Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
35.33 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра менеджменту

Розрахунково-графічна робота № 3

з дисципліни «Маркетинг»

Виконав студент гр

Перевірив: ас. Гончар Т.М.

Національна шкала: _________________ Кількість балів: ____ оцінка ECTS: ____

КИЇВ 2019

ЗМІСТ

РОЗДІЛ ІІІ. РОЗРОБКА МАРКЕТИНГОВИХ ЗАХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА 2

3.1. Формулювання маркетингових цілей та завдань підприємства 2

3.2. Розробка комплексу маркетингу та характеристика основних маркетингових заходів 6

3.3. Розробка бюджету маркетингу 9

ВИСНОВКИ 11

Розділ ііі. Розробка маркетингових заходів підприємства

3.1. Формулювання маркетингових цілей та завдань підприємства

Метод інформативно-цільового аналізу передбачає якісні дослідження. Використовується при визначенні мети і стратегії маркетингових комунікацій, виявлення інтерпретацій і адекватності сприйняття назв торгових марок або іміджу магазинів «PROSTOR», або індивідуума; формалізація слабо структурованих матеріалів для їх презентації. Використовується в пошукових і описових цілях. Він украй трудомісткий, і тому застосовується рідше. З його допомогою досліджуються ставлення, намір, інтерпретація подій. Переваги – метод оцінює придатність автора реалізувати комунікативні наміри. Недоліки – придатність лише для текстових матеріалів, висока трудомісткість.

Найбільш цінною для налагодження системи маркетингових досліджень на підприємстві ТОВ «PROSTOR» є первинна інформація. Незважаючи на складність і тривалість її збирання, потребу у підготовці і використанні висококваліфікованих спеціалістів, досить великі грошові затрати, вона дає конкретну спрямованість на вирішення маркетингових проблем, забезпечуючи достовірність і надійність проведених досліджень.

Основними методами збору первинної інформації є:

  1. опитування;

  2. спостереження;

  3. експеримент;

  4. імітація.

Найважливішим з них є опитування. Незважаючи на те, що воно останнім часом дещо втрачає імідж, цей метод в інтерпретованому вигляді (за рахунок розвитку довготривалих відносин і співробітництва зі споживачем, їх консультування, обслуговування, проведення конференцій тощо), як і раніше, відіграє в магазинах «PROSTOR» основну роль у забезпеченні відповідною маркетинговою інформацією.

Для досягнення поставлених цілей опитування спеціалісти з маркетингу проводять його у відповідній логічній послідовності. Передусім вони визначають предмет (демографічні, соціально-економічні характеристики, знання, мотиви, орієнтації, поведінка, наміри тощо), тему (кількість предметів) і мету опитування, формулюють його завдання. Після цього знайомляться із вторинною інформацією, яка є у наявності. Це дає змогу негайно отримати відповіді на деякі запитання, спростивши наступні дії та зменшивши витрати на безпосереднє опитування.

Опитування респондентів в магазинах «PROSTOR» проводять за допомогою анкети або, як її ще називають, опитувального листа. Таку анкету готують окремо для кожного опитування, дотримуючись у цьому разі чітких вимог до її створення. Зазвичай анкета складається з 2-3 частин:

  1. Вступ, у якому визначені мета маркетингового дослідження, інформація про користь для респондента, інтрига тощо.

  2. Основна частина, яка безпосередньо стосується вирішення поставлених дослідженням питань.

  3. Дані про респондента – вік, стать, належність до певного класу, сімейний стан, сфера діяльності зазвичай виносять у кінець анкети, щоб не завадити бажанню респондента взяти участь в опитуванні.

Під час проведення маркетингових досліджень також застосовують спостереження, експеримент та імітацію. Ці методи можуть використовувати як окремо, так і паралельно з проведенням опитування, що уможливлює здійснення порівняльного аналізу отриманих даних.

Спостереження – це реальна оцінка ситуації за допомогою систематичного обліку поведінки суб'єктів без словесної чи іншої комунікації і без впливу на об'єкт спостереження. Об'єктом спостереження є, як правило, споживач, його поведінка в магазині, перед вітриною, рекламним оголошенням, його реакція на ті чи ті події. Спостереження використовується не так часто, як опитування. Воно здебільшого служить для визначення мети дослідження чи узагальнення суджень. Перевагами спостережень проти опитувань є їх незалежність від бажання чи небажання об'єкта співпрацювати, можливість реєстрації неусвідомленої поведінки, а також урахування впливу чинників навколишнього бізнес-середовища. Недоліками спостережень є складність забезпечення репрезентативності вибірки, суб'єктивізм спостерігача, неприродність поведінки об'єкта спостереження (якщо він здогадується, що за ним спостерігають).

Спостереження можна проводити як у реальних умовах (польові), так і в лабораторіях, з безпосередньою участю дослідника чи без нього (спостереження збоку), епізодично чи регулярно, з використанням спеціальних технічних засобів (приладів, реєстраторів) чи без них, із повним чи вибірковим охопленням споживачів. На підприємстві ТОВ «PROSTOR» частіше за все спостереження проводять у в реальних умовах, тобто безпосередньо в самій торговельній точці.

Експеримент – це отримання інформації про взаємозв'язок між залежними і незалежними змінними. Об'єктами експериментів можуть бути ринки чи їхні сегменти, товари, ціни, процеси збуту, реклама та ін., а їх місцем – як реальні умови, так і спеціальні лабораторії. Хоча, зазвичай, магазини «PROSTOR» проводять експерименти в реальних умовах.

Імітація – це відтворення дії різних маркетингових чинників за допомогою економіко-математичних моделей та ЕОМ. Саме імітація, незважаючи на певні складності (потреба у висококваліфікованих фахівцях, спеціальному обладнанні, програмах) останнім часом набуває пріоритетного значення в маркетингових дослідженнях. На жаль, на підприємстві ТОВ «PROSTOR» цей метод збору інформації не такий поширений як попередні і застосовуються дуже рідко.

Соседние файлы в папке маркетинг 3 курс ргр