Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
география 1 ргз Атаманюк.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
386.26 Кб
Скачать

2. Аналіз вантажопотоку

Одна з найважливіших статей експорту для новозеландської економіки - продукція м'ясопереробної галузі, яка за своїм вкладом у ВВП країни поступається тільки молочної промисловості. Частка м'ясної сировини (червоне м'ясо) в загальних обсягах експорту переробляються природних ресурсів становить близько 27% (на молочні продукти припадає 43% новозеландського експорту). Свій внесок в розвиток м'ясної експортної складової країни вносять 14 тисяч ферм і близько 80 великих м'ясопереробних підприємств. Середній по галузі розмір фермерського стада досягає 4250 голів. У м'ясопереробному бізнесі Нової Зеландії залучений і невеликі приватні заводи, і потужні промислові групи, у яких в складі - кілька переробних підприємств. Чотири з таких великих груп входять в список сорока найбільших компаній країни. Серед них: Silver Fern Farms (15-е місце в національному рейтингу, оборот - 1,5 млрд дол.), Alliance Group (29-е місце, 930 млн дол.), ANZCO Food (32-е місце, 860 млн дол .), AFFCO (34-е місце, 790 млн дол.). У м'ясної індустрії зайнято 53 тисяч осіб, це 2,4% працездатного населення країни.

Основна продукція, що експортується:

  • Яловичина (82% від усього обсягу виробництва яловичини в країні) телятина

  • Ягнятина і баранина (92% від усього обсягу виробництва цього м'яса в країні)

  • Оленина (95% від усього обсягу виробництва цього м'яса в країні) м'ясна продукція субпродукти забою

Нова Зеландія експортує більшу частину всього переробляється м'ясної сировини. Щорічний дохід від експорту м'яса, м'ясної продукції і субпродуктів оцінюється в 6 млрд новозеландських доларів (близько 5 млрд дол. США). З них на яловичину припадає близько 34%, а на баранину - 44% (за даними 2012 року). Нова Зеландія - найбільший експортер баранини в світі. Наступна в цьому рейтингу - Австралія. Крім м'ясних висівок Нова Зеландія щороку продає субпродуктів (шкури, череву, лівер) на суму понад мільярд доларів. Найбільші споживачі новозеландського м'яса - США, Великобританія, Китай, Німеччина і Японія. Статистика свідчить: у 2011 році в країні було забито 2,4 млн корів (або 623 тисяч тонн у забійній вазі), 4,6 млн овець (109,1 тисячі тонн), 19,7 млн ​​ягнят (355 тисяч тонн). За результатами 2012 року сумарні кількості голів ВРХ м'ясного напряму склало 3,7 млн ​​одиниць. Що, втім, виявилося на 659 тисяч голів (-15%) менше значень п'ятирічної давності (рівня 2007 року). За попередніми оцінками, в 2013 році поголів'я зменшилося ще на 0,5%. На той же період загальна чисельність овець склала 31,3 млн голів, що на 7,2 млн голів (-19%) менше рівня 2007 року. За попередніми оцінками, в 2013 році поголів'я скоротилося ще на 1%. Успіхи новозеландських свинарів помітно поступаються досягненням їх колег, що спеціалізуються на ВРХ і МРС.

3. Порти країни відправлення (Нова Зеландія)

Веллінгтон - столиця і порт Нової Зеландії на південному краю острова Північний в протоці Кука на березі глибокої і великої бухти Порт-Ніколсон. Гавані порту Веллінгтон укриті з боку моря, але схильні до шквального вітрам з нагір'я. У порт веде вхід шириною 1,1 км. Глибини дозволяють заходити суднам з осадкою до 10,1 м. Є 42 причали загальною протяжністю понад 8,5 км. У порт Веллінгтон ввозяться такі морські вантажі: нафтопродукти, каучук, генеральні вантажі; вивозяться: продукти тваринництва. Сумарний оборот морських вантажоперевезень порту становить 5,8 млн. Т. Судноремонтні підприємства мають у своєму розпорядженні плавучим доком, сліпом і майстернями і забезпечують в порту Веллінгтон ремонт суден і кораблів до крейсерів включно.

Окленд - ВМБ і найбільший порт Нової Зеландії в бухті Вайтемата на о. Північний. Захищений від вітрів островами. ВМБ, в якій постійно дислокується основна частина національних ВМС, може забезпечити базування і постачання кораблів до крейсерів включно. Зовнішньоторговельна гавань з глибиною 25-27 м знаходиться в затоці Хаураки і має 23 причалу для швартування великотоннажних суден з осадкою до 12 м. Західна гавань Манукало-Харбор використовується переважно каботажними судами. Довжина причального фронту понад 7 км з глибинами 10,6-13,2 м. В порт Окленд ввозяться такі морські вантажі: нафта, машини, добрива; вивозяться: шерсть, продукти тваринництва. Сумарний оборот морських вантажоперевезень порту Окленд становить 6,5 млн. Т. Суднобудівні і судноремонтні підприємства мають у своєму розпорядженні сухим доком, 2 стапелями і майстернями, які забезпечують ремонт суден і кораблів до крейсерів включно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]