Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовий.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.03.2021
Размер:
3.24 Mб
Скачать
  1. Розробка системи автоматизації

    1. Розробка схеми функціональної

Схеми автоматизації включають технологічну схему, що містить основні технологічні апарати і машини, зображену в спрощеному варіанті, розташовані у верхній частині листа, і засоби автоматизації, що входять до складу систем контролю, регулювання, які наносять на схему за допомогою умовних графічних позначень і ліній зв’язку.

Схеми автоматизації, що проектуються, повинні враховувати вимоги технології і її особливості, тому в їх розробці обов’язково повинні брати участь технологи.

Існує ряд загальних вимог, які повинна задовольняти будь-яка система автоматизації і які потрібно враховувати при розробці схем автоматизації. До цих вимог потрібно віднести:

  • максимальну простоту, тобто мінімальну в межах технічної і економічної доцільності кількість функцій, що виконуються системою, і мінімальну кількість машин, приладів, пристроїв та з’єднувальних проводів, що входять у систему;

  • гнучкість, тобто простий і швидкий перехід від автоматичного управління до ручного, і навпаки, можливість управління з декількох місць;

  • чіткість дії як при нормальних, так і аварійних режимах, будь-яке пошкодження в системі не повинно супроводжуватися подальшим розвитком аварії;

  • використання типових засобів збору, передачі і переробки інформації, типових регуляторів, що випускаються в досить широкому асортименті приладобудівною промисловістю[2].

У цьому технологічному процесі контроль і регулювання відбувається так, як описано нижче (див. КП 151ОКС.16.06 А2).

Транспортер на вході об`єкта управління контролюється за допомогою енкодера (поз. 1а) і оптичного датчика (поз. 2а) сигнал з яких надходить на контролер, де обробляється по заданій програмі. Управляючий сигнал надходить на двигун (поз. М1), що встановлений на транспортері. Так само працюють і наступні транспортери.

Відмотування плівки регулюється за допомогою оптичного датчика (поз. 8а) з якого на контролер надходить сигнал, після цього з ПЛК управляючий сигнал йде на двигун (поз. М2), який відмотує плівку.

Регулювання тиску у пневморозподілювачах відбувається за допомогою манометрів (поз. 9а, 10а) з яких на контролер надходить уніфікований сигнал від 4 мА до 20 мА, після оброблення, управляючий сигнал йде на клапани (поз. 1е, 2е) і регулюється тиск.

Регулювання швидкості обмоточного важеля для поклейки відбувається за допомогою енкодера(поз. 11а), який надсилає сигнал на контролер, який в свою чергу надсилає управляючий сигнал на двигун (поз. М3).

Регулювання довжини плівки перед відрізанням відбувається за допомогою щілинного оптичного датчика(поз. 12а), який надсилає сигнал на ПЛК, а з нього виходить управляючий сигнал на двигун (поз. М6).

    1. Розробка структурних блок-схем регулювання

Структурні схеми – це схеми, які в принциповому виді визначають функціональні частини схеми, їх призначення та взаємозв'язок, встановлюють зв'язки між окремими елементами і показують технічну сутність централізованого управління об’єктом.

Основним об’єктом регулювання процесу наклеювання клейкої стрічки є аплікатор в якому і відбувається сам процес. Для нормального проходження процесу наклеювання у аплікаторі потрібно регулювати швидкість транспортера і витрату плівки. Для регулювання цих параметрів необхідно знати структуру, за якою первинні перетворювачі з’єднуються з контролером та виконавчими механізмами. На основі побудованої структурної блок-схеми управління можна розробляти функціональну схему. Структурна блок-схема регулювання швидкості транспортера зображена на рисунку 2.1, а блок-схема регулювання витрати стрічки зображена на рисунку 2.2.

Sтр – швидкість транспортера; Q2 – якість на виході; ЧЕ – чутливий елемент (первинний перетворювач); ЛЗ – лінія зв'язку; ВП – вторинний прилад; ВихП – вихідний перетворювач; АР – автоматичний регулятор; ЗД – задавач; ВМ – виконавчий механізм; РО – регулювальний орган

Рисунок 2.1 – Структурна блок-схема регулювання швидкості транспортера

Fcтр – витрата плівки; Q2 – якість на виході; ЧЕ – чутливий елемент (первинний перетворювач); ЛЗ – лінія зв'язку; ВП – вторинний прилад; ВихП – вихідний перетворювач; АР – автоматичний регулятор; ЗД – задавач; ВМ – виконавчий механізм; РО – регулювальний орган

Рисунок 2.2 – Структурна блок-схема регулювання витрати стрічки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]