Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовий12345.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.03.2021
Размер:
3.53 Mб
Скачать
    1. Параметричний аналіз

Параметричний аналіз – це умовні властивості вихідних параметрів і характеристик проектованого об’єкта при відомих структурі об’єкту і числових значеннях параметрів його елементів.

Параметричний аналіз узагальнює результати структурного, функціонального та інформаційного аналізу і виконується з метою оцінки ефективності системи управління на основі визначення кількісних значень її показників.

Об’єкт автоматизації характеризується достатньо повно з допомогою параметричної схеми, на якій зображають регульовані та регулюючі параметри, контрольовані та не контрольовані збурюючі впливи. Щоб знайти шляхи покращення якості функціонування вибраного технологічного процесу, необхідно в першу чергу виявити регулюючі величини та збурюючі впливи.

Регулюючі U і збурюючі Z. До перших належать вхідні величини, які можна легко змінити і які безпосередньо впливають на керований параметр, до других – незалежні або такі параметри, які неможливо або недоцільно вимірювати, хоча вони також впливають на вихідні параметри.

Параметричний аналіз процесу наклеювання ручки представлено на рисунку 1.2 та описано в таблиці 1.

Рисунок 1.2 – Параметричний аналіз процесу наклеювання ручки

Таблиця 1 – Параметричний аналіз об’єкту

Назва параметру

Умовне позначення

Межа виміру

Допустима похибка

Роль і значення параметру

Регулюючі параметри

Якість продукції до наклеювання

Q1

_

_

Регульовані параметри

Якість продукції після наклеювання

Q2

_

_

Контрольовані збурення

Швидкість транспортера

Sтр.

11,25 м/хв

±0,2 м/хв

Впливає на якість наклеювання

Витрата плівки

Fпл.

25 см/с

±1 см/с

Впливає на якість наклеювання

Назва параметру

Умовне позначення

Межа виміру

Допустима похибка

Роль і значення параметру

Не контрольовані збурення

Поломка обладнання

N

Впливає на хід процесу

    1. Аналіз збурень

Контрольовані збурення – це величини, які негативно впливають на технологічний процес, вони вимірюються і реєструються. До контрольованих збурень процесу наклеювання клейкої стрічки можна віднести: Швидкість транспортера і подачу клейкої стрічки, тому що ці параметри в ході технологічного процесу можуть змінювати свої значення.

Причиною виникнення контрольованих збурень можна назвати неузгоджену роботу ділянок заводу та неправильно налагоджену машину.

Неконтрольовані збурення – це величини, що негативно впливають на технологічний процес.

До неконтрольованих збурень відноситься поломка обладнання.

Для стабільного протікання технологічного процесу необхідно звести до мінімуму виникнення збурень – для цього необхідно узгодити роботу всіх ділянок заводу, проводити своєчасний і якісний ремонт обладнання.

Перед початком процесу потрібно переконатися в наявності та цілісності плівки та правильному положенні оптичного датчика відрізання, а саме, щоб довжина відрізаної стрічки була 25 см з похибкою не більше 1 см.

Потрібно переконатися в правильності налагодження частотного перетворювача, щоб швидкість транспортера була 11,25 м/хв. з похибкою не більше 0,2 м/хв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]