботі мети, вирішили наступні завдання:

  • експорт зовнішньоекономічної угоди поставки;

  • охарактеризували сфери використання товару, зокрема взуття, оцінки споживчих якостей товару і здійснити загальну характеристику товару;

  • розробили зовнішньоекономічну угоду;

  • обгрунтували доцільність схеми транспортування та базисних умов поставок товару;

  • проаналізували вимоги до упакування та маркування товару (взуття);

  • обгрунтували фінансові умови угоди;

  • виявили ризики при виконані угоди;

  • розробили ЗЕК експорту взуття;

  • експортували по зовнішньоекономічній угоді поставки - взуття.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Катрич В. Взуття для дітей дошкільного віку: надійність з позиції

2. Омельченко Н. М. Взуття та здоров’я людини / Н. М. Омельченко //

2010. — № 1 (62). — С. 62—65.

3. Романова О. А. Ринок та якість дитячого взуття в Україні / О. А. Романова,

4. Сайт Державного комітету статистики України. — Режим доступу :

5. Сайт Державної митної служби України. — Режим доступу :

6. Уткина Н. В. Характеристика и перспективы развития мирового рынка

7.Правила ИНКОТЕРМС – 1990/2000. – К.: Юстиниан, 2002. –608 с.

8.Терещенко С. Основи митного законодавства України: Питання теорії та практики зовнішньоекономічної діяльності. – К.: АТ “Август”, 2001. – 422 с.

9. Управління зовнішньоекономічною діяльністю: Навч. посібник / Кредісов А.І., Березовенко С.М., Биков Г.М., Волошин В.В. та ін. За заг. Ред.. А.І. Кредісова. – К.: ВІРА-Р, 2002. – 552 с.

10. Управління зовнішньоекономічною діяльністю: Навч. посібник. / Дахно І.І., Альбіщенко Н.В., Жебровський А.О. та ін. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 328 с.

11. http://www.customs.gov.ua.

12. http://www.ukrstat.gov.ua.

13. https://madeinua.org/

14.https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=30d3074d-6882-4aac-bc4f-f4af8a30b221&title=DovidkazovnishniaTorgivliaUkrainiTovaramiTaPoslugamiU2019-Rotsi

Додатки :

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИЙ  КОНТРАКТ  № _______

на поставку товару

м. Дніпропетровськ                                                                                   «___» _______________ 20__ р.

___________________________________________________________________________________, Україна, ______________________________________________________________________________________, в особі ____________________________________________________________________________, діючого на підставі ________________________, що іменується далі – «Покупець», з одного боку, і

________________________________________________________________________________,___________, _____________________________________________________________________________________, в особі ____________________________________________________________________________, діючого на підставі ________________________, що іменується далі – «Продавец», з іншого боку, разом згадувані як «Сторони», уклали цей контракт про таке:

1. Предмет контракту.

1.1. Продавець зобов’язується поставити товар, а Покупець прийняти та оплатити його на умовах, визначених у цьому контракті.

1.2. Товар, що поставляється, має бути виготовлений і поставлений партіями в повній відповідності до вимог, на умовах та за цінами, зазначеними в Додатках і Специфікаціях до цього контракту, що є його невід’ємною частиною.

1.3.  Продавець гарантує, що є власником товару, що поставляється за цим контрактом (або має право на відчуження товару на інших законих підставах), і що товар будь-яким способом не відчужений, не закладений, не перебуває у спорі та під арештом, прав щодо нього у третіх осіб немає.

2. Загальна сума контракту та ціни.

2.1. Орієнтовна сума контракту становить: _______________ (_____________________________). Загальна кінцева сума контракту становить суму всіх Специфікацій, що будуть підписані сторонами протягом строку дії цього контракту. Вартість одиниці товару зазначено в Специфікаціях до цього контракту.

2.2. Ціна на товар розуміється згідно з умовами ________ «_____________________________________ » (відповідно до «Інкотермс-2010) і включає в себе вартість завантаження товару у Продавця, вартість усіх митних формальностей у країні Продавця, вартість сертифікації товару, вартість упаковки, маркування, ___________ (залежно від виду поставки у вартість товару можуть бути включені інші витрати продавця: доставка, страхування, перевезення тощо), не включаючи податки та мито на території України.

2.3.   Назва, ціна та кількість товару, що поставляється, погоджується сторонами в Специфікаціях, які підписуються на кожну окрему поставку та є невід’ємною частиною цього контракту. Зміна ціни товару під час виконання контракту погоджується сторонами.

3.     Строк та умови платежу.

3.1. Оплата товару здійснюється у валюті ________, код валюти_____________, у формі банківського переказу на рахунок Продавця в такому порядку:____________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

3.2. Оплата товару за цим контрактом здійснюється Покупцем у ____________, код валюти _________ (зазначити вид і код валюти), згідно з такими реквізитами:

____________________________

____________________________

____________________________

3.3.    Усі банківські накладні витрати в країні Покупця несе Покупець, усі інші банківські витрати несе Продавець.

3.4. Покупець має право затримати оплату за товар, якщо товаросупровідні документи не надані або несвоєчасно надані, не відповідають вимогам, що передбачені чинним законодавством України або містять помилки або невідповідності, – пропорційно кількості днів, протягом яких документи будуть надані, помилки або невідповідності будуть виправлені або документи будуть відповідати чинному законодавству України та передані Покупцеві.

4. Строк та умови поставки.

4.1. Товар за цим контрактом повинен бути поставлений на умовах ____________________ «________________________________________» (зазначити точну адресу місця поставки) (відповідно до «Інкотермс-2010) протягом __________________________________ з моменту ___________ (зазначити: з моменту здійснення попередньої оплати/підписання специфікації тощо). Продавець зобов'язаний письмово повідомити Покупця про дату поставки (відвантаження) товару за ____ (________) днів до дати такої поставки (відвантаження).

4.2. Продавець разом із товаром зобов'язаний передати (або одночасно з відвантаженням товару надіслати поштою або кур'єрською доставкою) Покупцеві оригінали наступних документів:

4.2.1. рахунок-фактуру (інвойс);

4.2.2. ___________________ (зазначити товарно-транспортний документ залежно від виду транспорту: міжнародна автомобільна накладна CMR (у разі автомобільної поставки), коносамент (у разі морської поставки) або ін.);

4.2.3. сертифікат походження товару;

4.2.4. пакувальний листок;

4.2.5. сертифікат якості;

4.2.6. __________________________;

4.2.7. __________________________.

4.3. Протягом _____ годин після відвантаження товару Продавець зобов'язаний передати Покупцю за допомогою факсимільного зв'язку або іншим способом за погодженням Сторін копії таких документів:

4.3.1. рахунок-фактуру (інвойс);

4.3.2. ___________________ (зазначити товарно-транспортний документ залежно від виду транспорту: міжнародна автомобільна накладна CMR (у разі автомобільної поставки), коносамент (у разі морської поставки) або ін.);

4.3.3. сертифікат походження товару;

4.3.4. пакувальний листок;

4.3.5. сертифікат якості;

4.3.6. __________________________;

 4.3.7. __________________________.

4.4. Вантажоодержувачем товару за цим контрактом (далі – «Вантажоодержувач») є:

Найменування: _________________________________________________________________________

Адреса: Україна, _______________________________________________________________________

Тел. +38056 -_______________,

Факс +38056 -_______________.

4.5. Усі ризики, пов'язані із загибеллю або пошкодженням товару переходять до Покупця відповідно до умов, передбачених «Інкотермс-2010» для виду поставки, зазначеного в п. 4.1. цього контракту.

4.6. У разі необхідності на вимогу Покупця, перед відвантаженням Продавцем кожної або окремої партії товару на адресу Покупця, уповноваженим представником Покупця та/або незалежної компанії на складі Продавця здійснюється перевірка якості товару, що відвантажується. Продавець зобов'язаний надати зазначеним представникам всі необхідні документи і зразки товару, що відвантажується, для проведення перевірки/інспекції якості товару. Покупець зобов'язується за допомогою електронної пошти, факсимільного зв'язку чи іншим способом повідомити Продавця про проведення перевірки якості не пізніше ніж за ___ днів до передбачуваної дати відвантаження товару.

4.7. Якщо сторони досягнуть згоди здійснювати поставки товару, який буде проводитися Продавцем на замовлення Покупця під певною торговою маркою (право на використання якої належить Покупцеві), сторони підписують додаткову угоду до цього контракту, в якому застерігаються всі істотні умови здійснення таких поставок.

5. Якість, упаковка та маркування товару.

5.1. Якість товару має відповідати вимогам, зазначеним у Додатках та/або в Специфікаціях до цього контракту, а також вимогам, які зазвичай пред'являються до якості цього виду товару, і підтверджуватися відповідними документами. Якість товару має відповідати інформації про такий товар, зазначений у супровідних документах і на його упаковці та/або тарі. У разі невідповідності якості товару, Покупець залишає за собою право відмовитися від зазначеної партії товару, або вимагати зменшення його ціни.

5.2. Товар повинен бути упакований та/або тарований відповідно до вимог Покупця, зазначених у Додатках до цього контракту, а також вимог, які звичайно пред'являються до упаковки та/або тарі цього виду товару. Товар повинен поставлятися в непошкодженій упаковці та/або тарі, яка повинна забезпечити повне збереження товару від всякого роду пошкоджень під час його транспортування з урахуванням кількох перевантажень в дорозі та зберігання протягом терміну придатності товару.

5.3. Відповідальність за псування товару внаслідок прихованих дефектів тари та/або упаковки повністю покладається на Продавця.

5.4. За цим контрактом Продавець відповідає за якість сировини та упаковки та/або тари, що підлягають використанню в процесі виготовлення товару, і наданих Покупцеві, відповідно до положень чинного законодавства України, що встановлює відповідальність Продавця перед Покупцем за поставлений товар неналежної якості.

5.5. Продавець зобов'язаний на кожну партію товару скласти пакувальний листок.

5.6. Маркування товару повинна здійснюватися відповідно до вимог, зазначених у Додатках до цього контракту. Упаковка та/або тара повинна в обов'язковому порядку містити чітке маркування про дату виготовлення товару та закінчення строку його придатності. Вимоги до маркування товару узгоджуються сторонами в Додатках, які є невід'ємною частиною цього контракту.

6. Умови здачі – приймання товару.

6.1. Приймання Товару здійснюється Покупцем на складі Вантажоодержувача.

6.2. Приймання товару за якістю проводиться відповідно до стандартів, технічних умов, інших обов'язкових для сторін правил, а також за супровідними документами, що посвідчують якість товару, що поставляється (сертифікат відповідності, посвідчення про якість тощо). У разі відсутності зазначених документів або деяких із них Покупець має право прийняти поставлений товар, у такому випадку складається акт про фактичну якість товару і в акті зазначається, які документи відсутні.

6.3. Покупець має право здійснювати вибіркову (часткову) перевірку якості та/або кількості товару з поширенням результатів перевірки будь-якої частини товару на всю партію товару. Якщо під час приймання товару буде виявлено недостачу, невідповідність якості або комплектності вимогам, встановленим у документації на товар або вимогам, встановленим цим контрактом, Покупець укладає рекламаційний акт.

6.4. Рекламаційний акт є укладений належним чином, якщо він складений за участі повноважного представника Торгово-Промислової Палати України або незалежної компанії. Виклик повноважного представника Продавця для участі в складанні рекламаційного акта не є обов'язковим.

6.5. Якщо під час приймання товару буде встановлено недостачу, невідповідність якості або кількості товару вимогам, викладеним у цьому контракті, Покупець має право вимагати допостачання товару або заміни неякісного товару, зменшення ціни товару або повернення грошових коштів в розмірі вартості недопоставленого або поставленого товару неналежної якості. У цьому випадку Продавець зобов'язаний протягом _______ (_____________) календарних днів з дати отримання вимоги Покупця за свій рахунок провести додаткову поставку або заміну неякісного товару, повернути кошти або, за погодженням з Покупцем, включити вартість недопоставленого товару в рахунок оплати наступної партії товару.

7. Санкції та рекламації.

7.1. У разі прострочення поставки товару з причин, що винятково залежать від Продавця, Продавець зобов'язаний сплатити Покупцю штрафні санкції в розмірі ___% від вартості непоставленого в строк товару за кожен день прострочення. Нарахування штрафних санкцій здійснюється протягом усього періоду прострочення незалежно від його тривалості.

7.2. Якщо Продавець не може здійснити узгоджену Сторонами поставку товару протягом ________ днів з моменту настання строку здійснення такої поставки, Продавець зобов'язаний негайно повернути Покупцю отриману попередню оплату (якщо товар повністю або частково оплачений) і сплатити на рахунок Покупця передбачені цим контрактом штрафні санкції. У цьому випадку Покупець має право розірвати цей контракт в односторонньому порядку, письмово повідомивши про це Продавця, без відшкодування Продавцю будь-яких витрат або збитків, викликаних розірванням цього контракту.

7.3. У разі порушення Продавцем вимог, зазначених у пп. 4.6, 5.1 – 5.6, 6.5 цього контракту, Продавець зобов'язаний сплатити Покупцю штраф у розмірі ________ (__________________) __________ (зазначити валюту) за кожен факт такого порушення.

7.4. У разі ненадання або несвоєчасного надання Продавцем усіх необхідних товаросупровідних документів на товар, що поставляється, Продавець несе всі ризики та збитки, пов'язані з можливим простроченням поставки товару, простоєм транспорту (у тому числі витрати, пов'язані з поверненням товару та/або його повторною поставкою тощо), затримкою в митному оформленні товару та інші ризики і збитки, які виникли в зв'язку з ненаданням (несвоєчасним наданням) товаросупровідних документів на товар. У цьому випадку, на вимогу Покупця, Продавець зобов'язаний сплатити Покупцю штраф у розмірі ________ (__________________) __________ (зазначити валюту) за кожен факт такого порушення.

7.5. У разі поставки Продавцем неякісного товару, Продавець зобов'язаний сплатити Покупцю штраф у розмірі ________ (__________________) __________ (зазначити валюту) за кожен факт такого порушення.

7.6. Строк позовної давності для стягнення штрафних санкцій за цим контрактом становить 3 (три) роки.

8. Арбітраж.

8.1. Покупець і Продавець вживатимуть усіх заходів для вирішення спірних питань і розбіжностей, що виникають під час виконання умов цього контракту та/або в зв'язку з ним, шляхом взаємних переговорів.

8.2. Якщо сторони не можуть дійти згоди таким шляхом, усі спори, розбіжності або вимоги, що виникають за цим контрактом або в зв'язку з ним, у тому числі такі, що стосуються його виконання, порушення, припинення або недійсності, підлягають вирішенню в Міжнародному комерційному арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті України відповідно до його Регламенту. Правом, що регулює цей контракт, є матеріальне право України. Арбітражний суд складається з одноосібного арбітра. Місце проведення засідання Арбітражного суду – м. Київ. Мова арбітражного розгляду – російська.

8.3. Рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України буде обов'язковим для виконання обома сторонами.

9. Форс-мажор.

9.1. У разі настання певних обставин, що перешкоджають будь-якій стороні виконати взяте на себе зобов'язання за цим контрактом, сторона, що не виконує, повністю звільняється від відповідальності за невиконання за умови, що:

а) обставина, що виникла, не могла бути прийнята нею в розрахунок під час укладення цього контракту; б) цю перешкоду вона не могла уникнути або подолати під час виконання зобов'язання; в) вищезазначена перешкода або її наслідки були наслідком причин, що знаходяться поза контролем невиконуючої сторони. Обставинами, що відповідають вищезгаданим умовам, зокрема, є: а) пожежі; б) повені; в) війни; г) страйки; д) блокада; е) землетрус.

9.2. Сторона, для якої виявиться неможливим виконання своїх зобов'язань за цим контрактом з огляду на обставини, зазначені вище, зобов'язана негайно повідомити іншу сторону в письмовій формі про виникнення і про припинення дії вищезазначених обставин, їх можливі наслідки, і підтвердити такі події офіційним документом, виданим відповідним органом (торгово-промислова палата) країни виникнення та дії форс-мажорних обставин. У разі виникнення вищезазначених обставин, строк виконання договірних зобов'язань відсувається відповідно до часу, протягом якого будуть діяти ці обставини або їх наслідки, але не більше 30 календарних днів. Якщо вищезазначені обставини та їх наслідки триватимуть більше 30 календарних днів, сторони на підставі взаємних переговорів ухвалюють рішення про подальшу долю цього контракту. У разі анулювання цього контракту повністю або частково жодна зі сторін не має права вимагати від іншої сторони відшкодування збитків.

10. Антикорупційне застереження.

10.1. Під час виконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони, їх афілійовані особи, працівники або посередники не виплачують, не пропонують виплатити і не дозволяють виплату будь-яких коштів або цінностей, прямо або опосередковано, будь-яким особам, для впливу на дії або рішення цих осіб з метою отримання будь-яких неправомірних переваг або переслідуючи інші неправомірні цілі.

10.2. Під час виконання своїх зобов'язань за цим Договором, Сторони, їх афілійовані особи, працівники або посередники не здійснюють дії, що кваліфікуються такими, що застосовуються до цього Договору, законодавством як надання/отримання хабара, комерційний підкуп, а також дії, що порушують вимоги чинного законодавства та міжнародних актів про протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

10.3. У разі виникнення у Сторони підозр, що сталося або може статися порушення будь-яких положень пп. 10.1, 10.2, відповідна Сторона зобов'язується повідомити про це іншу Сторону в письмовій формі. Після письмового повідомлення відповідна Сторона має право призупинити виконання зобов'язань за цим Договором до отримання підтвердження, що порушення не відбулося або не відбудеться. Це підтвердження повинне бути відіслане протягом десяти робочих днів з дати письмового повідомлення.

10.4. У письмовому повідомленні Сторона зобов'язана посилатися на факти або надати аргументи про можливе порушення будь-яких положень пп. 9.1, 9.2 контрагентом, його афілійованими особами, працівниками або посередниками, що виражається в діях, які кваліфікуються чинним законодавством, як надання/отримання хабара, комерційний підкуп, а також дії, які порушують вимоги чинного законодавства та міжнародних актів про протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

10.5. У разі порушення однією Стороною зобов'язань утримуватися від заборонених у розділі 9 цього Договору дій та/або неотримання іншою Стороною у встановлений цим договором термін підтвердження про те, що порушення не відбулися або не відбудуться, інша Сторона має право розірвати договір в односторонньому порядку повністю або в частині, відправивши письмове повідомлення про розірвання. Сторона, за ініціативою якої було розірвано цей Договір згідно з положеннями цього розділу, має право вимагати відшкодування реальних збитків, які виникли в результаті такого розірвання.

11. Застереження про персональні дані (відомості).

11.1. Укладаючи цей Договір, Сторони підтверджують те, що:

     - їм відомі їх права як суб'єктів персональних даних, визначених Законом України «Про захист персональних даних», мета збору таких даних та особи, яким можуть передаватися їх персональні дані;

- Сторони дають взаємну згоду на внесення в базу даних іншої Сторони – «Контрагенти» (або аналогічну по суті) свої персональні дані (надані відомості) з метою забезпечення реалізації адміністративно-правових, податкових відносин, відносин у сфері бухгалтерського обліку та аудиту тощо.

11.2. Представники Сторін, уповноважені на підписання цього Договору, погодилися на те, що їх персональні дані, які стали відомі Сторонам у зв'язку з укладенням цього Договору, включаються в бази персональних даних Сторін (за їх наявності). Представники Сторін, підписуючи Договір, підтверджують, що вони знають свої права відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

Підписуючи цей Договір, уповноважені представники Сторін дають згоду (дозвіл) на опрацювання їх персональних даних, з метою підтвердження повноважень на укладення, зміна та розірвання Договору, забезпечення реалізації адміністративно-правових і податкових відносин, відносин у сфері бухгалтерського обліку та статистики, а також для забезпечення реалізації інших передбачених законодавством відносин.

11.3. Підписуючи цей Договір, Сторони, згідно із Законом України «Про захист персональних даних», надають взаємну згоду на опрацювання їх персональних даних, а саме: назви, місцезнаходження/місцепроживання, реєстраційних даних (номера державної реєстрації в єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців), інформації про систему оподаткування (індивідуального податкового номера, реєстраційного номера облікової картки платника податків, номера свідоцтва про статус платника ПДВ), банківських реквізитів, електронних ідентифікаційних даних (IP-адреса, телефон, e-mail), прізвища, імені, по батькові, особистого підпису та інших даних, які дають змогу ідентифікувати особу, яка діє в інтересах та/або від імені однієї зі Сторін та інших даних, які передає одна Сторона інший з метою встановлення податкових, господарських відносин, відносин у сфері бухгалтерського обліку та аудиту, в сфері економічних, фінансових послуг і страхування, вивчення споживчого попиту та статистики, в маркетингових, інформаційних, рекламних або інших аналогічних цілях. Сторони проінформовані про те, що їх персональні дані внесені до бази персональних даних, а також проінформовані про свої права згідно із Законом України «Про захист персональних даних».

           12. Запевнення та гарантії.

12.1. Сторони під час укладення цього договору підтверджують і гарантують нижчевикладене, із тим щоб це створило підстави для цієї угоди, залишилося в повній силі станом на дату його укладення, та вважалося повторений на дату його завершення:

- Сторони є належно створеними, зареєстрованими та законно функціонують згідно з вимогами законодавства, мають повні корпоративні права та повноваження володіти, користуватися і розпоряджатися своїм майном, приймати на себе і виконувати зобов'язання відповідно до цього Договору;

- Сторони повинні вжити всі необхідні корпоративні, юридичні та інші заходи, які потрібні для санкціонування цього Договору, а також і всіх інших документів, які повинні бути укладені в зв'язку з цим Договором;

- цей Договір був належним чином укладений законними та належним чином уповноваженими представниками й містить законні, остаточні та дійсні зобов'язання, забезпечені всіма необхідними правовими санкціями, укладання та виконання цього Договору не суперечить і не призводить до будь-якого порушення або недотримання будь-якого закону або постанови, або наказу будь-якого урядового, судового, іншого органу влади, установчих документов, правил і постанов Сторін, або будь-яких угод або документів, в яких Сторона цього Договору є зобов'язаною особою, або які є обов'язковими для Сторони в силу будь-яких причин;

- усі згоди, дозволи, погодження, реєстрація у відповідних державних органах та установах влади, необхідні Сторонам у зв'язку з укладенням, виконанням, дотриманням, дійсністю цього Договору, були отримані та мають повну силу;

- не існує судових справ або позовів, які нерозглянуті, які загрожують Стороні і які містять обґрунтовану ймовірність несприятливого впливу на цей Договір;

- не існує страйків або трудових спорів проти Сторони, які були не вирішені, які містять ймовірність несприятливого впливу на цей Договір;

- Сторони не мають прострочених податкових зобов'язань, які можуть мати несприятливий вплив на цей Договір;

- цей Договір не підпадає під дію будь-яких податків, зборів, стягнень, інших обов'язкових платежів, включаючи будь-які реєстраційні або гербові збори та подібні платежі, крім тих, які прямо та чітко зазначені в цьому Договорі.

                                                       13. Інші умови.

13.1. Цей договір набирає чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками Сторін і діє протягом ______ (______________) ____________ (зазначити: днів, місяців, років). Якщо будь-яка зі сторін або обидві сторони не виконають або виконають неналежним чином свої зобов'язання згідно із цим контрактом, строк його дії продовжується до моменту належного виконання таких зобов'язань.

13.2. Після підписання цього контракту всі попередні документи (угоди, протоколи про наміри) і листування втрачають чинність.

13.3. Будь-які зміни та доповнення до цього контракту вважаються чинними тільки в тому випадку, якщо вони зроблені в письмовій формі і підписані уповноваженими на те представниками обох Сторін.

13.4. У випадках, не передбачених цим контрактом, сторони керуються чинним

законодавством України, Правилами ІНКОТЕРМС в редакції 2010 року, Конвенцією ООН «Про договори міжнародної купівлі-продажу товарів».

13.5. Жодна зі сторін не має права передавати третім особам права та обов'язки, застережені в цьому контракті та/або в зв'язку з ним без письмової згоди іншої сторони.

13.6. Усі збори, включаючи митні збори та податки, пов'язані з укладенням і виконанням

цього контракту, що стягуються в Україні, оплачуються Покупцем, а за межами

України – Продавцем.

13.7. Усі додатки до цього контракту є його невід'ємною частиною.

13.8. Цей договір складено в 2-х примірниках, кожен з яких ідентичний, має однакову

юридичну чинність, українською мовою в супроводі синхронного перекладу тексту контракту на ________________________ мову. У разі розбіжностей між _______________________ і українським текстами цього контракту, вирішальне значення має текст, складений українською мовою.

14. Юридичні адреси Сторін

Продавець:

Назва _______________________________________________________________________

Адреса: ______________________________________________________________________________

Банківські реквізити ________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

SWIFT: ______________________________

Покупець:

Назва _______________________________________________________________________

Адреса: ______________________________________________________________________________

Банківські реквізити ________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

SWIFT: ______________________________

ПРОДАВЕЦЬ:                                                                                                   ПОКУПЕЦЬ:

__________________/_______________/

__________________/_______________/

Дата_______________

Додаток № 1 до Контракту ___________ від «___»____________ 200___ р.

№.

Кількість

(одиниця вимірювання)

Назва

Код

Упаковка

Примітки

1

2

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ПРОДАВЕЦЬ:                                                                                                   ПОКУПЕЦЬ:

__________________/_______________/

__________________/_______________/

Додаток № 2 до Контракту ___________ від «___»____________ 200___ р.

Специфікація № 1 від «___»____________ 200___ р.

Назва товару

Кількість

(одиниця виміру)

Ціна за

одиницю,

(валюта)

Сума,

(валюта)

1

2

Разом:

Умови поставки:  __________________________

Країна походження: _______________________

Вантажовідправник: _______________________________

        

                                                      

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ПРОДАВЕЦЬ:                                                                                                   ПОКУПЕЦЬ:

__________________/_______________/

__________________/_______________/

Дата__________

Додаток № 3 до Контракту ___________ від «___»____________200___ р.

Вимога до маркування товару

Назва

Вимога до маркування

Спосіб нанесення

Примітки

1

1.

1. Стикер / на упаковку.

2

1. Маркування товару має здійснюватися українською мовою.

2.    ______________________________-

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ПРОДАВЕЦЬ:                                                                                                   ПОКУПЕЦЬ:

__________________/_______________/

__________________/_______________/