Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
66
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Так, держава формує стереотип позитивного ставлення народу до політичного керівництва своєї країни. Мета ж органів психологічної війни супротивника полягає в дискредитації цього керівництва і руйнуванні стереотипу позитивного ставлення громадян до нього.

Наприклад США в період своєї інтервенції в Панаму (грудень 1989 - січень 1990), наочно показали як треба це робити. Для дискредитації президента Панами генерала М. Нор'єги в очах панамців і світової громадськості проти нього судом штату Флориди були висунуто 13 звинувачень, в тому числі в торгівлі наркотиками і рекеті. Американські засоби масової інформації постійно підкреслювали особисту відповідальність Нор'єги за скасування результатів демократичних виборів і жорстоку розправу над групою офіцерів національної гвардії Панами, які намагалися вчинити державний переворот. Широко коментувалися його диктаторські замашки, зокрема оголошення себе "довічним президентом". Більшість світових газет обійшла фотографія кабінету М. Нор'єги, стіни якого прикрашав портрет Гітлера у фашистській уніформі з написом німецькою мовою "Один вождь - єдина нація". У пресі постійно повідомлялося про захоплення Нор'єги порнографічними журналами та відеофільмами, про вживання ним наркотиків.

В результаті в очах американців, і не тільки їх, Нор'єга став виглядати ділком наркобізнесу, що узурпував президентську владу, безжально розправлявся з опозицією, що труїть американський народ наркотиками колумбійської наркомафії, і до того ж психічно не цілком нормальною людиною. Весь цей пропагандистський заряд послужив достатнім прикриттям для введення американських військ і їх подальших дій з повалення диктатора. Своє рішення про направлення військ до Панами президент США Дж. Буш приймав в умовах вже сформованого нового стереотипу ставлення американців до Нор'єзі, запрограмованого на необхідність збройної акції.

Радянській спеціальної пропаганди під час війни в Афганістані вдалося провести ряд успішних заходів, спрямованих на зміну стереотипів сприйняття населенням і моджахедами конкретних польових командирів. Мета одного з них полягала в підриві авторитету польового командира Ходжі Рустама. Ось як це робилося.

Спочатку розпустили чутки про те, що він нібито співпрацює з міністерством державної безпеки, внаслідок чого його загін зазнає невдачі за невдачею. Але керівництво опозиції все ще довіряло Рустаму і з метою перевірки перекинуло його на іншу ділянку. Тоді в новій зоні його бойових дій була поширена листівка такого змісту:

»Брати моджахеди і борці за віру! Серед нас є такі, хто нібито веде святу війну за віру, насправді ж висловлює по відношенню до ісламу свою неприязнь і лицемірство. Ходжа Рустам з цього числа. Протягом 7 років він налаштовував один проти одного братів-мусульман в долині ущелини Ніджраб, що зазвичай призводило до загибелі багатьох з них. Знайте, цей не боїться Аллаха деспот, нібито від імені народу провідний священну війну, недавно був відсторонений від керівництва Головним управлінням ісламської партії.

І ось злий і проклятий інтриган прибув тепер уже в Кухістан, щоб сіяти смерть і вбивати народ, щоб і тут зганьбити звання Моджахеддін»

Ця листівка викликала певний результат. Стереотип сприйняття Ходжі Рустама на новому місці виявився зовсім іншим, внаслідок чого йому довелося здати командування.

Механізм трансформації установок.

Установка - це стан внутрішньої готовності (налаштованості) людей на специфічне для них прояв почуттів, інтелектуально-пізнавальної і вольової активності, динаміки і характеру спілкування, предметно-практичної діяльності тощо, відповідне наявними у них потребам.

Виникнення установки зазвичай передує усвідомлення людьми певної потреби і тих умов, в яких ця потреба може бути задоволена. Цілеспрямований психологічний вплив створює таку ситуацію, в якій наявна потреба задовольняється наданням людям конкретної інформації, поданої певним чином. Завдяки їй установка формується, закріплюється, замінюється або змінюється в свідомості людей.

Існують закономірності формування і прояву установок, серед яких для психологічної війни найважливіші такі:

-якщо психологічний вплив має на меті формування нових переконань, поглядів, ціннісних орієнтацій, а людина в цей час елементарно голодує, чи не влаштований, не має даху над головою, хворий і т.п., то такий вплив не призведе до їх зміни в бажаному напрямку;

-незалежно від майстерності подачі і особливостей змісту психологічного впливу, воно не

буде ефективним, якщо не відповідає внутрішнім потребам людини. Домогтися довгострокового стійкої зміни поведінки людей в результаті психологічної війни можна тільки в тій мірі, в якій вдасться похитнути систему вже наявних у них установок. Потім на цій основі можна сформувати нові установки.

Процес зміни установок теж підпорядковується певним закономірностям:

1) Трансформація установок успішно проходить тоді, коли психологічний вплив, здійснюване в цих цілях, відповідає потребам і мотивам людини;

2) Зміна установок більш ймовірно, якщо зміст сприйнятої в ході психологічного впливу інформації відповідає усталеним нормам групової та індивідуальної поведінки людей, а джерело інформації викликає довіру і є досить компетентним.

3) Зміна установок виявляється більш стійким, якщо навколишня людини дійсність підтверджує зміст сприйнятої в ході психологічного впливу інформації.

4) Трансформація установок тим ефективніше, чим активніше використовуються різні способи психологічного впливу.

Психологічний вплив дозволяє частково або повністю змінювати (послаблювати, посилювати) раніше засвоєні установки і формувати нові.

Можливі малі зміни установок, під якими розуміється часткова трансформація будь-якого їх компонента: інтелектуально-пізнавального (інформаційного), емоційно-оцінного або комунікативно-поведінкового.

Кардинальна зміна раніше сформованих установок за допомогою психологічного впливу досягається досить рідко. Справа в тому, що установка формується протягом довгого часу, пов'язана з системою цінностей людини, носить стійкий характер. Для того, щоб трансформувати установки, необхідно:

-здійснювати безперервне психологічний вплив тривалий час;

-неодноразово використовувати різні аргументи, підкріплені реальними фактами;

-систематично посилювати переконливість аргументації.

приклад:

Кореспондент "Ассошіейтед прес" в 1949 році повідомив з Токіо: "Японські військовополонені, які прибули з Сибіру, ​є твердими комуністами і складають предмет занепокоєння для японського уряду".

У період війни в Кореї (1950-1953 рр.) Корейці теж проводили ефективну роботу з військовополоненими. За даними зарубіжної преси "кожен третій американський полонений в Кореї був винен у співпраці з ворогом, а 23 людини взагалі відмовилися повертатися на батьківщину".