Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адвокатура ЗП-81-20210115T104521Z-001 / Завдання для виконання контрольної роботи / Контрольна_робота з адвокатури Трофімова_І_Д_ ЗП-81.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.01.2021
Размер:
55.7 Кб
Скачать

Висновки

Отже, адвокатура України є добровільним професійним громадським об'єднанням юристів, покликаним сприяти захисту прав, свобод і законних інтересів громадян України, іноземців, осіб без громадянства і юридичних осіб шляхом надання їм різноманітної юридичної допомоги.

Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав (ст. 59 Конституції України). Діяльність адвокатури України здійснюється у відповідності з Законом “Про адвокатуру” від 19 грудня 1992 р. Конституційно та законодавчо закріплені завдання адвокатура виконує через адвокатів, тобто осіб, що мають вищу юридичну освіту, стаж роботи зі спеціальності юриста не менше двох років, склали кваліфікаційні іспити та одержали свідоцтво на право займатися адвокатською діяльністю.

При цьому особи, які одержали свідоцтво на право займатись адвокатською діяльністю, мають право практикувати індивідуально, відкривати своє адвокатське бюро чи об'єднуватися з іншими адвокатами в колегії, фірми, контори та інші адвокатські об'єднання, що діють на підставі Закону “Про адвокатуру” і своїх статутів.

Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що адвокатом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи за фахом юриста або помічника адвоката не менше двох років, склав кваліфікаційні іспити, має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та прийняв Присягу адвоката України.

Адвокат не може працювати в суді, прокуратурі, державному нотаріаті, органах внутрішніх справ, служби безпеки, державного управління. Адвокатом не може бути особа, яка має судимість.

Без допомоги адвоката чи фахівця в галузі права заслухати складну справу в суді досить важко. Адже тягар доказування в цивільних справах, захист у кримінальному судочинстві покладено на самі сторони, на їхніх представників і захисників, функції яких найчастіше здійснюють адвокати. Щоб це відбулося на високому професійному рівні, Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Правилами адвокатської етики (схвалені Вищою кваліфікаційною комісією адвокатури при Кабінеті Міністрів України 1 жовтня 1999 року) чітко регламентовано права й обов'язки адвоката.

Наприклад, адвокат має право: представляти й захищати права та інтереси громадян і юридичних осіб за їхнім дорученням у всіх органах, підприємствах, установах і організаціях, до компетенції яких входить розв'язання відповідних питань; збирати відомості про факти, які можуть бути використані як докази в цивільних, господарських, кримінальних справах і справах про адміністративні правопорушення, зокрема запитувати й отримувати документи або їх копії від підприємств, установ, організацій та об'єднань, а від громадян — за їхньою згодою, ознайомлюватися на підприємствах, в установах і організаціях з необхідними для виконання доручення документами й матеріалами, за винятком тих, таємниця яких охороняється законом; отримувати письмові висновки фахівців.

Задачі

Задача 2. Міськрайонний суд виніс окрему ухвалу на адресу адвоката М. у зв’язку з тим, що він, захищаючи підсудного Р., впливав на свідків умовляннями і погрозами з метою домогтися вигідних для займаної ним позиції по справі показань. Окрема ухвала була розглянута на засіданні дисциплінарної палати Київської обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Яке рішення повинне, на ваш погляд, бути прийняте на засіданні? Оцініть перспективи розгляду дисциплінарної справи М. з урахуванням факту використання ним вказаних засобів і методів захисту.

Рішення:

На засіданні дисциплінарної палати Київської обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури повинно бути прийняте рішення згідно статті 32 пн. 4 ч.1 накладення на адвоката дисциплінарного стягнення у вигляді позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю за пн. 3 ч.2 за грубе одноразове порушення правил адвокатської етики, що підриває авторитет адвокатури України, а саме впливу на свідків умовляннями і погрозами з метою домогтися вигідних для займаної ним позиції по справі показань.

За ст. 34 Порушення правил адвокатської етики є підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності, а саме вчинення ним дисциплінарного проступку.

За ст. 35 пн. 1 За вчинення дисциплінарного проступку до адвоката може бути застосовано одне з таких дисциплінарних стягнень:

1) попередження;

2) зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року;

3) для адвокатів України - позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України, а для адвокатів іноземних держав - виключення з Єдиного реєстру адвокатів України.

2. Адвокат може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності протягом року з дня вчинення дисциплінарного проступку.

Задача 4. Адвокату П. було доручено ведення справи по звинуваченню Л. за ч. 2 ст. 396 КК України. У кримінальній справі була вкрай поверхово досліджена особистість Л. Адвокат направив листа за місцем його роботи з проханням надіслати більш детальну характеристику.

Чи правильно зробив адвокат? Назвіть основні види адвокатської діяльності.

Розв’язок:

Так як у кримінальній справі була вкрай поверхово досліджена особистість звинуваченого Л., то адвокат П. вчинив правильно відправивши лист за місцем його роботи з проханням надіслати більш детальну характеристику для вірності винесення рішення.

Згідно ст. 20 п.1, звертатися з адвокатськими запитами, у тому числі щодо отримання копій документів, до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань, а також до фізичних осіб (за згодою таких фізичних осіб).

Стаття 19. Види адвокатської діяльності

1. Видами адвокатської діяльності є:

1) надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави;

2) складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;

3) захист прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішується питання про їх застосування у кримінальному провадженні, особи, стосовно якої розглядається питання про видачу іноземній державі (екстрадицію), а також особи, яка притягається до адміністративної відповідальності під час розгляду справи про адміністративне правопорушення;

4) надання правової допомоги свідку у кримінальному провадженні;

5) представництво інтересів потерпілого під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, прав і обов’язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні;

6) представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами;

7) представництво інтересів фізичних і юридичних осіб, держави, органів державної влади, органів місцевого самоврядування в іноземних, міжнародних судових органах, якщо інше не встановлено законодавством іноземних держав, статутними документами міжнародних судових органів та інших міжнародних організацій або міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;

8) надання правової допомоги під час виконання та відбування кримінальних покарань;

9) захист прав, свобод і законних інтересів викривача у зв’язку з повідомленням ним інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення.

Адвокат може здійснювати інші види адвокатської діяльності, не заборонені законом.

Задача 6. Громадянин В. звернувся за правовою допомогою у справі про відшкодування шкоди, де він виступав відповідачем, до адвоката Ч. При цьому, В. пояснив, що у завданні шкоди він винний, але нести відповідальність не бажає, та попросив адвоката Ч. здійснити всі передбачені законом дії для уникнення відповідальності, за що пообіцяв адвокату значну винагороду. Адвокат відмовився від прийняття доручення, порадивши В. замість оплати правової допомоги зазначені кошти виплатити постраждалій особі.

Чи правомірна відмова адвоката від прийняття доручення?

Якими принципами професійної діяльності керуються адвокати при прийнятті доручень на ведення справ?

Розв’язок:

Відмова адвоката від прийняття доручення є правомірною. Згідно Правил адвокатської етики, а саме ст. 33 адвокат може достроково (до завершення виконання доручення) розірвати договір з клієнтом з тої підстави, що клієнт використовує правову допомогу, що йому надається адвокатом, для полегшення вчинення злочину.

У всіх випадках розірвання договору за ініціативою адвоката він зобов’язаний попередити про це клієнта протягом розумного часу, пояснити йому причини розірвання договору, пересвідчитись, що вони об’єктивно або суб’єктивно, виходячи з позиції, зайнятої клієнтом, не можуть бути усунені, і вжити розумно необхідних заходів для захисту законних інтересів клієнта.

За Правилами адвокатської етики принципами професійної діяльності якими керуються адвокати при прийнятті доручень на ведення справ є:

Стаття 17. Компетентність та добросовісність під час прийняття адвокатом доручення клієнта.

Стаття 18. Інформування адвокатом клієнта щодо ведення дорученої йому справи.

Стаття 19. Законність на стадії прийняття доручення клієнта.

Стаття 20. Неприпустимість конфлікту інтересів на стадії прийняття доручення клієнта.

Стаття 21. Етичні засади прийняття доручення на здійснення посередництва між клієнтами.

Стаття 22. Конфіденційність під час прийняття доручення клієнта.

Стаття 23. Дотримання поваги до прав інших адвокатів під час прийняття доручення клієнта.

Стаття 25. Законність під час виконання адвокатом доручення клієнта.

Стаття 26. Інформування клієнта про хід та результати виконання доручення.

Стаття 27. Добросовісність під час виконання адвокатом доручення клієнта.