Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЛР5-3

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.03.2021
Размер:
269.9 Кб
Скачать

Лабораторна робота №5

Тема: Встановлення і початкове налаштування Linux.

Мета: навчитися встановлювати і готувати до подальшої роботи Linux Server.

Хід роботи

  1. Використовуючи налаштовану і підготовану віртуальну машину (з практичної роботи) використовуємо iso-образ Ubuntu Linux Server.

  2. Потрібно обрати мову системи, яку будемо встановлювати і обрати типову розкладку клавіатури (для Linux дуже рекомендовано типовою обирати Англійську (США або Великобританія)) і продовжуємо роботу з майстром встановлення.

  3. Коли встановлювач запитає чи потрібно налаштувати параметри проксі (у випадку наявності) вам потрібно ввести наступне: http://{IP-адреса проксі- сервера}:{порт}/.

Виконуємо вказівки майстра. Налаштовуємо мережу, вказавши типовий мережевий інтерфейс, а також вказавши мережеве ім'я комп'ютера.

  1. Нам потрібно обрати розділ, на який будемо встановлювати систему. В Linux майстер роботи з розділами має декілька режимів, зокрема важливими є - Вручну або З допомогою - весь диск... Вручну - ми самі вказуємо які розділи повинні під що створюватися тощо, а З допомогою - майстер сам розбиває диски в залежності від його потреб.

  2. Далі відбувається встановлення базової системи Linux.

  3. Після чого нам пропонують вибрати програмне забезпечення. Як ви могли помітити в цьому списку, окрім загальних назв є ще пункт - Manual package selection - ручний вибір пакунків. Але в нашому випадку ми обираємо Open SSH server (який дозволить нам під'єднуватися до даної віртуальної машини за допомогою Putty). Решту потрібних нам сервісів ми доставимо в процесі виконання лабораторних робіт.

  4. Після встановлення, відбувається налаштування завантажувача GRUB. І система нам запропонує встановити його в MBR (Master Boot Record).

  5. Після перезавантаження, система готова до роботи. Нам потрібно налаштувати консоль (щоб вона коректно працювала з кирилицею), встановити декілька пакунків, оновити систему і налаштувати другий мережевий інтерфейс.

  6. Нам потрібно встановити програмки Midnight Commander і Links. МС - це є файловий менеджер для консолі, який дуже нам допоможе, оскільки в серверному варіанті Linux відсутня графічна оболонка, а links - це консольний браузер. Який нам потрібен буде в інших лабораторних роботах. Виконуємо команди sudo apt-get install mc і sudo apt-get install links (після встановлення links, за наявності проксі, вам потрібно буде його налаштувати в самій програмі links, натисніть F9 -> Network confoguration -> Proxies).

  7. Тепер відредагуємо файл .bаshrc, який міститься в домашньому каталозі вашого користувача і відповідає за порядок завантаження усіляких команд після входу користувача в систему. Дописуємо в кінець файлу команду setupcon (Setup Console) - дана команда виправляє шрифти в консолі.

  8. Після повторного входу, ситуація з кирилицею значно покращилася. Далі, за допомогою команд sudo apt-get update і sudo apt-get upgrade-all перевіряємо систему на оновлення і встановлюємо їх відповідно. Також дану процедуру можна виконати через програмку Aptitude - менеджер пакунків (дещо легше).

  9. Далі нам потрібно налаштувати другий мережевий інтерфейс (внутрішній, який буде відповідати за доступ до нашого сервера з локальної мережі). Виконуємо команду sudo mc (надаємо МС права адміністратора) і заходимо в папку /etc/networks і вибираємо файл interfaces, де заповнюємо так, як показано на малюнку (аналогічно, як і для Windows Server, друга ІР-адреса повинна збігатися з налаштуванням VirtualBox).

  10. Після того, як ви збережете зміни, нам потрібно запустити даний мережевий інтерфейс за допомогою команди sudo ifconfig ethl up. Після чого, задля перестраховки, можна перезапустити мережеву службу системи (не перевантажувати весь комп'ютер, а лише службу!!!) за допомогою команди sudo /etc/init.d/networking restart. Якщо жодних помилок система в обох випадках не видала - залишилося перевірити чи комп'ютер "бачить" нашу віртуальну машину за допомогою команди Пуск-виконати - ping 192.168.175.10. Якщо "пінги" йдуть, значить все в нас налаштовано.

Контрольні запитання

  1. Які є дистрибутиви Linux?

Є 3 основні вітки дистрибутивів:

  • DEB-дистрибутиви(Ubuntu, Mint)

  • RPM-дистрибутиви(CentOS, Mandriva, Mageia, openSuSE, PCLinuxOS)

  • Slackware(Slamd64, Frugalware Linux)

2. Чим відрізняється майстер роботи з дисками Linux від Windows?

У Linux можлива установка декількох операційних систем. У більшості дистрибутивів є можливість запуску повноцінної системи з компакт диска, а значить працювати з усіма функціями, включаючи потужну графічну утиліту переразметкой GParted, що працює з великим набором файлових систем, включаючи NTFS. Динамічні диски підтримуються з використанням LVM або EVMS, часто поставляються разом з дистрибутивом.

За замовчуванням встановлює тільки себе, затираючи можливість запуску інших ОС, крім інших інсталяцій Windows. Розділи з «рідної» файлової системою NTFS легко можуть бути розширені і зменшені (під Vista / 7 зменшити розмір розділу можна системними засобами, під XP - тільки за допомогою програм сторонніх виробників). При цьому графічна програма для цього завдання має менший функціоналом, ніж утиліта командного рядка. Можливо динамічне поділ диска (Dynamic Disks).

3. Особливості налаштування мережі в Linux.

4. Принцип роботи Linux.

Користувачі, які підключаються по мережі з однаковими іменами не можуть одночасно підключитися до одного пристрою на відміну від Windows.

5. Чим відрізняється встановлення Windows від Linux?

Windows, досить проста в установці, якщо передбачається установка на машину без присутніх операційних систем. Установка Windows XP, може бути утруднена в разі, якщо встановлене обладнання використовує нові технології. Може знадобитися використання дискети 3,5 "з драйвером, або ручна упаковка більш пізніх оновлень до оригінального дистрибутива зі створенням нового образу установочного диска.

Дуже прості в установці (SuSE, Mandriva, Ubuntu, Fedora і ін.), В процесі дозволяє змінювати безліч налаштувань, легко встановлюється до існуючих операційних систем. Є дистрибутиви з установкою орієнтованої на максимальну рухливість, наприклад мережеву віддалену установку при мінімальному розмірі (40 Мебібайт) на слабкій апаратурі (Debian, Vector Linux, ArchLinux, Slackware). Є дистрибутиви, навмисно відмовляються від простоти на користь усвідомленої ручної установки, щоб максимально розширити функціональність для користувача (Gentoo, ArchLinux, Slackware). Непопулярні, нові або персональні дистрибутиви також можуть відрізнятися. Крім того, є можливість повністю скомпонувати систему з вихідних кодів, не вдаючись до менеджерам установки програмного забезпечення (Linux from Scratch).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]